Příběh Jona Jonese, krále MMA, jehož kariéru lemují skandály

Příběh Jona Jonese, krále MMA, jehož kariéru lemují skandály Jon Jones - Thiago Santos, UFC 239 | zdroj: Profimedia

Nejmladší šampion v historii UFC, nejvíce titulových výher i obhajob. Životopis Jona Jonese zdobí nebývalé sportovní úspěchy ale bohužel i mnohé skandály.  

Dočkali jsme se. Nejúspěšnější bojovník v dějinách MMA Jon „Bones“ Jones (26-1-1) se vrací do boje. Po přestupu do těžké váhy vyzve v hlavním zápase turnaje UFC 285 francouzského bojovníka Ciryla Ganea (11-1). A jelikož jsme Jonese neviděli zápasit už dlouhé tři roky, nastal ideální čas připomenout si jeho neuvěřitelnou kariéru plnou sportovních úspěchů i skandálů.

Sportovní rodina

Jonathan Dwight Jones se narodil v roce 1987 v Rochesteru a pochází z výjimečně úspěšné sportovní rodiny. Starší bratr Arthur vyhrál s Baltimore Ravens prestižní Super Bowl, mladší Chandler patří mezi nejlepší obránce současné NFL (americký fotbal). Jon zdědil nejen sportovní geny, ale především nevšední fyzickou konstituci. Nejdelší rozsah paží mezi všemi bojovníky, obrovská fyzická síla a také téměř dokonalé bojové IQ, to jsou atributy, které ho provází od začátku kariéry. Na střední škole se věnoval wrestlingu a americkému fotbalu. V té době vznikla přezdívka “Bones”, protože mezi spoluhráči ve fotbalovém týmu, vypadal jako kost a kůže. Konečná volba nakonec padla na bojové sporty a v roce 2008 odstartoval  profesionální kariéru.

Nejmladší šampion v UFC

Prvních šest profesionálních duelů vyhrál před limitem, a tak přišla po pouhých čtyřech měsících „short notice“ nabídka z UFC. V premiérovém zápase v nejlepší lize světa porazil Andree Gusmaa po třech kolech na body a zahájil svou cestu za nesmrtelností. Po dalších výhrách bylo jasné, že Jones je generační talent, ale málokdo asi očekával, že bude naprosto dominovat příštích 10 let.

Historii bojových sportů přepsal 19. dubna 2011. Jeho týmový kolega Rashad Evans měl tehdy bojovat o titul s legendárním Mauriciem "Šógunem" Ruou, jenomže se zranil, a jako náhradník byl povolán právě Jones. Na přípravu měl pouhý měsíc. Své šance se však nezalekl, Brazilce ve třetím kole ukončil na technické KO a stal se ve věku 23 let a 242 dní nejmladším šampionem v dějinách UFC.

Ve stejném roce pak titul dvakrát obhájil v soubojích s Rampagem Jacksonem a Lyotem Machidou. Oba ukončil na submisi. Gilotina ve stoje, kterou uškrtil do bezvědomí brazilského "Draka" patří k highlightům Jonesovy kariéry.

Další obhajoba byla proti bývalému týmovému parťákovi Rashadu Evansovi a byla hodně vyhrocená. Jones nakonec vyhrál v pěti kolech na body, s Evansem se udobřil a nyní jsou opět dobří přátelé. Další dvě úspěšné obhajoby následně přivedly Jona k Alexanderu Gustaffsonovi na UFC 165. Jejich vzájemný duel byl zvolen nejlepším zápasem roku 2013 a zcela oprávněně. Ještě nikdy nebyl Jones v tak hlubokých vodách jako v zápase se švédským sympaťákem. Guss vyhrál úvodní dvě kola, ale poté se Jones zvedl a ukázal, proč je považován za nejlepšího bojovníka. Především loket z otočky, kterým Alexe trefil přímo na obličej, otočil vývoj zápasu, který Jon nakonec vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body. O rok později porazil i Glovera Teixeiru a vyhrál osmý titulový souboj.


Rivalita s Danielem Cormierem

V době, kdy Jones sbíral jeden titul za druhým, stal se milionářem a miláčkem Ameriky, přišel do UFC Daniel “DC” Cormier. Bývalý olympijský wrestler a šampion těžké váhy Strikeforce vstoupil do nejslavnější organizace jako uragán a postupně porazil Franka Mira, Roye Nelsona, Patricka Cummingse a Dana Hendersona. Jones ležel Cormierovi v žaludku již delší dobu, především kvůli svému chování mimo oktagon. DC hrdě prohlašoval, že bude prvním zápasníkem, který nejen že Jona dostane na zem, ale bez milosti ho ukončí. Tím odstartovala jedna z největších rivalit v bojových sportech a první vzájemný duel byl naplánoval na začátek ledna 2015. UFC 182 přineslo do té doby nevídanou úroveň MMA a oba borci ukázali, že jsou těmi nejlepšími. Viděli jsme pětadvacet minut dlouhou bitvu, ze které odešel Jones jako vítěz. DC nesl prohru velice těžce. V zákulisí se rozbrečel a na tiskové konferenci prohlásil, že Jones měl zkušenosti s pětikolovými zápasy a to nakonec rozhodlo.

