Ngannou si opět postěžoval na UFC, není podle něj v pořádku, aby si šampion půjčoval peníze na trénink

Ngannou si opět postěžoval na UFC, není podle něj v pořádku, aby si šampion půjčoval peníze na trénink zdroj: Profimedia

Kamerunský "Predátor" sice patří mezi velké oblíbence fanoušků, UFC si ho ale příliš neváží. Šampion těžké váhy by tak v budoucnu mohl utéct k boxu.

Být MMA bojovníkem není žádný med a peníze v tomto odvětví rozhodně nerostou na stromech. Smíšeným bojovým uměním se sice podařilo dostat mezi nejpopulárnější sporty, finanční odměny však například oproti boxu značně zaostávají.

Na situaci si často stěžuje i šampión těžké váhy UFC Francis Ngannou, kterého v lednu proti Cirylu Ganemu čeká první obhajoba. Kamerunský "Predátor" má s organizací ohledně financí dlouhodobé spory a často poukazuje právě na boxery, kterým jsou vypláceny několikanásobné částky. V pořadu MMA Hour si posteskl, že mu výdělek někdy nepokryje ani náklady na přípravu.

„MMA je těžší než box. Proč mám tedy pocit, že půjčovat si peníze na přípravný kemp není správně?“ povzdychl si Ngannou. „Jednou přijde okamžik, kdy mě budou zajímat jenom peníze. A jsem si jistý, že půjdu boxovat. Nechci tu kritizovat systém, ale jen říkám svůj názor. A na to mám právo.“ Zároveň ale také vysvětlil, že šampion nemůže kvůli různým klauzulím ve smlouvě z UFC jen tak odejít.

Je nutné zmínit, že rozdíl mezi výplatami MMA bojovníků a elitních boxerů je vskutku obří. Ngannou za svůj premiérový titulový zápas vyinkasoval „pouhých“ 580 000 amerických dolarů, (12 671 720 korun českých) zatímco boxerský šampion Tyson Fury vydělal v zápase proti Deontayi Wilderovi rovnou 30 000 000 (655 434 000 korun českých). Problém však "Predátor" vidí především v tom, že zápasí vinou zákulisních dohadů velmi málo a nemá žádné jistoty.

„Vidím, že se mě UFC snaží zdiskreditovat,“ vadí Ngannouvi chování UFC, které zcela nepochopitelně vypsalo prozatimní titul, přestože on jako šampion nijak dlouho nezahálel. „Co chci? V první řadě chci určitý respekt, od kterého bych se mohl odrazit. Pak budu mít pocit, že jim vadí, jak se chovali a že budu konečně respektován."

„Nikdy jsem o víc nežádal. Nikdy jsem nebyl nikam protlačován a stejně jsem získal pozici šampiona. To tedy znamená, že si zasloužím trochu respektu a úcty. Nechci dělat problémy, jen jsem prostě trochu slavný,“ dodal se smíchem.

V poslední době se navíc nejedná o ojedinělou kritiku. Bojovníků, kteří si stěžují na platové podmínky v MMA přibývá a někteří už dokonce změnili pole působnosti. Populární Paige VanZant například přešla kvůli honoráři na box bez rukavic (BKFC) a rozhodnutí si nemůže vynachválit. Tyto stížnosti jsou tak vhozenou rukavicí pro promotéry i sponzory, kteří by vzhledem k oblíbenosti mohli tento sport zaštítit trochu lepšími částkami. 

Zdroje:  Sportskeeda , The MMA Hour

Nejnovější články