Neuvěřitelný příběh Glovera Teixeiry. Kdysi ilegální imigrant dal vale alkoholu a ve 42 letech sahá po titulu

Neuvěřitelný příběh Glovera Teixeiry. Kdysi ilegální imigrant dal vale alkoholu a ve 42 letech sahá po titulu Glover Teixeira | zdroj: Profimedia

Příběh Glovera Teixeiry by vydal na knihu. V 19 přišel nelegálně do USA a náhodou se dostal k MMA. Chtěli ho nejlepší organizace, on ale bez víza musel odmítnout. Ztracené roky dohání nyní, ve 42 letech se může stát nejstarším šampionem UFC.

Veterán polotěžké váhy UFC Glover Teixeira už mnoho let ukazuje, co znamená oddanost sportu. V roce 2019 navíc tento nyní dvaačtyřicetiletý Brazilec překonal velikou krizi a nedbal hlasů, které mu radily, aby ukončil kariéru. Jeho tvrdohlavost ho nakonec dovedla až do druhého titulového zápasu, ve kterém o víkendu vyzve k souboji o titul polotěžké váhy Poláka Jana Blachowicze.

Teixeira sice vyrůstal v chudém brazilském městečku Sobrália, ale krátce před začátkem nového století se mu podařilo dostat až do amerického Connecticutu. Cesta to však nebyla v žádném případě příjemná, protože Glover se do USA dostal ilegálně a putování do vytoužené země nebylo vůbec snadné.

„Trvalo mi 43 dní, než jsem se sem dostal. Každý ví, jak je nebezpečné překračovat hranici z Mexika. Lidé tu umírají, jsou zatýkáni, mučeni. Moje matka tak byla velmi znepokojená, ale zároveň věřila, že její syn jde za svým snem a za lepším životem,“ prozradil Glover v rozhovoru pro MMAfighting. Při strastiplné cestě prošel hned několik států. "V Tijuaně jsem zůstal 8 dní, čekali jsme, až přijde mlha, aby nás neviděla helikoptéra a lidé z imigračního. Museli jsme počkat na silnou mlhu, abychom pak v noci mohli přejít poušť."

Po přechodu hranic se dostal Teixeira do San Diega, kde byl převaděči držen v malé místnosti a čekal, až jim jeho průvodce zaplatí. Po 12 dnech, během nichž takřka nedostal najíst a zhubl 12 kg, k tomu prý nakonec došlo a on tak mohl odletět do Bostonu, kde později získal jako imigrant platné pracovní vízum. Začal se živit jako tesař a posléze upravoval terén před stavbou dálnic, což byly 12hodinové směny.

Po večerech pak sledoval v televizi boxerské zápasy a za první vydělané peníze se údajně zapsal na tréninky. Nedlouho poté ho kamarád přihlásil do turnaje, v němž se i po náročné 12hodinové směně dokázal probít až do finále, kde už ale jeho roh musel do ringu vhodit ručník. 

Když se ale posléze dostal na VHS kazetě k UFC, bylo jasno. Následující den se zapsal na brazilské jiu-jitsu. O půl roku později přesvědčil jednoho z trenérů, aby mu domluvil zápas. Debut se Gloverovi sice nepovedl, protože ve druhém kole schytal TKO, trenéři soupeře v něm přesto zahlédli potenciál a pozvali ho na pomoc v přípravném kempu své největší hvězdy - Chucka Lidella, pozdějšího šampiona UFC.

Když o 4 roky později knockoutoval Rameau Thierryho, začaly prý chodit lukrativní nabídky. Ozval se PRIDE, UFC i další. Teixeira byl ale stále ilegální imigrant. Právník mu poradil, aby se vrátil zpět do Brazílie a zažádal o vízum. Dana White mu prý tehdy podal ruku, že jakmile se vrátí, okamžitě ho podepíše do UFC. Jenže osud to zařídil jinak.

