Nekorunovaný šampion Max Holloway si musí znovu prošlapat cestu k titulu. A začít musí u tvrdého boxera Calvina Kattara.

Nekorunovaný šampion Max Holloway si musí znovu prošlapat cestu k titulu. A začít musí u tvrdého boxera Calvina Kattara. zdroj: Profimedia

Bývalý šampion Max Holloway chce svůj titul zpět. Aby se k němu dostal, musí projít přes ostrý test v podobě Calvina Kattara.

Tento víkend nás čeká první turnaj UFC v novém roce, který se odehraje na Fight Islandu v Abú Dhabí. V hlavním zápase se proti sobě postaví bývalý šampion Max Holloway a možný budoucí vyzyvatel Calvin Kattar.

Max „Blessed“ Holloway se do historie UFC zapsal jako jeden z nejdominantnějších bojovníků pérové váhy (v čemž mu konkuruje jen José Aldo). Do UFC se dostal už v roce 2012, jen po 4 zápasech v jiných organizacích. Tam jej v úvodním zápase nepřivítal nikdo jiný než Dustin Poirier, který Maxovi přichystal porážku už v prvním kole, když jej chytil do trianglu a armbaru najednou.

Max se z této porážky ale otřepal a vyhrál další 3 zápasy. Po těsné prohře s Dennisem Bermudezem jej čekal další zápas s do té doby ne příliš známým Conorem McGregorem. I tento ale Max prohrál, i když Conora, který si v zápase přetrhl kolenní vaz, dokázal trochu potrápit.

Od té doby byl ale Max jako vyměněný a v dalších zápasech sbíral jedno vítězství za druhým. Porazil i taková jména jako je Cub Swanson, Charles Oliveira, Jeremy Stephens i Ricardo Lamas a po 9 vítězstvích v řadě mu byl nabídnut zápas o prozatímní šampionský pás s Anthony Pettisem. I toho porazil, dokonce na TKO ve třetím kole a v roce 2017 si vzal právoplatný pás šampiona od Josého Alda, kterého rovněž ukončil ve třetím kole.

Max dokázal pás uhájit i v následné odvetě s Aldem a také proti talentovanému Brianu Ortegovi. Sice se říká, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, ale osud a UFC postavilo Maxe a Dustina Poiriera znovu proti sobě. Tentokrát se utkali v zápase o prozatímní šampionský pás v lehké váze, do kterého Max zaskočil. Oba se zasloužili o úžasnou bitvu, ale lehce navrch měl Poirier, který Maxe znovu porazil a utnul Hollowayovi sérii 13 vítězství v řadě.

Max si po pár měsících spravil chuť na veteránovi Frankiem Edgarovi, nad kterým obhájil svůj titul z pérové váhy a poté se na konci roku 2019 utkal s rozjetým a houževnatým Australanem, Alexanderem Volkanovskim.

Jenže Volkanovski se na Hollowaye skvěle připravil a nedával mu v zápase šanci. I přestože byl o dost menší než Holloway, dokázal jej skvělou taktikou připravit o jeho vynikající striking. Rozkopal mu přední nohu tvrdými calfkicky a přinutil tak Maxe změnit střeh, ze kterého už nebyl ani zdaleka tak nebezpečný. Volkanovski neustále kombinoval lowkicky a údery a zaslouženě si došel pro vítězství na body. Houževnatý Australan tak sebral Maxovi šampionský pás a ukončil jeho vládu nad pérovou divizí.

Max s výsledkem samozřejmě nebyl spokojený a UFC mu umožnilo odvetu, která se konala v červenci minulého roku. Znovu se jednalo o skvělý zápas. Holloway přestřílel Volkanovskiho v prvních dvou kolech, ve čtvrtém a pátém měl zase navrch šampion. Rozhodovalo tedy třetí kolo, které bylo vyrovnané, ale přece jen v něm byl o něco lepší Holloway. Jenomže dva rozhodčí to nakonec viděli jinak a Max i podruhé s Volkanovskim prohrál, tentokrát na split decision.

Teď má Max před sebou jasný cíl - dostat se znovu na dohled zápasu o titul a vzít si ho zpátky k sobě. V cestě mu teď ale bude stát mladý a talentovaný prospekt, Calvin Kattar. Tomu se loňský rok povedl a vzal si skalpy Dana Igeho i Jeremyho Stephense, kterého knockoutoval brutálním loktem. Kattar má vynikající boxing a nebojí se rozdávat tvrdé rány. Pro Hollowaye tak znamená velkou výzvu a v tomto zápase se ukáže, jak moc zůstal Max motivovaný a jestli je pořád tím šampionem, za kterého jej má i nadále spousta fanoušků.

Calvin Kattar zdroj: Profimedia

Hlavní karta turnaje UFC Fight Island 7 startuje už v sobotu 16. ledna od 9 hodin večer. Hlavní zápas tak můžeme očekávat kolem 11. hodiny večer.

Zdroje:  Sherdog

Nejnovější články