Zápas o titul bantamové váhy měl nečekaný konec, jaký v UFC nikdo nepamatuje

Zápas o titul bantamové váhy měl nečekaný konec, jaký v UFC nikdo nepamatuje Aljamain Sterling vs Petr Yan | zdroj: Profimedia

Pro ruského šampiona Petra Yana se jednalo o první obhajobu jeho titulu a bohužel pro něj nedopadla vůbec dobře.

Petr "No Mercy" Yan se ve své první titulové obhajobě utkal s talentovaným Aljamainem "Funkmasterem" Sterlingem. Mělo se jednat o klasickou bitvu mezi strikerem a grapplerem, ale nakonec z toho byl šílený souboj, jehož výsledek nikdo nečekal.

Samotný zápas se odehrával v obrovském tempu, Sterling do Yana vlétl bez respektu a než se Yan dokázal rozkoukat, už mu nadělil 4 kopy. Yan vypadal zaskočený a Sterling jej neustále okopával a využíval svého dlouhého dosahu. Dokonce mu dal i dobré koleno do hlavy a vypadalo to, že šampion je v problémech. Po chvíli ale Yan zakontroval tvrdou pravačkou Sterlinga přímo na bradu a poslal jej na zem. Ten se však znovu postavil a zápas opět pokračoval v šíleném tempu. Nakonec to byl Yan, který vzal Sterlinga na zem dobrým slamem, ale i přestože mu vzal Yan záda, Sterling se z toho poměrně lehce dostal.

Druhé kolo pokračoval opět v dobrém tempu. Yan si hlídal svoji obranu a trpělivě čekal na příležitost, zatímco Sterling předváděl šílené kousky. Neustále se snažil o spinning elbow a jiné otočky, čímž ale vystavoval svoje záda a Yan jej tak poměrně snadno bral na zem. Tam se mu za Sterlingem ale nechtělo, a tak jej vždy nechal postavit.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený UFC KAZAKHSTAN (@_ufckazakhstan)

Ve třetím kole už začal mít Yan viditelně navrch a Sterling začal uvadat. Ruský šampion byl ve svých pohybech mnohem efektivnější a mnohem disciplinovanější, než rozlítaný americký vyzyvatel. Yan jej bral na zem, kontroval tvrdým zadním direktem a dominoval svému soupeři čím dál víc.

Ve čtvrtém kole ale přišlo něco zcela nečekaného. Sterling šel pro takedown, avšak Yan jej vysprawloval a přitlačil jej k zemi, načež klečícího Sterlinga trefil tvrdým kolenem do hlavy. Sterling šel k zemi a rozhodčí okamžitě zápas přerušil. V UFC totiž není povoleno kopat do hlavy soupeře, který je na zemi, za což se počítá i poloha v kleče.

Sterling dostal čas na zotavení, ale byl očividně mimo a dělalo mu problém se i postavit a rozhodčí tak zápas ukončil. Petr Yan byl diskvalifikován a Aljamain Sterling se tak stal novým šampionem UFC.

Tohle nikdo nečekal a je to vůbec poprvé v historii UFC, co vyzyvatel získal titul po diskvalifikaci šampiona. Aljamain Sterling z nového titulu vůbec neměl radost a šampionský pás okamžitě zahodil na zem a sám se rozbrečel.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Спагетто (@spa_getto)

Petr Yan byl také očividně frustrovaný, zvlášť když měl v zápase navrch. Také podle bodových rozhodčích Yan do incidentu vyhrával a po třetím kole vedl u dvou rozhodčích 29-28, zatímco jeden rozhodčí viděl zápas 29-28 ve prospěch Sterlinga.

Později vyplynulo, že z Yanova rohu údajně zazněl povel, ať klečícího Sterlinga nakopne, což ruský moloděc taky udělal. Na to se začala polovina jeho trenérů radovat, protože si mysleli, že Petr Yan obhájil titul a druhá polovina tušila, že je zle. Po zápase Petr Yan tweetoval, že je mu líto co se stalo a omlouval se svému soupeři:

„Omlouvám se a přeji rychlé zotavení Aljamainovi Sterlingovi. Nechtěl jsem udělat nelegální úder, prostě jsem udělal velkou chybu a zaplatil jsem za to.“

Neznalost pravidel tak stála ruského bojovníka šampionský pás. Podle šéfa UFC, Dany Whitea ale dostane možnost nápravy, protože UFC chce udělat odvetu co nejdříve to bude možné.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články