Plakát na nábor do jiu-jitsu změnil francouzskému vojákovi život, skončil u speciálních jednotek a teď válí v UFC

Plakát na nábor do jiu-jitsu změnil francouzskému vojákovi život, skončil u speciálních jednotek a teď válí v UFC zdroj: Profimedia

Francouz Benoit Saint-Denis míří na vrchol UFC, přitom se z vojáka stal zápasníkem jen díky náhodě.

O Benoitu Saint Denisovi jsme psali již několikrát. Naši pozornost upoutal už při premiérovém zápase v UFC, kdy sice dostával šílené bití, ale prostě odmítal padnout a rozhodčí ho z neznámého důvodu nechtěl ukončit. To už jsou ale více než dva roky a od té doby nasbíral francouzský "Bůh války" 5 vítězství před limitem. Naposledy zlikvidoval už za minutu a půl Američana Matta Frevolu a díky tomu své jméno zapsal mezi 15 nejlepších bojovníků v lehké váze.

Není žádným tajemstvím, že Saint Denis dříve působil ve speciální jednotce a bojoval třeba v Africe proti nechvalně známé teroristické organizaci Boko Haram. "Bylo to dobrodružství a já to miloval. Bylo pro mě těžké s tím skončit, protože jsem tomu hodně obětoval. Jenže jsem našel vášeň pro bojové umění, když jsem v roce 2017 začal s brazilským jiu-jitsu," rozpovídal se v pořadu The MMA Hour.

Předtím sice dělal judo a MMA sledoval, až BJJ v něm ale probudilo zápasníka. Dostal se k němu přitom úplnou náhodou, když v roce 2017 uviděl plakát svého trenéra přišpendlený na autě. Rozhodl se tedy zajít do tělocvičny a byla z toho láska. O rok později přidal kickbox, a následně se kruh uzavřel v MMA, kde svůj první zápas absolvoval údajně po pouhých 15 dnech tréninku.

"Pak jsem zeptal sám sebe – Chci se tím živit, je to možné? A zjistil jsem, že existuje profesionální kariéra. Kvůli prvnímu profi zápasu za pár stovek dolarů jsem dal výpověď v práci. A bylo to skvělé, protože za dva roky jsem se dostal do UFC."

Jedním z jeho nejoblíbenějších zápasů je památná řežba mezi Rorym MacDonaldem a Robbiem Lawlerem a rád by v oktagonu předvedl něco podobného. I proto teď lobbuje za zápas s Justinem Gaethjem, který by na to byl asi ideálním "tanečním" partnerem.

Pokud by ale střet s "největším tvrďákem UFC" nevyšel, nebude mít asi Benoit problém kývnout na souboj s kýmkoliv. Sám zastává názor, že musí být co nejkomplexnější. "Až dosáhnu vrcholu své kariéry, chci být nejlepší postojář, wrestler i zemař ve své divizi, takže mě nikdo nebude schopen nikde ohrozit," vysvětlil svůj cíl. "Nechápu bojovníky, kteří se spokojí s tím, že jsou nejlepší postojáři nebo zemaři. Člověče, to nejsi nejlepší bojovník. Pokud nejsi aspoň jeden z nejlepších ve všem, tak necháváš prostor k tomu být poražen. Já jsem opravdu zapálený do toho, abych se každý den ve všech disciplínách zlepšoval."

Zda to francouzský tvrďák dotáhne až na vrchol, to teprve uvidíme. Minimálně by ale v top 15 lehké váhy, kde je v rámci UFC asi ta největší konkurence, mohl udělat solidní průvan.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články