Novozélanďan byl krůček od prohry škrcením, pak se ale vysmýkl a soupeře v posledních vteřinách knockoutoval

Novozélanďan byl krůček od prohry škrcením, pak se ale vysmýkl a soupeře v posledních vteřinách knockoutoval zdroj: Profimedia

Obrat, jaký se jen tak nevidí. Kai Kara-France byl po většinu kola na pokraji ukončení, v závěrečných vteřinách prvního kola ale několika údery poslal svého soka k zemi a vyhrál.

Do Las Vegas na UFC 259 doprovodil šampiona Adesanyu také jeho týmový kolega Kai Kara-France, který je v žebříčku muší váhy těsně před Davidem Dvořákem a v blízké budoucnosti by tedy mohli poměřit síly. Teď však Novozélanďana čekal nebezpečný brazilský škrtič Rogerio Bontorin, který naprostou většinu ze svých 16 výher získal v boji na zemi. Novozélanďan naopak sází především na své schopnosti v postoji.

Pro Kara-France nezačal zápas vůbec dobře. V postoji sice zahrozil silnými údery, ale prakticky nic netrefil. Bontorin byl úspěšnější, přebíjet na nohách a riskovat KO ale nechtěl. Zatlačil si tedy soupeře na pletivo, kde ho jednoduše zvedl a mrštil s ním o zem. Vzápětí se mu ihned dostal do zad a pokoušel se nasadit škrcení. Tohle bývá ve většině případů konečná a Kara-Francovi nezbývalo, než se pokoušet Bontorinovu ruku svírající jeho krk odtrhnout. To se mu sice dařilo, ale zdálo se, že je jen otázkou, kdy se Brazilcovi podaří škrcení nasadit tak, že z něj už nebude úniku.

Do konce kola zbývalo 3 a půl minuty, takže Novozélanďan ani nemohl doufat, že ho vysvobodí závěrečný klakson. Těžko říct, co se mu v té chvíli honilo hlavou, rozhodně se však nehodlal vzdát bez boje. Podařilo se mu dokonce dostat zpátky na nohy, avšak Bontorin se pořád držel na jeho zádech jako klíště a vysával tak soupeři obrovské množství energie. Když znovu padl na zem, zdálo se, že je konec a pokud rychle neodklepe, upadne do bezvědomí. To se ale nestalo a Kara-France dál srdnatě unikal prohře.

Rogerio Bontorin vs. Kai Kara-France Bontorin měl Kara-France doslova na lopatě. | zdroj: Profimedia

Necelou půl minutu před koncem se Novozélanďanovi nakonec přece jen podařilo vysmýknout a unikl zpět na nohy. Tam na nic nečekal a ihned zaútočil. Když se mu podařilo Bontorina trefit pravým hákem, vycítil příležitost a přidal ze stejné ruky ještě zvedák a další hák. Brazilec šel hlavou k zemi a Kai vítězoslavně zvedl ruce ještě než zakročil rozhodčí.

Stala se ale dost zvláštní situace. Bontorin se sice potácel na zemi a bylo vidět, že je mimo. Rozhodčí ale zřejmě zapomněl zápas oficiálně odmávat, na což Kara-France upozornil jeho trenér. Ten se tedy přes celou klec rozběhl zpět na místo činu, aby své vítězství zpečetil dalšími údery. Rozhodčí ale naštěstí jeho nájezd na poslední chvíli zastavil. Brazilec v tu chvíli bezvládně ležel na zemi, jakmile si ale všiml soupeře, pohotově vyskočil na nohy a mrštil po něm svůj chránič zubů.

Zatímco Bontorin si může vyčítat, že přišel o vítězství, které měl doslova v kapse, Kai ukázal, že jeho přezdívka "Do not blink" (Nemrkej) na něj skutečně sedí. Krom cenné výhry, která mu zajistí další postup v žebříčku, si připsal také bonus ve výši 50 tisíc dolarů za výkon večera. A rozhodčí Herb Dean může být rád, že jeho chybou nedošlo ke zbytečnému zranění, což by v jeho případě už mohlo být na vyhazov.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články