Kyrgyzskou střelu Valentinu Shevchenko se o víkendu pokusí okrást o titul Katlyn Chookagian

Kyrgyzskou střelu Valentinu Shevchenko se o víkendu pokusí okrást o titul Katlyn Chookagian zdroj: Profimedia

Valentina Shevchenko nastupuje do svojí třetí obhajoby titulu v muší váze. Dokáže Katlyn Chookagian ukončit její nadvládu?

Už tento víkend nás čeká další turnaj UFC s číslovkou 247 a v americkém Houstonu se uskuteční hned dva titulové souboje. Kromě hlavního zápasu večera, kde se proti sobě postaví Jon Jones proti Dominicku Reyesovi, se můžeme těšit na bitvu o nejlepší ženu muší váhy mezi držitelkou šampionského pásu Valentinou Shevchenko a její vyzyvatelkou Katlyn Chookagian.

Valentina Shevchenko, přezdívaná „Bullet,“ je po právu považovaná za jednu z nejlepších bojovnic MMA. Jednatřicetiletá rodačka z Kyrgyzstánu s peruánským občanstvím poslední dva roky drtí jednu soupeřku za druhou a vyniká především neskutečnou univerzálností a agresivním stylem. Přesto, že dříve excelovala především v postojových bojových umění (kickbox a muay thai), dokáže nyní rozpoutat uragán také na zemi a především rear-naked choke je v jejím podání velice nebezpečnou zbraní.

Shevchenko si prošla několika organizacemi v Kyrgyzstánu a Kazachstánu a posléze se skrz Fusion a Legacy dostala v roce 2015 až do UFC. Tam sice začínala v bantamové váze, ale nedokázala sesadit z trůnu Amandu Nunes, které dvakrát podlehla. Proto se rozhodla sestoupit o třídu níž, což se během posledních několika let ukázalo jako perfektní volba. V „mušce“ uškrtila ve druhém kole Priscilu Cachoeiru a následně sebrala po pětikolové bitvě šampionský pás Joanně Jedrzejczyk, který postupně obhájila proti Jessice Eye a naposledy vloni v srpnu také proti veteránce Liz Carmouche.

Shevchenko Carmouche Valentina v UFC kosí jednu soupeřku za druhou | zdroj: Profimedia

Stejně stará Katlyn Chookagian, narozená v americkém městečku Quakertown, má odzápaseno o něco méně, ale i tak už nějaké zkušenosti nasbírala a v UFC není rozhodně žádným zelenáčem. Plavovláska s přezdívkou „Blonde Fighter“ je bývalou karatistkou a v MMA patří k taktičtějším bojovnicím, o čemž svědčí také její statistiky. Z třinácti výher, které posbírala za svojí kariéru, urvala hned deset na body.

Její profesorský styl je často označován za nudnější, ale její opatrnost a vybroušená defenziva jsou velice efektivní. O tom už se také přesvědčilo dostatečné množství oponentek, protože Chookagian z posledních šesti zápasu hned pět vyhrála. Nestačila pouze na Jessicu Eye, které podlehla těsně na body. Nyní drží dvě vítězství v řadě. V loňském roce zvládla pokořit Joanne Calderwood a také Jennifer Maiu, se kterou bojovala v kategorii „catch weight,“ protože její soupeřka nedodržela váhu.

Katlyn Chookagian Katlyn Chookagian - Jennifer Maia, UFC 244 | zdroj: Profimedia

Shevchenko bude do oktagonu vstupovat jako jasná favoritka, její živelnost a časté útočné výpady by jí měli dovést až k vítězství, i tak ale nechce svoji soupeřku podcenit. „Nikdy jsem nikoho nesoudila podle toho, jak atraktivně bojuje. Její styl je jiný, není tak agresivní, jak někteří lidé říkají, ale funguje. Mým cílem je zničit vše, co by mohla použít.“

A i Chookagian stále věří ve své schopnosti a nechce vůbec nic měnit. „Mám styl jaký mám. Jsem technická bojovnice. Neblázním. To mi není podobné. Snažím se zvítězit strategicky. Na svém kontě mám pouhé dvě prohry a obě byly velice těsné. Myslím, že mě můj styl může postavit do velice výhodné pozice.“

Z celého turnaje UFC 247 vám v noci ze soboty na neděli budeme samozřejmě jako vždy poskytovat aktuální reportáže a přímý přenos můžete od 4 hodin ráno sledovat také na stanici Nova Sport 2. Pro zkrácení čekání se můžete zatím pod článkem podívat na deset nejlepších KO které vyprodukovala právě Valentina Shevchenko.

Zdroje:  YouTube Jehu Media , tisková zpráva

Nejnovější články