Před 9 lety se Jon Jones stal nejmladším šampionem v dějinách UFC. Podívejte se, jak se to stalo

Před 9 lety se Jon Jones stal nejmladším šampionem v dějinách UFC. Podívejte se, jak se to stalo zdroj: Profimedia

Jon Jones před devíti lety přepsal historii a stal se nejmladším šampionem UFC. Málokdo tehdy tušil, že je to začátek "Jonesovy éry".

Čas letí a je to neuvěřitelné, ale kdysi nejmladší šampion, Jon "Bones" Jones, má již 32 let a od zisku svého pásu má za sebou dalších 13 titulových zápasů za sebou a ani v jednom nepoznal porážku. Je sice pravda, že jeho poslední zápas proti Dominicku Reyesovi byl více než kontroverzní, ale historii píší vítězové a šampionský pás zůstal kolem pasu Jonesovi.

Před devíti lety měl do zápasu na UFC 128 proti tehdejšímu šampionovi Mauricio „Shogunovi“ Ruovi nastoupit Jonesův týmový kolega Rashad Evans. Ten se ale zranil a UFC tak dalo šanci mladému Jonovi. Toho šance na titul zaskočila, protože mu ji oznámil komentátor Joe Rogan hned potom, co vyhrál svůj zápas nad Ryanem Baderem. Zápas o titul se měl konat 19. března a na přípravu proti brazilskému šampionovi tak měl Jon Jones jen měsíc.

Jeho soupeř, Shogun Rua, byl sám kdysi nejmladším šampionem v konkurenční japonské organizaci Pride FC a ve svých mladých letech byl postrachem celé divize, když dokázal skvěle skloubit tvrdý thajský box s precizním brazilským jiu-jitsu. Proti Jonovi nastoupil v nejlepších letech, když mu bylo 31, ale léta tvrdých zápasů si vybraly svou daň a po několika operacích se Shogunovi v UFC nedařilo tolik, jako kdysi v Japonsku. I přesto ale dokázal sebrat šampionský titul svému krajanovi Lyotu Machidovi a jeho první obhajoba byla právě proti mladému tygrovi, Jonu Jonesovi. Shogun díky svým zkušenostem vstupoval do zápasu jako mírný favorit. To se ale záhy ukázalo jako velký omyl.

Jon nastoupil proti Shogunovi bez respektu a hned jej trefil naskočeným kolenem. Po několika dalších kopech ho vzal na zem a tam jej zpracovával svými dlouhými lokty. Shogun se sice zvládl postavit, ale přitom „sežral“ Jonesova tvrdá kolena a to se na něm očividně podepsalo. Byl pomalý a sotva se držel na nohou. V postoji mu Jon ještě naložil pár úderů, ale první kolo Shogun dokázal přežít.

Bylo však jasné, že brazilský šampion stojí před více než rovným soupeřem. Ve druhém kole diktoval tempo znovu Jones a hned na začátku trefil Shoguna svým brutálním loktem z otočky. Shogun měl ale neskutečné srdce a i přestože byl pořádně otřesený, pořád se snažil Jonese tlačit. Při tom ale více dostával, než rozdával a očividně měl problém s dlouhým dosahem Jonese. Na konci kola jej Jones znovu dostal na zem a tam jej zase zpracovával svými ostrými lokty.

Ve třetím kole už Shogun stál jenom silou vůle a na jeho obličeji byly zřetelně vidět stopy po Jonesových tvrdých úderech. Jones opět brazilskému šampionovi dominoval jak v postoji, tak i na zemi a v půlce kola jej u klece zasáhl spodním hákem na játra a přidal mu koleno do hlavy. To už bylo na Shoguna moc, klesl na zem a zároveň s rozhodčím, který zápas ukončil, sám odplácal.

Jon Jones tak přepsal historii a dodnes drží rekord jako nejmladší bojovník, který získal šampionský titul v UFC. Bylo mu tehdy pouhých 23 let a tímto dnem odstartoval nejlepší kariéru v historii UFC.

Na tento skvělý zápas, ve kterém Jon Jones ukázal své skvělé schopnosti a Shogun neskutečné srdce, se můžete podívat zde:

Zdroje:  UFC

Nejnovější články