Porážka z něj udělala lepšího bojovníka, teď konečně přišel čas pomsty. Podceňovaný padlý šampion chce zpět na trůn

Porážka z něj udělala lepšího bojovníka, teď konečně přišel čas pomsty. Podceňovaný padlý šampion chce zpět na trůn zdroj: Profimedia

Před 3 lety s nenáviděným rivalem padl KO, není tedy divu, že jej před očekávanou odvetou mnozí podceňují. Robertu Whittakerovi to ale vyhovuje, rád totiž dokazuje lidem, že nemají pravdu. Na Adesanyu prý zná recept.

Nejočekávanější zápas ve střední divizi už se nám pomalu blíží. Na turnaji UFC 271, který se uskuteční 12. února, totiž dojde k odvetě dvou velkých rivalů – šampiona Israele Adesanyi a bývalého šampiona Roberta Whittakera.

Oba se spolu střetli už v roce 2019, ale pro Whittakera toto setkání nedopadlo moc dobře. Adesanya jej ve druhém kole přesnými údery ukončil a připravil jej tak o šampionský titul. Od té doby novozélandský šampion dokázal svůj pás 3x obhájit a s přehledem si podmanil střední divizi.

Také Whittakerovi se v kleci dařilo a od této porážky si připsal už tři vítězství proti kvalitním soupeřům. K zápasu o titul ale nespěchal a spíše si dával na čas. Jenže Adesanya vyčistil v podstatě celou divizi a jediný, kdo by mohl mít teoretickou šanci jej sesadit z trůnu, je právě „Bobby Knuckles“. Ten si však lépe než kdokoliv jiný uvědomuje, že to nebude nic snadného:

„V téhle odvetě s Adesanyou nejsem favorit. Dává to smysl, už mě jednou porazil, je to současný šampion. Veze se na vlně a poprvé mě porazil. To že nejsem favorit ze mě ale určitě bere nějaký ten tlak.“

„Nikdo nečeká, že vyhraju. Nikdo nečeká, že tam půjdu a sesadím jej z trůnu, po tom co mě porazil. Během mojí celé kariéry jsem měl rád, když jsem nebyl označován za favorita. Líbí se mi  jít tam a bojovat proti všem předpokladům. Rád dokazuji lidem, že nemají pravdu. Dává mi to trošku síly navíc.“

V době, kdy se Whittaker utkal s Adesanyou, podle svých slov bojoval především sám se sebou. Byl přetrénovaný, neměl dostatečnou motivaci a navíc se prý nechal unést svým egem a nevraživostí vůči soupeři, který jej ještě před zápasem poměrně účinně provokoval slovními výpady.

„Změnil jsem se hodně jako bojovník, můžete vidět, že se snažím zapojit do své hry nové věci. Nejsem ten samý chlap jako tehdy. Používám kompletnější sadu dovedností. Nejdůležitější je to ale mimo oktagon. Mnohem více chápu, kdo vlastně jsem, proč dělám některé věci, proč trénuju a proč chci vyhrávat. Nejdůležitější věc je prostě vyhrávat. Nezáleží na tom, jestli je to o pás nebo ne. Je to o vítězství,“ říká před odvetou motivovaně Whittaker.

Israel Adesanya byl ještě do minulého roku neporaženým bojovníkem. Měl ale velké ambice, a tak se utkal s tehdejším šampionem polotěžké váhy Janem Blachowiczem o titul vyšší polotěžké váhy. V postoji byl zápas poměrně vyrovnaný, ale Blachowicz nakonec ukázal, jak lze Adesanyou porazit, když jej v posledních dvou kolech vzal nekompromisně na zem a nenechal jej zvednout. Whittaker tak věří, že pokud bude kombinovat svůj solidní striking s dalšími aspekty MMA, má šanci dominantního šampiona porazit:

„Myslím, že cesta k vítězství vede přes použití mých kompletních dovedností. Bouchání, box, vzít jej na zem… prostě mu to znepříjemnit. Mám černý pás v brazilském jiu-jitsu, pracuju na svém grapplingu 5x týdně a určitě si myslím, že když ho dostanu na lopatky, tak mu to hodně znepříjemním. Bez ohledu na výsledek, odejdu ze zápasu spokojený. Půjdu tam a dám do toho všechno co mám. Ano, budu spokojený, protože tam budu sám sebou a budu bojovat tak, jak to umím.“

V posledních zápasech proti Tillovi, Cannonierovi a Gastelumovi ukázal Whittaker, že se neustále zlepšuje, a že je spolu s Adesanyou o úroveň výš než ostatní bojovníci střední divize. Je velice komplexním bojovníkem, který je nebezpečný v postoji i na zemi a jeho wrestling je na skvělé úrovni. Je však otázka, jestli dokáže kombinací svých silných stránek porazit Adesanyu, který oplývá vynikajícím strikingem spolu s velice solidní obranou proti takedownům. Ať už to dopadne jakkoliv, tento zápas má potenciál být skvělou podívanou toho nejlepšího z moderního MMA.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články