Nestárnoucí Glover Teixeira by rád získal titul, a tak si zajistil odvetu s Jonem Jonesem

Nestárnoucí Glover Teixeira by rád získal titul, a tak si zajistil odvetu s Jonem Jonesem Glover Teixeira - Anthony Smith | zdroj: Profimedia

V UFC nastoupí již k jubilejnímu 20. zápasu. Po celou kariéru byl v užší špičce, ale na titul nikdy nedosáhl. Ve 41 letech je ale teď svému snu velmi blízko.

Glover Teixeira patří mezi vůbec nejzkušenější bojovníky v řadách UFC. Do nejprestižnější MMA organizace naskočil již v roce 2012 a od té doby stihl 19 zápasů, přičemž jako poražený odcházel pouze pětkrát. Na začátku svého tažení dokonce šahal po titulu, ten však držel v té době doslova neporazitelný Jon Jones. Po pěti kolech musel tedy Brazilec sklopit hlavu. Přišel také o sérii 20 vítězství bez porážky.

  Teixeira vs Jones zdroj: Profimedia

Teixeira sice nadále zůstával v TOP 10 polotěžké divize, ale proti soupeřům na úplné špici většinou zaváhal, a tak střídal vítězství s porážkami. Když před dvěma lety nestačil na Coreyho Andersona, uvědomil si, že se mu životní sen stále víc vzdaluje. 

"Říkal jsem, ano, titul je můj cíl, chci být šampion, ale nejprve budu muset vyhrát několik zápasů. A teď mám sérii čtyř vítězství a utkám se s jedničkou žebříčku Thiago Santosem. Jsem nadšený, že jsem znovu tak blízko svému snu."

Zároveň prý ale také občas přemýšlel nad koncem kariéry. Co mu pomohlo chytit druhý dech a vrátit se zpět ještě silnější? Údajně ho inspiroval přistup kamaráda Lyoto Machidy. "Byl jsem trochu blázen, mimo přípravu jsem si dal klidně několik panáků cachaky (národní brazilské pití podobné rumu) a vždycky jsem přibral na váze. To, že jsem to změnil a zůstal soustředěný a disciplinovaný, je důvod, že teď bojuji ještě lépe než dříve. Lyotův otec a já jsme si občas dali litr whiskey a já jsem Lyotovi říkal, ať si dá s námi, ale on, i když občas pije pivo, tak vždycky odmítl, že by to pro jeho tělo nebylo dobré."

Zároveň ale upravil přístup k tréninku, dříve prý trénoval až moc a ničil své tělo. "Před pár lety jsem měl několik přípravných kempů, kdy jsem si v duchu říkal, že se nemůžu dočkat, až s bojováním skončím. Ale teď možná budu bojovat do pětačtyřiceti jako Anderson Silva."

Nyní má znovuzrozený Teixeira na kontě 4 vítězství v řadě a v jednačtyřiceti letech podruhé v kariéře napíná ruku po titulové šanci. Ze souboje se Santosem by totiž teoreticky měl vzejít další vyzyvatel. Polotěžká divize se teď ale značně zkomplikovala tím, že šampion Blachowicz bude nejspíš svůj pás obhajovat proti Adesanyovi. Teixeira je přesvědčen, že Stylebender může v jeho divizi slavit úspěch, měl by však počítat s tím, že to nebude nic snadného.

"Je zatraceně dobrý, je to dobrý a super inteligentní bojovník a určitě se dostane na vrchol, ale rozdíl ve váze bude znát. Vím to, protože trénuji s bojovníky v těžké váze a je to těžké. Únava i tlak jsou tam prostě jiné."

Sám Teixeira ale doufá, že šampionem se v dohledné době stane právě on. Ačkoliv to není jeho styl, je dokonce ochotný využít i trashtalk. A v ideálním případě by následně rád také šanci reparát proti Jonu Jonesovi. "Už mě jednou porazil a mým cílem bylo získat ten pás od něj. Problém s Jonem ale je, že si dává mezi zápasy strašně dlouhé pauzy. Bojuje o pás a pak je rok mimo. Ale pokud získám titul, tak kdo ví, třeba dostanu i Jonese."

Zdroje:  mmafighting.com , mmamania.com

Nejnovější články