Vízum mu uděleno nebylo a zůstal zpátky v Brazílii. Z amerického konzulátu slyšel roky jen to, že musí počkat. A tak si čas zkracoval bojováním, bral kohokoliv mu předhodili. V roce 2011 tak například během pouhých 37 dnů zničil 3 ex-UFC bojovníky a o pár měsíců později dokonce i bývalého šampiona.

Situace se konečně vyřešila až po 4 letech, když se Gloverova žena rozhodla přebrat iniciativu a napsala dopis jednomu z amerických senátorů a ledy se konečně hnuly.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený gloverteixeira (@gloverteixeira)

Dana White na talentovaného Brazilce nezapomněl. Teixeira do UFC naskočil nedlouho po návratu a po pěti dominantních vítězstvích v řadě se dostal až do duelu s tehdejším šampionem Jonem Jonesem. S tím Glover předvedl hezkou pětikolovou bitvu, ale v mnoha momentech zaostával, takže po verdiktu bodových sudí odcházel z oktagonu se sklopenou hlavou.

Prohry se navíc začaly nabalovat a v roce 2018 to vypadalo, že se mezi elitu divize už nikdy nevrátí. V té době prý Teixeira navíc žil poměrně zhýralým životem a vymetal nejrůznější párty. Za víkend vypil i celou láhev whisky. V tu chvíli ale zasáhl jeho dlouholetý kolega Lyoto Machida, který mu naznačil, že má stále šanci bojovat o nejvyšší stupně, ale později už ho dožene věk.

Brazilcovi tato slova zarezonovala v hlavě. Naprosto upravil své návyky, odložil flašku a v gymu začal trávit o dost více času, díky čemuž začal znovu získávat disciplínu. „Je to cena, kterou platíte,“ řekl Teixeira. Abyste byli disciplinovaní, tak musíte změnit celý životní styl. Být disciplinovaný je ze začátku trochu bolestivé. Ale stojí to za to.“

Teixera tehdy ukázal neskutečně tuhý kořínek. Tvrdé KO od Alexandra Gustafssona a proslov jeho kolegy ho vyhecovaly ještě k většímu snažení a k soustředěnějším výkonům v zápasech.  Nejdříve tak v prvním kole donutil odklepat Karla Robersona, posléze uškrtil moldavského „Hulka" Iona Cutelabu, na body přetlačil ruský tank v podobě Nikita Krylova, technickým knockoutem v pátém kole ukončil bojovného Anthonyho Smithe, a nakonec další submisí překonal i svého krajana Thiaga Santose.

Tento neskutečný comeback vytáhl Teixeiru až do dalšího titulového zápasu. A Brazilec si je jistý, že ho do tohoto bodu dovedly především změny, které ve svém životě udělal. „Je to vášeň. Vášeň pro tento sport,“ řekl na středeční tiskové konferenci. „V poslední době jsem mnohem disciplinovanější a více se soustředím na věci, které musím udělat pro to, abych se stal šampionem.“

„Dříve to tak nefungovalo, takže jsem musel dělat něco špatně. V době, kdy jsem bojoval s Gustafssonem a Anthony Johnsonem (oba zápasy Teixeira prohrál – pozn. red.) jsem klepal na dveře, ale nemohl jsem se dostat dovnitř. Řekl jsem si: ‚Člověče, takhle ztrácíš čas. Musíš s tím něco udělat.‘ Začal jsem získávat nové vědomosti a díky svým trenérům také disciplínu. Takže co myslíte? Jak moc teď chci?" 

Podle nás chce Teixeira opravdu hodně. Víkendový titulový zápas je navíc velice pravděpodobně jeho poslední šancí k usednutí na trůn polotěžké váhy. Jestli bude mít příběh brazilského veterána šťastný konec, se dozvíme již tuto sobotu ve velice přijemném čase. Hlavní karta turnaje UFC 267 totiž začíná v 8 hodin večer. 

Zdroje:  MMA Fighting , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články