Nedělejte to! Šampion UFC odrazuje mladé bojovníky od profesionální kariéry

Nedělejte to! Šampion UFC odrazuje mladé bojovníky od profesionální kariéry Sean Strickland | zdroj: Profimedia

Co na srdci, to na jazyku. Sean Strickland promluvil upřímně o financích v UFC, mladí bojovníci by podle něj měli čas raději investovat jiným směrem.

Zatímco kdysi bojové sporty provozovali víceméně jen srdcaři a jen málokdo se jimi dokázal uživit, doba se změnila. Společně s popularitou se zvýšily odměny i poptávka po bojovnících a roste samozřejmě i počet lidí, kteří sní o kariéře profesionálního zápasníka. Šampion UFC Sean Strickland jim ale radí, aby si raději vybrali jinou cestu.

Ústředním problémem jsou finance. Na ty přišla řeč před nedávnem v pořadu Extra rounds, kde se Sean potkal s Donem Fryem, který vyhrál pyramidu na UFC 8. Za vítězství prý sice dostal na tu dobu velice solidních 50 tisíc dolarů, v případě porážky měl ale prý garantováno pouze 5 stovek.

"Od té doby se toho moc nezměnilo, člověče," zasmál se Strickland a dal k dobru historku: "Přišel ke mě chlápek a povídá mi: Hej, mému synovi je 17, trénuje a chce být zápasník. Máš nějakou radu?"

"Řekl jsem: Nedělej to. On na to – Jak to myslíš? A já říkám: Dobrá, dovolte mi vám to vysvětlit, pane. Jestli máš doma děti, které se chtějí stát bojovníkem, tak mě nech popsat ti, jaká radost je být MMA zápasníkem. Třeba Contender Series (skrz zápasy v této show UFC nabírá největší počet bojovníků, pozn. red.), kolik si myslíš, že tam vydělají? A on na to, že neví. Říkám mu – dostávají pět a pět tisíc. Pokud prohrajou, berou jen pět."

Dotyčný pán byl samozřejmě překvapený, načež mu Strickland vysvětlil, že pokud nevyhrají, tak se do UFC nedostanou. "Takže celý život bys mohl něco budovat, věnovat se něčemu jinému, ale ty si vybereš trénink bojování."

"Ale řekněme, že se do UFC dostaneš. No, hádej co, kolik si myslíš, že na začátku dostane průměrný bojovník? Deset a deset (polovinu za zápas, druhou za vítězství, pozn. red.). Takže jsi strávil celý život, abys dosáhl tohohle cíle a teď bojuješ za dvakrát deset tisíc," pokračoval Strickland. "Dejme tomu, že to máš 2-2 a jsou to nudné zápasy, takže tě UFC vyhodí. Vydělal sis za celou svou kariéru celkem šedesát tisíc a nemáš žádnou jinou možnost, protože nemůžeš být zápasníkem na částečný úvazek. Musíš to dělat na full-time. Takže je ti dvacet čtyři, díváš se do zrcadla a říkáš si – Zasvětil jsem celý život téhle jedné věci a vydělal jsem 24 nebo 60 tisíc dolarů. Co budu dělat teď? A tak jdeš učit fitbox."

Sean samozřejmě neskrýval, že díky MMA zbohatl, což ho prý samotného stále překvapuje. Většina zápasníků ale podle něj dopadne přesně opačně. Cesta bojovníka zkrátka k bohatství ve většině případů nevede a peníze by neměly být primární motivací, proč se na ní vydat. Strickland navíc ve svých výpočtech nezabrušoval do detailů, jako jsou daně, náklady na přípravu či odměny trenérům. Jak ale v komentářích zmínil australský thaiboxer John Wayne Parr – i kdyby si bojováním vydělal jen na to, aby přežil do zápasu k zápasu, dal by tomu přednost před prací každý den od devíti do pěti. A úplně stejně to má nejspíš i Sean, který nedávno přiznal, že mu bojové sporty nejspíš zachránily život, protože nebýt jich, mohl by spáchat nějakou šílenost.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články