Muradovův krajan řádil v oktagonu a svého soupeře uškrtil gilotinou vestoje

Muradovův krajan řádil v oktagonu a svého soupeře uškrtil gilotinou vestoje zdroj: Getty Images

Uzbecký bojovník Saidyokub Kakhramonov předvedl málo viděnou gilotinou ve stoje a předpověděl ovládnutí UFC uzbeckými bojovníky.

Saidyokub Kakhramonov se v UFC uvedl ve velmi dobré formě. Tento 25letý Uzbek ještě před týdnem ani nevěděl, že by mohl tento víkend zápasit v UFC a dnes už má svůj první zářez na pažbě v nejslavnější organizaci na světě. Jelikož americkému bojovníkovi Trevinu Jonesovi odstoupil na poslední chvíli soupeř Mana Martinez, UFC nabídlo tento zápas právě Kakhramonovi, který neváhal a pouhé 4 dny před samotným turnajem přiletěl z Uzbekistánu rovnou do boje. Sice nesplnil limit bantamové váhy a převážil o více než kilo a půl (což ho nakonec stálo bonus za výkon večera), ale risk se mu nakonec i tak vyplatil.

Po tříkolové bitvě, ve které měl převážně navrch, dokázal totiž Trevina Jonese uškrtit, a to velice působivě. Jen několik sekund před koncem zápasu se Jones pokusil o double leg takedown, ale Kakhramonov byl připravený a ovinul mu ruku kolem krku, přičemž natlačil Jonese zády ke kleci a začal svoji gilotinu utahovat. Jones se nechtěl vzdát, ale škrcení je přece jen silnější než síla vůle, a tak šel po několika vteřinách do bezvědomí a rozhodčí Herb Dean zápas ihned ukončil.

„Cítím se normálně,“ odpověděl Kakhramonov v pozápasovém interview, jako kdyby škrtil soupeře v UFC každý den. „Viděli jste, co dokážu, když mi dají o zápase vědět jen 4 dny dopředu. Dejte mu plný, 8 týdenní kemp a uvidíte, že dokážu sejmout i šampiona,“ věří si Kakhramonov.

Zápas se mu přitom málem podařilo ukončit gilotinou už v prvním kole. Tehdy Kakhramonov naskočil Jonesovi do gardu a jeho gilotina vypadala velice těsně. Jenomže ji nedotáhl, protože v momentě, kdy si chtěl trochu vylepšit pozici, se z ní Jones dokázal dostat.

Celý zápas pak byl klasickým soubojem dobrého wrestlera se šikovným strikerem. Jones se neustále snažil svazovat svého uzbeckého soupeře v klinči a házet jej na zem, zatímco Kakhramonov dominoval v postoji a svými tvrdými a přesnými údery neustále přesvědčoval Jonese, že s ním v postoji být nechce.

Ve druhém kole, poté, co Kakhramonov s Jonesem viditelně otřásl tvrdými kombinacemi, se americkému bojovníkovi přece jen podařilo vzít uzbeckého protivníka na zem a tam se mu snažil vrátit to, co od něj dostal v postoji.

Ve třetím kole z toho byl znovu boj o to, kdo si dokáže prosadit svůj styl boje a to se taky stalo Jonesovi osudným, protože tak moc nechtěl být s Kakhramonovem v postoji, že se rozhodl pro zoufalý pokus o takedown, který uzbecký bojovník zakontroval právě nekompromisní gilotinou.

Celá scéna velice připomínala slavné ukončení Jona Jonese, který podobnou gilotinou ve stoje poslal do bezvědomí Lyota Machidu. Jones byl tehdy dost kritizován za to, že Machidu po ukončení zápasu pustil v bezvědomí ledabyle na zem a podobně to udělal dnes také Kakhramonov, který se po ukončení vůbec nestaral o osud svého soupeře a kdyby Herb Dean spícího Američana pohotově nezachytil, mohl si chudák Jones zranit vazy v kolenech.

I přesto se jedná o působivý debut uzbeckého bojovníka Kakhramonova, který v rozhovoru předpověděl, že uzbecké MMA ovládne UFC. Další šanci na ovládnutí bude mít Kakhramonův známější krajan, Makhmud Muradov už příští týden, kdy se ve střední váze utká s výborným grapplerem Geraldem Meerschaertem.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články