Jon Jones: Drogy, nehoda a návrat ke slávě šampiona - 2. část

Jon Jones: Drogy, nehoda a návrat ke slávě šampiona - 2. část zdroj: Profimedia

Jon Jones není jen vynikajícím atletem, ale také člověkem, který udělal v životě pár chyb. 

V první části našeho příběhu o Jonu Jonesovi, jsme se zaměřili na jeho úspěchy uvnitř oktagonu. „Bones“ je neohroženým králem polotěžké váhy a v zápasnické komunitě je všeobecně uznáván jako GOAT – Greatest of all time. Jeho odkaz ovšem kazí vrtochy v osobním životě. Pojďme si ukázat temnou stránku nejmladšího šampióna v dějinách UFC.

MMA je nejnáročnější světový sport, kde každý bojuje sám za sebe. V takto náročném a dominantním sportu se na vrchol dostanou jen ti nejlepší. Jonovi se to povedlo v třiadvaceti letech a jak sám řekl, takto raketový vzestup kariéry s ním psychicky zamával. Pocházel z velmi chudých poměrů a během několika let se stal milionářem a sportovní celebritou. Když je člověk mladý, je logické, že se chce bavit a užívat života, a to Jones zvládal dokonale. Večírky plné alkoholu a kokainu, marihuana i problémy s dopingem, bohužel kazí Jonův odkaz a vždy se najdou hlasy, že takto „zkažený“ člověk, nemůže být považován za toho nejlepšího.

Král večírků, který trénoval opilý 

„Když jsem vás všechny porazil na trávě, tak si představte, jak to bude vypadat, až se skutečně začnu připravovat.“ Tuto větu kdysi Jones pronesl v upřímném rozhovoru a skvěle vystihuje jeho kariéru. Světový šampión dostal do vínku neuvěřitelný sportovní talent a vědom si svých kvalit, nemusel v minulosti trénovat tak, jako jeho soupeři a to se na Jonovi projevilo. Vynechával tréninky nebo na ně chodil přímo z mejdanů. V době, kdy porážel legendy světového MMA, týden co týden popíjel v baru, kouřil marihuanu a později začal s kokainem. „Týden před každým zápasem, jsem byl pařit, protože když bych náhodou prohrál, měl bych pro sebe výmluvu, proč to nevyšlo.“ Je lehké Jonese odsoudit, ale nikdo z nás si nedokáže  představit, pod jakým tlakem se Jon celou kariéru nachází. Devět let zápasí o titul a jsou na něj upřeny zraky celého světa. Proto se nelze divit, že si Jon občas zapálil jointa, nalil panáka a uzavřel se do svého světa.

Léčba závislosti a dopravní nehoda

Rok 2015 byl nejhorší v Jonově kariéře. Na UFC 182 sice porazil Daniela Cormiera, ale z titulu se neradoval příliš dlouho. Začátkem ledna byl časopisem Forbes vybrán mezi největší mladé hvězdy světového sportu, ale o pár dní později vyšlo najevo, že před duelem s Cormierem měl pozitivní nález na kokain. Jak je v Americe běžné, musíte okamžitě nastoupit na léčbu závislosti. Jon tam vydržel pouze den a vše komentoval slovy : „Rozhodně nejsem na kokainu závislý, jen jsem udělal špatné rozhodnutí a nechal se chytit.“ Větší trable nastaly na jaře téhož roku, kdy Jones způsobil dopravní nehodu, od které utekl. „Byli jsme na párty a já poté spal u kamaráda. Ráno jsem se vzbudil a jel domů. Přišla rána, já zpanikařil a utekl. Nevěděl jsem, že je v tom autě těhotná žena, nejsem žádná zrůda, zpanikařil jsem a udělal velkou chybu.“. Bones byl shledán vinným a následoval rok a půl pod dohledem probační služby. Jakmile se o incidentu dověděl Dana White, okamžitě mu sebral šampiónský pás a vyřadil jej ze seznamu bojovníků UFC.

