Neuvěřitelná cesta nejlepšího „finišera“ UFC, Charlese Oliveiry. Doktoři mu předpověděli, že nebude chodit, teď bude bojovat o titul

Neuvěřitelná cesta nejlepšího „finišera“ UFC, Charlese Oliveiry. Doktoři mu předpověděli, že nebude chodit, teď bude bojovat o titul zdroj: Profimedia

Charles Oliveira má za sebou pozoruhodný příběh, ve kterém se odmítl vzdát a teď bude bojovat o titul v lehké váze UFC.

Brazilského bojovníka Charlese "Do Bronx" Oliveiru čeká o víkendu na turnaji UFC 262 nejdůležitější zápas jeho kariéry. Ve svých 31 letech se konečně utká s Michaelem Chandlerem o šampionský pás lehké váhy organizace UFC.

Je jen těžké si představit, že tomuto elitnímu bojovníkovi jako malému klukovi lékaři předpovídali, že nikdy nebude chodit. Trpěl totiž vážným případem revmatoidní artritidy, onemocněním kloubů, kvůli kterému nemohl ohýbat své kotníky. Od svých 9 let strávil v nemocnici 2 roky a na lécích zůstal až do svých 18 let Kvůli svému onemocnění nemohl hrát svůj milovaný fotbal a místo toho se vrhnul na brazilské jiu-jitsu, protože se u něj ve většině případů stejně leží.

V BJJ začal brzy excelovat a už za 2 měsíce vyhrál svůj první turnaj. S postupem času se jeho nemoc vytratila, ale Charles zůstal jiu-jitsu věrný a brzy platil za obávaného bojovníka. Od BJJ byl už jen kousek k MMA a Oliveira uskutečnil svůj debut v pyramidovém turnaji ve svých 18 letech. Všechny tři zápasy ukončil před limitem (submise a dvě TKO) a bylo jasné, že tenhle kluk má potenciál.

Svých prvních 12 zápasů vyhrál, z toho 11 před limitem. Toho si samozřejmě nemohlo nevšimnout UFC a v roce 2010 jej povolalo mezi ty nejlepší. Oliveira tam odzápasil celkem 21 duelů, přičemž 12 z nich odbojoval v pérové váze. Tam se mu především kvůli problémům s hubnutím nedařilo tolik, jak by chtěl a tak se v roce 2017 odhodlal přejít do lehké váhy, což se ukázalo jako správné rozhodnutí.

V lehké váze totiž najel na vítěznou sérii 8 zápasů v řadě a svými výkony přesvědčil vedení UFC, že si zaslouží bojovat o šampionský titul.

Oliveira nejen, že umí vyhrávat, ale ještě to dělá ve velkém stylu. Je držitelem 17 pozápasových bonusů, má největší úspěšnost ukončení zápasů v historii UFC (93,75%), spolu s Donaldem Cerronem drží rekord pro nejvíce ukončení v historii UFC (16) a také drží rekord pro nejvíce ukončení pomocí submise v historii UFC (14). "Do Bronx" Vyhrál 30 zápasů ze 39, z toho jich 27 ukončil před limitem (16 submisí, 8 KO), přičemž 8krát prohrál a zapsal si také jeden zápas "bez výsledku", za nelegální koleno.

Je jasné, že nejvíce nebezpečný je Charles Oliveira na zemi, kde dokáže svého soupeře ohrozit z každé pozice a svými technikami navazuje útoky tak dlouho, dokud svého soupeře nelapí do své sítě. Rozhodně se ale nejedná o jednodimensionálního bojovníka. Naopak, Oliveira v posledních letech dramaticky zlepšil svůj striking a nesnaží se za každou cenu přenést zápas na zem, což jej činí ještě méně předvídatelným.

Ve svém posledním zápase proti Tonymu Fergusonovi Charles ukázal, že opravdu patří mezi elitu. S Fergusonem si hrál jako kočka s myší, dominoval v postoji, ve wrestlingu a především na zemi, kde Tonymu málem zlomil ruku svým precizním armbarem. Po tomto výkonu už mu UFC nemohlo šanci na titul odpírat a teď jej tak čeká nejdůležitější a pravděpodobně také nejtěžší zápas jeho kariéry, proti excelentnímu wrestlerovi s dynamitem v rukách, Michaelu Chandlerovi.

I přes svůj úspěch v oktagonu a nabitou slávu a peníze, které získal zápasením, však zůstává Oliveira skromným bojovníkem:

„Řekl jsem své matce, že se jednoho dne stanu šampionem UFC a že budu mít spoustu peněz, ale neztratím podstatu sám sebe a nezapomenu odku d jsem a všechno, čím jsem prošel. Každou noc když jdu do postele myslí na to všechno a kam chci jít, kdo jsem. Pamatuju si jak jsem chodil několik hodin pěšky domů z turnajů jiu-jitsu, protože jseme neměli peníze na autobus. Pamatuju si, že jsme se dělili o sendvič na oběd, abychom mohli jet autobusem domů. Jestli je tvůj život lehký, tak jsi měkký. Jestli je tvůj život těžký, na konec se ti to vyplatí.“

Jestli se Oliveira opravdu stane šampionem UFC a porazí Chandlera, se dozvíme už tuto neděli 16. května, kolem 6. hodiny ranní.

Zdroje:  mmafighting.com , Sherdog.com

Nejnovější články