Nick Diaz jde zpátky do akce a nastoupí v odvetě proti starému rivalovi

Nick Diaz jde zpátky do akce a nastoupí v odvetě proti starému rivalovi zdroj: Profimedia

Po 6 letech se Nick Diaz konečně chystá na návrat do oktagonu proti tvrdému Robbiemu Lawlerovi.

Starší bratr Natea Diaze a opravdová MMA legenda, Nick Diaz, by se měl v září vrátit do oktagonu. Tohle už nám Nick sice několikrát sliboval a nakonec z toho vždy sešlo, ale teď už jeho comeback nabývá reálných obrysů.

Po šesti letech mimo oktagon by se tak měl 37letý Diaz utkat 25. září, na turnaji UFC 266 v Las Vegas s další legendou, Robbiem Lawlerem. Nic sice ještě není oficiálně potvrzeno, ale oba bojovníci s tímto zápasem slovně souhlasili a Dana White zveřejnil plán UFC tento duel uskutečnit jako „co-main“ zápas večera.

Nepůjde však o Diazovo první střetnutí s Lawlerem. Kdysi dávno, ještě v roce 2004, tehdy jednadvacetiletý Diaz uštědřil Lawlerovi porážku na KO ve druhém kole. Nick byl už tehdy brán jako velký talent a vědělo se o něm, že má skvělé jiu-jitsu, ale knockout, ještě navíc proti takovému strikerovi jako je Lawler, od něj čekal málokdo.

Za svou dosavadní kariéru bojoval Diaz s těmi nejlepšími bojovníky napříč všemi významnými MMA organizacemi a v roce 2013 vyzval k zápasu o titul ve welterové váze UFC i slavného Georgese St. Pierra. Zápas nakonec Nick prohrál na body a pak na téměř 2 roky odešel do předčasného důchodu. Vrátil se až na zápas s další legendou, Andersonem Silvou, ve kterém Nick rovněž prohrál na body, ale výsledek zápasu byl nakonec prohlášen jako „no contest“, protože Silva byl pozitivně testován na doping a Diaz zase na marihuanu.

S kouřením marihuany měl Nick vůbec velké problémy, které byly také jednou z příčin, proč se tak dlouho neukázal v oktagonu. Po jeho zápase se Silvou mu totiž Nevadská sportovní komise uložila trest 5 let bez možnosti zápasit a pokutu 165 tisíc dolarů. To je za jeden "joint" nebývale velký trest a Nicka Diaze to samozřejmě ještě více namíchlo. Nakonec se odvolal a trest mu byl snížen na 18 měsíců a 100 tisíc dolarů.

Trest mu uplynul v roce 2016, ale Nickovi se do zápasení i tak nechtělo, přestože však dál nepřestával trénovat. Teď to ale vypadá, že už má důchodu dost a rád by se vrátil do akce.

Jeho bojový styl je v podstatě stejný jako jeho mladšího bratra Natea. Opírá se o skvělé jiu-jitsu a má také nebezpečný boxing. Jeho síla není ani tak v jediném úderu, ale v množství, kterým je schopen svého soupeře zasypat. Když k tomu přidáte nelidskou vytrvalost, kterou si Nick buduje závoděním v triatlonu, a také granitovou bradu, díky které jej v podstatě nelze vypnout, jedná se o nebezpečného soupeře pro kteréhokoliv bojovníka.

Stejně jako jeho bratr, i Nick má rád promlouvání ke svým soupeřům během zápasu, při kterém si nebere servítky. Rád také ničí soupeřovu sebedůvěry tím, že i po soupeřových nejlepších ranách jde neustále dopředu a ještě svého soupeře hecuje k tvrdším úderům, popřípadě jej fackuje svoji tradiční „stocktonskou fackou“.

Je jasné, že se ještě pořád může stát spousta věcí a zápas mezi Diazem a Lawlerem se stále nemusí uskutečnit. Zatím je to ale na dobré cestě a nezbývá než doufat, že se zápasu tohoto „zabijáka“ ze Stocktonu skutečně dočkáme. Třešničkou na dortu (hlavně tedy pro Nicka), je skutečnost, že nevadská atletická komise se právě v ten samý den, kdy šéf UFC oznámil Diazův návrat, rozhodla pro nepenalizování sportovců za užívání marihuany. Pokud se tedy Nick nad svým comebackem předtím rozmýšlel, tak teď už má snad jasno.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články