Politika zasáhla do UFC, Azerbajdžán zažádal o potrestání bojovníka, který nastupoval s vlajkou "neexistující země"

Politika zasáhla do UFC, Azerbajdžán zažádal o potrestání bojovníka, který nastupoval s vlajkou "neexistující země" Edmen Shahbazyan s vlajkou "neexistující země" | zdroj: Profimedia

Kvůli nástupu s vlajkou oficiálně neuznávaného státu Arcah nedostane arménský bojovník peníze od hlavního sponzora. Jeden zaměstnanec UFC přišel kvůli tomu dokonce o místo. 

Bojovník arménského původu Edmen Shahbazyan se postaral o pořádný rozruch. Nikoliv však svým výkonem, protože prohrál před limitem, ale vlajkou, se kterou do oktagonu nastoupil. Jedná se totiž o symbol země Arcah (známé též jako Náhorní Karabach), kterou oficiálně neuznává žádný stát a Arménie s Ázerbájdžánem o ni již tři desetiletí vedou válku, která v posledních letech znovu nabírá na obrátkách.

Celý spor je komplikovaný. Arcah leží na území Ázerbájdžánu, kterému oblast připadla po vzniku SSSR, ačkoliv v něm drtivou většinu obyvatel tvořili Arméni. Po rozpadu Sovětského svazu pak o nevelké území vypukl otevřený válečný konflikt. V současnosti je sice Arcah v podstatě autonomní oblastí připojenou přes Lačinský koridor k Arménii, avšak Ázerbájdžán jej považuje za separatistickou oblast a konec sporu je v nedohlednu.

Shahbazyan se rozhodl využít své popularity a přilákat k tématu širší mezinárodní pozornost. Ještě před zápasem mluvil o tom, že je pro něj ctí reprezentovat svou zem: "Myslím, že je to velmi důležité, nemáme ve světě moc arménských influencerů, a být jedním z nich pro mě znamená strašně moc."

Samotná vlajka asi zprvu zaujala jen několik zasvěcených lidí, neunikla však pozornosti ázerbájdžánského velvyslance. Ten okamžitě kontaktoval šéfa UFC Whita, aby mladého bojovníka potrestal za propagování "mezinárodně neuznaného ilegálního režimu." Připomněl také, že podle pravidel UFC je možné nastupovat pouze s vlajkami mezinárodně uznávaných států. 

"Minulý rok bylo UFC prodáno velkým čínským společnostem a všechno se tu změnilo," nechal se slyšet Shahbazyanův trenér Edmen Tarvedyan. "Zavolali mi a informoval mě, že si Turecko ztěžovalo kvůli arcahské vlajce. Stížnosti přišly také z ázerbájdžánských ambasád v Turecku a Rusku."

"Řekl jsem jim, že chceme ukázat, že stojíme za svou zemí, reprezentujeme Arménii. Tímhle jsme chtěli poukázat na v poslední době vyhrocenou situaci v oblasti Tavuš (hraniční oblast, kde se aktuálně bojuje) a že Arcah je naše země, žijí tam Arméni a my svůj národ musíme bránit. Cílem našeho týmu ve spojených státech je reprezentovat arménský národ ve všech hlavních turnajích. To, že Edmen nastupoval s arcahskou vlajkou bylo součástí této mise."

Podle ázerbájdžánského serveru Axar.az se Shahbazyan a jeho tým UFC omluvili. Bojovník zároveň přijde o sponzorské peníze od Reeboku. O dost hůř dopadl ale zaměstnanec organizace, který ho s vlajkou nechal nastoupit, protože údajně dostal nekompromisní vyhazov. 

Připomeňme také, že v minulosti měl problémy s vlajkou také Max Holloway. Po příchodu hlavního sponzora Reeboku mu totiž prý nechtěli dovolit nastupovat s havajskou vlajkou, protože to není vlajka samostatného státu. Max se ale nedal a kontaktoval Danu Whita: "Odepsal mi a řekl, to je strašně hloupé, prostě s ní do oktagonu běž." V jeho případě se však přece jen nejednalo o tak citlivé téma.

Max Holloway zdroj: Profimedia

Zdroje:  mmamania.com , apa.az , axar.az , zartonkmedia.com

Nejnovější články