Nebezpečná práce hasičky pomohla bojovnici potlačit závislost, teď se v UFC pobije o titulovou šanci

Nebezpečná práce hasičky pomohla bojovnici potlačit závislost, teď se v UFC pobije o titulovou šanci Lauren Murphy a její radost z vítězství. | zdroj: Profimedia

Lauren Murphy dlouho bojovala především se závislostí na drogách a alkoholu. Nyní se popere o možnost vyzvat šampionku UFC.

Na víkendovém turnaji UFC 263 se představí mnoho zajímavých bojovníků a bojovnic a rozhodně mezi ně patří také nynější trojka ženské muší váhy Lauren Murphy, kterou čeká souboj s žebříčkovou šestkou Joanne Calderwood.

37letá Murphy, která se narodila a dlouho dobu žila na Aljašce měla od mládí veliké problémy s drogami a alkoholem, které vyeskalovaly až do takové situace, že se ve 20 letech předávkovala a téměř zemřela. Od úplného zničení jí zachránilo několik pobytů v léčebnách a také to, že se začala věnovat bojovým sportům – konkrétně brazilskému jiu-jitsu.

Od BJJ už to měla blízko také k MMA, se kterým profesionálně začala v roce 2010 a v regionálních soutěžích opravdu válela. Svoji první soupeřku Kloiah Wayland zvládla umlátit po pouhých sedmnácti sekundách a během 15 měsíců posbírala hned čtyři vítězství v řadě. Problémy se závislostí na drogách a alkoholu však úplně nezmizely a Murphy tak poté musela přerušit kariéru.

„Tyhle věci jsou skvělým způsobem, jak spláchnout celý svůj život do záchodu,“ řekla Murphy v jednom z rozhovorů pro server USA Today. „Zase jsem hodně pila a potýkala se s drogovými problémy. Když děláte takové věci, tak přestanete trénovat. Zničilo mě to nejen po atletické stránce, ale také po duchovní a psychické.“

V tu chvíli byla Murphy, které mezitím vrátili do výchovy jejího syna, naprosto na mizině a potřebovala nutně sehnat nové zaměstnaní. Místo nakonec získala u hasičské posádky Gannet Glaccier Fire, která se soustředí především na požáry lesních porostů na Aljašce, což je dobře placená, ale zároveň tvrdá a nebezpečná práce.

„Požádala jsem o zařazení do hasičské posádky a dalších pět měsíců jsem po celé zemi procházela lesy a hasila požáry,“ prozradila Murphy. „Vydělala jsem tím spoustu peněz, takže v době, kdy skončila sezona sucha už jsem měla zaplacenou většinu svých dluhů.“

Během této práce si Murphy podle svých slov uvědomila hodně o svém životě a od základu změnila své priority. K tomu ji pomohlo také manžel Joe Murphy, se kterým se seznámila, když pracoval na Aljašce na letecké základně. Od roku 2013 se Lauren vrátila k MMA a úspěšně abstinuje. Ví však, že vyléčená není a nebude.

„Není to něco, co prostě zmizí,“ vysvětlila Murphy. „Není to tak, že si vezmete pilulku nebo zajdete párkrát do léčebny a už nejste alkoholik. Je to něco, co sebou ponesete po zbytek svého života.“

I přes tento životní úděl ale Murphy bojuje. A to jak v životě, tak v kleci. Od roku 2014 působí v UFC, kde se prezentuje jako skvělá univerzálka, která dokáže bojovat jak v postoji, tak na zemi a není jí cizí žádná technika. I díky tomu momentálně drží čtyři vítězství v řadě a je na dobré cestě postavit se obávané šampionce muší váhy Valentině Shevchenko.

Pokud se jí o víkendu na turnaji UFC 263 podaří zkrotit Joanne Calderwood, bude mít k postu vyzyvatelky opravdu blízko. Zda se jí to podaří se dozvíme už v neděli. Prelims karta, na které bude i Murphy, začíná ve 2 hodiny ráno našeho času a hlavní, kde nás čekají hned dva titulové zápasy, odstartuje od 4.

Zdroje:  USA Today

Nejnovější články