Zlá krev mezi koučem a králem těžké váhy. Bývalý trenér Francise Ngannoua vysvětlil jejich spor

Zlá krev mezi koučem a králem těžké váhy. Bývalý trenér Francise Ngannoua vysvětlil jejich spor Trenér Fernand Lopez pomohl Ngannouovi s prvními krůčky v MMA, nyní si ale nemůžou přijít na jméno. | zdroj: Profimedia

Souboj o titul těžké váhy mezi Ngannouem a Ganem bude dost zvláštní. Oba totiž spojuje trenér Fernand Lopez, který teď ale nemá s Ngannouem nejlepší vztahy.

Příběh šampiona těžké váhy Francise Ngannoua je téměř jako z hollywoodského filmu. Chudý kluk z Kamerunu emigroval do Francie, kde začal boxovat. Poté ale přesedlal na MMA a dotáhl to až na titul šampiona UFC. Na své cestě ale nebyl sám, ještě donedávna totiž měl na jeho úspěchu velký podíl také jeho trenér Fernand Lopez.

Ten je sám kamerunským rodákem a bývalým MMA zápasníkem, který v Paříži vybudoval největší MMA gym – MMA Factory. Pod jeho dohledem se z Francise Ngannoua stal obávaný bojovník, který knockoutoval jednoho soupeře za druhým. Jejich cesty se ale po Francisově prohře se Stipem Miocicem před třemi roky rozdělily, a ne zrovna v dobrém.

V rozhovoru v říjnu minulého roku Fernand Lopez trochu osvětlil problém, jaký spolu s Francisem měli: „Když Francis nevyhrál šampionský pás proti Stipemu Miociciovi, dostal jsem hroznou čočku. Lidi mě shazovali a trhali na kusy. A já jsem byl smutný, protože hodně bojovníků by řeklo ‚Mrzí mě, že jsem tě zklamal kouči‘. A potom si řeknete ok. Ale tenhle chlap se schovával za to, co lidi říkali.“

Stipe Miocic - Francis Ngannou Stipe Miocic - Francis Ngannou | zdroj: Profimedia

Podle Lopeze si Ngannou za porážku, kterou mu před třemi roky uštědřil Miocic, mohl sám. S týmem totiž udělali plán, ve kterém měl Francis bojovat na dlouhou vzdálenost, ostřelovat jej a držet si od Stipeho odstup, aby se vyhnul jeho takedownům. Jenže Francis chtěl podle všeho ukázat, že dokáže tehdejšího šampiona knockoutovat jedním úderem (jak to do té doby udělal skoro proti všem soupeřům) a taktiku od svého kouče nepřijal. „Francis řekl ‚Ne, myslím, že toho chlapa dokážu porazit jedním úderem.‘ A když mě lidi kritizovali, ani jednou neřekl, ‚Hej lidi, přestaňte s těma blbostma‘,“ vysvětloval Lopez.

V nedávném rozhovoru pro mmafighting.com ale Lopez řekl, že problém s Francisem už neřeší a celá tato epizoda už je za ním.

„Já nemám žádný problém s tím, že se Francis přestěhoval do jiného gymu. Lidi v tomhle nerozumí mému pohledu na věc. Tohle mi vůbec nevadí,“ řekl Lopez. „Problém, který jsem s Francisem měl, který je ale už teď za mnou, byl o tom, aby uznal lidi, kteří mu pomohli vyrůst. Není to o poděkování, potřebuješ někoho, kdo ti dá nahlas uznání,“ dožadoval se vděčnosti trenér.

„Předtím, než jsem s tím přišel na veřejnost, zašel jsem si s Francisem promluvit a ptal jsem se ho ‚Francisi, je tohle normální? Zajímá mě, jestli je tu nějaký problém. Strávili jsme spolu 5 let v mém gymu. Nikdy jsi za nic neplatil, všechno pro tebe bylo zadarmo. Vzal jsem tě pod křídla, staral se o tebe. Proč je to pro tebe tak špatné, proč je to pro tebe tak těžké říct, že Fernand Lopez mě dostal do UFC… Pamatuješ si ten příběh? Pamatuješ si, jak jsem za tebe bojoval, abych tě dostal do UFC, když jsi měl skóre 3-1? Co je s tebou? Dej někomu uznání. Když se někým staneš, pomoz lidem.“

Lopeze a Ngannoua čeká v budoucnu ještě minimálně jeden souboj. Tentokrát budou ale oba dva na opačné straně barikády, protože Francis bude bojovat s Lopezovým svěřencem Cirylem Ganem. Ten minulý víkend vyhrál souboj s Derrickem Lewisem o prozatímní šampionský pás a dostal tak přednostní právo na vyzvání právoplatného šampiona, kterým je právě Francis. Tento zápas bude rozhodně stát za to, protože Ngannou i Gane jsou excelentními strikery, kteří ale mají přece jen trochu odlišný styl. Zatímco jeden sází na svou brutální sílu, druhý je excelentní technik, který své soupeře pomalu rozebírá.

Než k zápasu dojde, můžete se podívat, jak kdysi vypadaly sparringy mezi těmito dvěma šampiony:

Zdroje:  mmafighting.com , sportskeeda.com

Nejnovější články