Whittaker ukázal krásu MMA, nedal Gastelumovi šanci a v zápase večera s přehledem vyhrál

Whittaker ukázal krásu MMA, nedal Gastelumovi šanci a v zápase večera s přehledem vyhrál Robert Whittaker trefuje Kelvina Gasteluma svým rychlým jabem. | zdroj: Getty Images

Bývalý šampion Robert Whittaker si jasně řekl o titulovou šanci, když precizním výkonem přebil Kelvina Gasteluma.

Robert Whittaker se v hlavním zápase turnaje UFC Vegas 24 utkal s Kelvinem Gastelumem a byl z toho nádherný zápas, který ukázal MMA v celé své kráse.

Zápas se rozjel v rychlém tempu hned od prvních okamžiků. Gastelum začal tlačit, ale Whittaker jej okamžitě začal okopávat lowkicky a ostřeloval jej svými jaby. Gastelum se snažil Whittakera trefit svými rychlými údery, ale nebylo to nic, s čím by si australský „Bobby Knuckles“ neporadil. Naopak se Whittakerovi povedla jeho oblíbená kombinace, kde za svůj pravý direkt schoval pravý highkick a svou nohou „učesal“ Gasteluma na hlavě a trochu s ním otřásl.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený UFC | MMA (@ufc.lyxe)

V půlce kola chytil Whittaker Gasteluma do double-underhooku a hodil jej jako nic na zem. Tam na něm v half-guardu pracoval a sice skvěle kontroloval pozici, ale žádnou větší škodu se mu nepodařilo udělat. Na posledních pár vteřin se ještě Gastelum postavil, ale nic zásadního se už do konce kola nestalo.

Druhé kolo bylo velice podobné. Gastelum znovu zaujal centrum oktagonu a naháněl Whittakera po obvodu klece s cílem udělat ze zápasu pořádnou rvačku. Jenže Whittaker byl skvěle připraven. Rychlým jabem a bleskovým frontkickem si držel vzdálenost a neustále Gasteluma trefoval jakmile se přiblížil. Také Gastelum trefil pár dobrých úderů, ale nic, co by s Whittakerem otřáslo. Naopak to byl Whittaker, který vzal znovu zkušeně Gasteluma na zem, ale tentokrát jej nechal zvednout. Na závěr se Kelvin Gastelum pokusil o takedown, který však Rob ubránil. Znovu jasné kolo pro bývalého šampiona.

Hned na začátku třetího kola začal Gastelum agresivně a rozjel své rychlé ruce, kterými se mu podařilo Whittakera několikrát dobře zasáhnout. Ten mu to ale záhy vrátil a znovu si zjednal respekt. Po chvíli měl bývalý šampion znovu navrch a Gasteluma, který nepřestával tlačit, kontroval kdykoliv se přiblížil.

Ve čtvrtém kole chtěl Kelvin změnit strategii a snažil se o single leg takedown. Ten mu ale Whittaker ubránil a znovu jej neustále rozebíral svými rychlými výpady a highkicky. Také Gastelum se však dokázal trefit a z Whittakerova nosu začala téct krev. Na závěr se Gastelumovi dokonce podařil takedown, ale Whittaker byl okamžitě zpátky na nohou. I přes Gastelumův dobrý závěr šlo kolo znovu za Whittakerem.

Páté kolo začal Whittaker krásnou kombinací highkicku, lowkicku a když se do něj Gastelum rozjel, vypálil na něj tvrdý levý hák, který našel američanovu bradu. Ale Gastelum je neskutečný tvrďák a skoro jej to nezpomalilo. Neustále jako buldog tlačil dopředu a neustále se snažil Whittakera trefit. Ten byla ale i v pátém kole vždy o něco rychlejší a jeho načasování úderů a kopů bylo skvělé. Na závěr kola vzal Whittaker svého soupeře na zem a snažil se jej ukončit. Vlezl mu do halfguardu a odtamtud se mu přesunul na záda. Gastelum se i tak dokázal postavit, ale Whittaker jej znovu sejmul na zem a snažil se o škrcení. Z toho se ale Gastelum dostal a do konce zápasu se už nic nestalo.

Robert Whittaker předvedl skvělý profesorský výkon a zcela zaslouženě vyhrál na body. Také Kelvin Gastelum ale znovu ukázal, že je to pořádný tvrďák a oba si za svoji bojovnost odnesli navíc bonus 50 tisíc dolarů za zápas večera.

V pozápasovém rozhovoru Whittaker shrnul zápas s Gastelumem:

„Myslím, že hodně lidí Kelvina podceňovalo, kvůli tomu kde je teď v žebříčku, ale já myslím, že je to jeden z nejlepších bojovníků v divizi a byl to drsný zápas. Připravovali jsme se na Costu, takže rychlost byla klíčová, hodně jsem pracoval na svém postoji.“

Řeč přišla i na souboj o titul s Israelem Adesanyou, se kterým před dvěma roky Whittaker prohrál. Pro nynějšího šampiona má Whittaker jen slova respektu a považuje jej za skvělého bojovníka. Ale měl pro něj také vzkaz:

„Myslím, že bychom měli pokecat kámo, myslím, že je čas, aby se naše cesty znovu střetly. Můžeme vyprodat stadion, možná se dokonce v září otevřou australské hranice. Pojďme to udělat a uvidíme, jestli dostaneme doma vlastní stadion.“

V tu chvíli Adesanya napsal na Twitteru vzkaz Whittakerovi, ve kterém jej trochu sarkasticky pochválil: „Dobrá práce můj synku.“ Whittaker se tomu zasmál: „To je celý on, je to tak jak to je. Vyhrál, tak si může dopřát trashtalk, to je v pohodě. Naposledy mě porazil. Ale budu tvrdě pracovat, myslím, že mám nějaké triky, které ještě neviděl a dám mu zabrat.“

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články