Lehká váha UFC má nového krále! Makhachev dostál svému slibu a donutil rekordmana Oliveiru odplácat

Lehká váha UFC má nového krále! Makhachev dostál svému slibu a donutil rekordmana Oliveiru odplácat Islam Makhachev společně s týmem | zdroj: Profimedia

Islam Makhachev obstál v nejdůležitějším zápase své dosavadní kariéry a brazilského rekordmana v počtu submisí Charlese Oliveiru ukončil jeho vlastní zbraní. Příští soupeř za ním pak přišel přímo do klece.

Bývalý šampion lehké váhy Charles Oliveira před půl rokem v titulovém zápase s Justinem Gaethjem převážil požadovanou hmotnost o 200 gramů, čímž svůj titul ztratil. Díky skvělému výkonu, kdy Gaethjeho ukončil hned v prvním kole, ale dostal od UFC šanci získat svůj pás zpět.

Jenže v cestě mu stál dagestánský bojovník Islam Makhachev, jenž měl na šampionský titul políčeno už hodně dlouho. Kamarád a tréninkový parťák bývalého šampiona Khabiba Nurmagomedova, který od dětských let trénoval pod vedením jeho otce Abdulmanapa Nurmagomedova, chtěl být šampionem už od dob, kdy zápasil v sambu. Také jeho zesnulý trenér měl vizi, že by se měl Islam stát šampionem po Khabibovi, který před dvěma lety odešel v nejlepších letech do sportovního důchodu.

Oliveira sliboval KO v prvním kole, Makhachev zase prohlašoval, že brazilského rekordmana v počtu submisí sundá na zem a ukončí jej jeho vlastní zbraní. A pravdu měl nakonec dagestánský bojovník, i když se to stalo trochu jinak, než kdokoliv čekal.

Charles začal sebevědomě a vlétl na Islama bez respektu. Ten si ale 31letý Dagestánec ihned získal, když Brazilce trefil tvrdou levačkou a vypadalo to, že jím otřásl. Po chvíli jej navíc dostal na zem, kde se ale nezalekl Oliveirova grapplingu a snažil se jej trefovat údery a lokty. První kolo tak vyhrál celkem jasně Makhachev.

Druhé kolo vypadalo pro Oliveiru ze začátku o něco lépe. Ustál Makhachevův pokus o takedown a vypadalo to, že znovu nabývá sebevědomí v postoji. Zkusil tak na svého soupeře naskočené koleno, ale netrefil se a Islam jej za tuto troufalost ihned potrestal. Zadním direktem se ještě netrefil, ale následným předním hákem poslal Oliveiru na zem. Ihned na něj vlétl, chytil jej do arm-trianglu a brazilskému rekordmanovi nezbývalo, než odplácat.

Islam neskrýval své nadšení z vítězství a první, kdo jej objal byl jeho kamarád, tréninkový parťák a trenér v jedné osobě, Khabib Nurmagomedov.

„Vždycky prosím Boha, ale on mi dá vždy více, než o co požádám,“ řekl v pozápasovém rozhovoru Makhachev. „Děkuju Abú Dhabí. Pro tenhle moment jsem trénoval hodně tvrdě, celý svůj život. Od té doby, co jsem byl malý kluk, jsem se připravoval na tento moment.“

Khabib Nurmagomedov s Islam Makhachev Khabib s kamarádem Islamem oslavuje zisk šampionského pásu UFC | zdroj: Profimedia

Ke svému soupeři měl ale nový šampion jen slova respektu: „Myslel jsem si, že to nebude lehký zápas, protože tenhle chlap je válečník, pořád tlačí své soupeře, ale věděl jsem, že bude mít obavy z mého wrestlingu, a tak nebude moct tlačit zas tak moc.“

„Nemůžu tomu uvěřit,“ odpověděl Makhachev na otázku, co pro něj znamená vyhrát na submisi nad takovým rekordmanem jako je Oliveira. „Byl to můj cíl a Bůh mi to dopřál. A chci říct, že tento pás je pro mého kouče, Abdulmanapa Nurmagomedova. Před mnoha lety mi řekl: ‚Trénuj tvrdě a budeš šampionem‘.“

Vize legendárního trenéra se tak naplnila a Islam se stal novým králem na trůnu lehké divize. A kdo bude dalším vyzyvatelem novopečeného šampiona? Vypadá to, že o tom už Islam rozhodl, protože si do oktagonu pozval šampiona pérové váhy Alexandera Volkanovskiho, který by rád uzmul druhý pás. Souboj je předběžně domluven na UFC 284, které se odehraje 12. února v Austrálii.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články