Souboj Davida a Goliáše. Lewis přivítá Latifiho do těžké váhy

Souboj Davida a Goliáše. Lewis přivítá Latifiho do těžké váhy zdroj: Profimedia

Na sobotní hlavní kartě UFC 247 se představí Derrick Lewis a přivítá nováčka těžké váhy Ilira Latifiho.

Derrick „The Black Beast“ Lewis se chystá na UFC 247 pokřtít Ilira Latifiho v těžké váze. A bude zajímavé sledovat, jak si Latifi poradí s takovým obrovským testem.

Musí se nechat, že Latifimu (14-7) nechybí odvaha. Švéd s albánskými kořeny Latifi (36 let) do teď působil v UFC v polotěžké váze, kde předváděl dobré souboje, ale pokaždé, když proti němu UFC postavilo těžšího soupeře z top desítky, Latifi nedokázal urvat vítězství. Poslední dva zápasy proti Coreymu Andersonovi a Volkanu Oezdemirovi prohrál a tak se rozhodl hledat lepší budoucnost v těžké váze.

Latifi však není žádný velikán a se svými 178 centimetry to v říši těžkotonážních obrů nebude mít lehké. O to větší překvapení je, že si pro svůj debut v těžké váze vybral Derricka Lewise (22-7-1). Lewis (34 let) totiž patří mezi největší těžké váhy a jako jeden z mála musí i do těžké váhy, která je ohraničená 120 kilogramy, pravidelně shazovat. Navíc měří 191 centimetrů, takže zápas bude nejspíše připomínat souboj Davida s Goliášem.

Sám Derrick Lewis neskrýval údiv, že si o něj odvážný Švéd sám řekl: „Bylo to pro mě překvapení, že mi vybrali Latifiho, protože podle mě byl malý i na polotíhu a když už, tak měl jít raději do střední váhy a nehnat se do těžké.“

Ilir Latifi vs OSP zdroj: Profimedia

I když se díky fyzickým dispozicím zdá, že to pro Lewise bude jasný zápas, nemusí to být pravda. Latifi má skvělý grappling a jeho wrestling je taky na vysoké úrovni. S výškovým deficitem se potýká celou svoji kariéru a nedávno dokonce vyhrál nad Ovincem Saint Preuxem, který měří stejně jako Lewis 191 centimetrů a kterého uškrtil gilotinou. Navíc má Latifi dobré kardio a jako menší bojovník bude více pohyblivější než obrovský Lewis, který má naopak se svou vytrvalostí v oktagonu nemalé problémy a často je na něm vidět, že by si nejraději v půlce kola dal malou pauzu. Latifi je také hodně explozivní a v rukou nosí pořádné granáty a může tak poněkud těžkopádného Lewise dost potrápit.

Pravdou však je, že na velikosti záleží, zvláště pak v MMA a Derreck Lewis je v tomto zápase obrovský (doslova) favorit. Vítězství je pro něj taky o dost důležitější, protože Lewis musí vyhrát, pokud chce ještě někdy znovu pomýšlet na šanci na souboj o titul. Lewis v roce 2018 prohrál souboj o titul s Danielem Cormierem a poté jej uzemnil ještě Junior Dos Santos. V listopadu 2019 ale vyhrál nad Blagoyem Ivanovem a rád by se dostal znovu na vítěznou vlnu.

Na druhou stranu má Latifi taky dobrou motivaci. Lewis je v současné době šestým mužem v žebříčku UFC a případná výhra nad ním, by Latifiho katapultovala mezi nejlepší bojovníky divize.

Jak to nakonec dopadne, můžete sledovat v neděli od 4 hodin ráno na Nova Sportu, nebo si přečtěte náš ranní report.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články