„Klidně začnu ze země z guardu,“ prohlásil Oliveira, Makhachevova wrestlingu se vůbec nebojí

„Klidně začnu ze země z guardu,“ prohlásil Oliveira, Makhachevova wrestlingu se vůbec nebojí zdroj: Profimedia

Nekorunovaný král lehké divize UFC Charles Oliveira nemá z wrestlerského umění Islama Makhacheva žádné obavy. Věří svému grapplingu i svým „granátům v rukách“.

Pokud má nějaký bojovník v UFC skutečně „zabijácký instinkt“, je to určitě nekorunovaný brazilský „šampion“ lehké váhy Charles Oliveira. Nejenže drží rekord pro nejvíce ukončení v historii UFC (19), ale také má na kontě nejvíce submisí (16).

Kdysi byl Oliveira především grapplerem, který se snažil dostávat boj na zem, ale nakonec udržel tempo s moderním MMA a výrazně vylepšil i svůj striking. Dokonce tak, že v postoji dokázal přestřílet i takové borce jako je Michael Chandler, Dustin Poirier nebo Justin Gaethje.

O šampionský titul Oliveira sice kvůli nesplnění požadované hmotnosti (o 200 gramů) přišel, ale výkonem proti Gaethjemu si okamžitě zajistil možnost vybojovat jej zpátky. Příležitost k tomu bude mít na podzim. Na turnaji UFC 280 se o něj porve s nebezpečným Islamem Makhachevem

Khabibův následník v současné době drží sérii 9 výher v řadě a za celou kariéru prohrál jen jednou. Odchovanec dagestánské školy MMA vyniká především wrestlingem a kontrolou soupeřů na zemi. To je ale voda na mlýn v podobě Oliveirova grapplingu, který se dagestánských takedownů ani trochu nebojí:

„Jedu k němu na domácí půdu, kde ten zápas chtěli a kde si myslí, že mě porazí,“ naráží Oliveira na to, že se turnaj bude konat v Abú Dhabí, kde bude mít Makhachev asi více fanoušků. „Vím, že jsem největším problémem v téhle divizi. Nikdo si nic nenalhává, že ne? Každý chlap, se kterým Islam bojoval, byl striker a on je složil na zem. Já jsem šel přímo proti každému, s kým jsem bojoval, a vzal jsem je na zem až potom, co jsem je zranil v postoji, abych to ukončil. Islam bude zápasit s největším problémem v divizi, s Charlesem Oliveirou,“ řekl sebevědomě bývalý šampion v podcastu pro mmafighting.com.

Oliveira si na dagestánského borce skutečně věří a prohlásil, že s ním začne bojovat klidně rovnou na zemi. „Chceš začít zápas na zemi? Já začnu v guardu. Žádný rozdíl v tom pro mě není. Říkám to každému, jsem největší problém v divizi a vy to nechápete. Je mi jedno, kdo je můj soupeř nebo kdy budu bojovat. Jestli chceš jít do přestřelek v postoji, tak si pro to pojď. Mám granáty v rukách. Jestli mě chceš vzít na zem, tak to udělej.“

„Když budeš bojovat s někým, kdo tě jenom vezme dolů, tak musíš trénovat to, co umíš nejlíp. Lidi to nechápou, nevím, jestli jsou hloupí nebo co. Islam má nějaký striking, ale všechny bere na zem. Všichni s kým bojoval byli postojáři, kteří se báli, že je vezme na zem. Já se nebojím dostat takedown. Islam se musí hodně bát, ohledně toho, co bude dělat. Jsem stoprocentní v tom, co on dělá nejlíp. Mám rekord za nejvíce submisí v historii UFC a mám granáty v rukách.“

Dlouho očekávaný zápas se odehraje na „Fight Islandu“ v Abú Dhabí, především z (oprávněných) obav, že by Makhachev v USA nemusel dostat víza kvůli sankcím na ruské sportovce v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Ve spojených arabských emirátech bude mít výhodu „domácího prostředí“, ale i to nechává Oliveiru chladným.

„Oktagon je stejný všude, na ulici ve favele, v Dubaji nebo kdekoliv jinde. Je to jen o nás dvou, když se ty dveře do klece zavřou. Mám všechen respekt na světě pro Islama a jeho příběh a co dokázal, ale musíme zvážit některé věci, jako třeba jména, se kterými jsem já bojoval a proti komu bojoval on. Už jen to je jiné. Jsem mnohem lepší než on a teď se uvidí, kdo je nejlepší.“

Oliveira má v tomto pravdu. Zatímco Makhachev se zatím střetl jen se dvěma bojovníky z top 15 (Tsarukyan na 11. místě a Hooker na 14. místě), brazilský bojovník bojoval s těmi nejlepšími, které lehká divize může nabídnout.

I přesto je u sázkových kanceláří paradoxně považován za favorita Makhachev a Oliveira dostal roli underdoga. Neoficiálnímu šampionovi to ale vůbec nevadí a naopak je za takové podceňování rád.

„Jsem moc šťastný, že jsem v tomhle zápase outsider, protože takhle všichni vydělají peníze. Taková je realita. Jsem smutný, když nejsem outsider, protože pak lidi nevydělají peníze.“

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články