"Porazil jsem tě po víkendu na kokainu"

K bojovaní se vrátil na jaře 2016, kdy v duelu o prozatímní titul porazil Ovince Saint Preux a mířil za zápasem s Danielem Cormierem. Ten se měl uskutečnit turnaji UFC 200, největším turnaji v dějinách organizace. Jenže Jones byl pozitivně testován na zakázané látky a DC dostal nového soupeře, bývalého šampiona Andersona Silvu. „Nic v mé kariéře mě tak nebolelo, jako být nazýván podvodníkem.“ řekl Jon v slzách na tiskové konferenci. Zakázané látky se do Jonesova těla dostaly z prášku na erekci, které v té době užíval. Nešlo tedy o přípravky zvyšující výkonnost v zápase, ale na to se USADA neptá a pouze rozdává tresty. UFC tedy znovu sebralo Jonovi jeho titul, i když pouze prozatímní a stal se prvním bojovníkem v dějinách, který dvakrát přišel o pás, aniž by prohrál. 

Jon Jones vs Daniel Cormier Jon Jones dává loket Danielu Cormierovi | zdroj: Profimedia

V roce 2017 konečně došlo k odvetnému zápasu s Danielem Cormierem. Předcházelo mu skvělé promo a především vyhrocené tiskové konference, kde se oba bojovníci vskutku nešetřili. „Jsi opravdu zpátky feťáku ? Máš dva měsíce, abys to zase po*ral šňupáním koksu s prostitutkami“ vykřikoval Daniel Cormier. Jon mu odpověděl stylem sobě vlastním: „Porazil jsem tě po víkendu na kokainu. Měl jsem dva pěkné víkendy, v jednom jsem se sjel a v druhém ti hrozně nakopal pr*el.“ Bavili oba bojovníci přítomné diváky. Devětadvacátého července na UFC 214, ukončil Jones Comriera tvrdým high kickem ve třetím kole, stal se znovu šampiónem a získal zpět svůj život. Jenže to byl nebyl Jones, aby vše dopadlo bez problémů. Americká antidopingová agentura USADA našla v Jonově těle zbytky látky zvané Turinabol a po rozhodnutí atletické komise, byl výsledek zápasu změněn na „No Contest“ a titul se vrátil zpět k Danielu Cormierovi.           

Pikogramy zakázané látky                                       

Jeff Novitzky, pracovník organizace USADA a člověk, který usvědčil například Lance Armstronga, byl hlavní vyšetřujícím v Jonově dopingové aféře. Jak se Turinabol do Jonova těla dostal, se nezjistilo, patrně požil kontaminovaný suplement či neotestovaný lék. Nejdůležitějším zjištěním bylo, že množství látky v Jonově těle se počítalo na pikogramy, což je asi jedna miliontina gramu. Nejlépe se to dá přirovnat ke lžičce soli v olympijském bazénu. Člověk nemusí být študovaným chemikem, aby věděl, že tak malé množství, nemůže ovlivnit bojovníkův výkon. USADA má ale tvrdá pravidla a netoleruje ani pikogramy. Jones během vyšetřování spolupracoval, u soudu odpřísáhl, že si látku nezval vědomě a sám Novitzky řekl, že Jon skvěle spolupracoval a dělal vše pro to, aby své jméno očistil. To vzala USADA v potaz a neudělila čtyřletý trest, jak se původně zdálo. Od té doby je Jones testován neustále, „Každý týden, někdy i dvakrát, je u mě někdo doma a bere mi krev. Ale mně to nevadí, nemám co skrývat a jsem rád, že je mé tělo testováno.“ V roce 2019 byl Jones 42x testován na zakázané látky a stal se nejtestovanějším profesionálem napříč světovým sportem. Sám Jeff Novitzki o drobnohledu nad Jonesem dokonce prohlásil, že „za mých 20 let zkušeností v antidopingovém světě, je tohle nejvyšší číslo za celý rok, který jsem kdy viděl u jednoho sportovce, v jakémkoliv sportu."

Seznam Jonových prohřešků je opravdu dlouhý, ale každý člověk se vyvíjí a věkem zmoudří. Jones si ve své kariéře prošel úplně vším a jako jediný bojovník překonal všechny překážky, které si sám stavěl. Amerika má ráda takové příběhy, příběhy o napraveném klukovi, který se vždy vrátil na vrchol. Za poslední rok je opravdu vidět, že dostal rozum, hodil párty za hlavu a konečně se věnuje tomu, co umí nejlíp ze všech - bojovat v oktagonu.

Předvést nám to bude moct už tuto neděli, od 4 hodin ráno, proti nebezpečnému a neporaženému vyzyvateli Dominicku Reyesovi. Dívejte se na Nova Sport, nebo si přečtěte náš bleskový report ze zápasu.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články