O pár měsíců později přišel nečekaný zvrat. Jones pod vlivem marihuany způsobil dopravní nehodu a utekl od ní. Jakmile se o problému dozvěděl Dana White, nekompromisně sebral šampionovi pás. „Byli jsme na párty a já poté spal u kamaráda. Ráno jsem se vzbudil a jel domů. Přišla rána, já zpanikařil a utekl. Nevěděl jsem, že je v tom autě těhotná žena, nejsem žádná zrůda, zpanikařil jsem a udělal velkou chybu,“ obhajoval se Bones, byl ale shledán vinným a následoval rok a půl pod dohledem probační služby. 

Uvolněný pás pro sebe vybojoval právě Cormier a v pozápasovém interview řekl, ať se dá Jones dohromady, že si na odvetu rád počká. Když se Jon vrátil, porazil Ovince Saint Preux v souboji o prozatimní titul, a když odcházel z klece, ukázal Cormierovi vztyčený prostředníček. Odvetě předcházelo největší promo v dějinách UFC, které vzájemnou rivalitu posunulo ještě o kousek dál. Na tiskových konferencích se oba kohouti opravdu nešetřili. 

„Jsi vážně zpátky feťáku? Máš dva měsíce, abys to zase po*ral šňupáním koksu s prostitutkami“ vykřikoval Cormier. Jon mu odpověděl stylem sobě vlastním: „Porazil jsem tě po víkendu na kokainu. Měl jsem dva pěkné víkendy, v jednom jsem se sjel a v druhém ti hrozně nakopal pr*el.“ Dále poznamenal: "V prvním zápase jsem chtěl jenom vyhrát, teď ho chci zbít." 

Na turnaji UFC 214 tak učinil. Fanoušci i odborníci žasli nad intenzitou, a především velkou kvalitou, kterou zápas přinesl. Jon trpělivě čekal na svou šanci a uprostřed třetího kola trefil Cormiera holení přímo na čelist a poté jej ukončil tvrdými údery. Po zápase mu ale poděkoval za vše, co pro sport udělal, a zdálo se, že je  vzájemná rivalita u konce. DC v slzách ocenil kvality soupeře, ale utrpěl ránu na egu, která se jen tak nezahojí. Celá MMA komunita byla u vytržení, že je Jones zase zpátky, ale hned druhý den se vše změnilo. Bones měl pozitivní test na zakázanou látku turinabol, přišel o titul a rok a půl nemohl zápasit.

Pikogramy steroidů                                   

Jeff Novitzky, pracovník organizace USADA a člověk, který usvědčil například Lance Armstronga, byl hlavní vyšetřujícím v Jonově dopingové aféře. Jak se turinabol do Jonova těla dostal, se nezjistilo, možná požil kontaminovaný suplement či neotestovaný lék. Nejdůležitějším zjištěním bylo, že množství látky v Jonově těle se počítalo na pikogramy, což by šlo přirovnat ke lžičce soli v olympijském bazénu.

USADA tehdy ale netolerovala ani toto minimální množství. Jones ale během vyšetřování spolupracoval, u soudu přísahal, že si látku nevzal vědomě a sám Novitzky řekl, že dělal vše pro to, aby své jméno očistil. To vzala USADA v potaz a neudělila nejvyšší možný čtyřletý trest. Od té doby je Jones testován neustále, „Každý týden, někdy i dvakrát, je u mě někdo doma a bere mi krev. Ale mně to nevadí, nemám co skrývat a jsem rád, že je mé tělo testováno.“ Sám Novitzki o drobnohledu nad Jonesem dokonce prohlásil, že „za mých 20 let zkušeností v antidopingovém světě, je tohle nejvyšší číslo za celý rok, které jsem kdy viděl u jednoho sportovce, v jakémkoliv sportu." To už ale neplatí, novým rekordmanem v počtu dopingových kontrol je nyní Jiří Procházka.

Návrat na trůn

Po ztrátě titulu na turnaji UFC 214 čekala Jona další vynucená pauza. Do boje se vrátil koncem roku 2018 a o uvolněný pás bojoval znovu s Alexem Gustaffsonem. "Někteří tvrdí, že jsem ten první zápas prohrál, tak já jim chci dokázat, že to tak nebylo," prohlásil sebevědomě. A tak se i stalo. Gustafsson se do zápasu téměř nedostal, Jones ho takticky údery na hlavu, trup i nohy a ve třetím kole vyhrál na tvrdé ground and pound. "Jsi nejlepší na světě" vzdal "Mauler" holt novému šampionovi.

V letech 2019 a 2020 pak Jones stihl šampionský pás třikrát obhájit. Anthony SmitheThiaga Santose i Dominicka Reyese dokázal porazit na body. Zejména s posledním jmenovaným to ale bylo extrémně těsné a dle mnohých šlo o omyl rozhodčích. Na to se však historie neptá a Jones opustil polotěžkou divizi (93 kg) jako šampion. O jeho výjimečnosti svědčí i fakt, že od té doby titul nikdo neobhájil.

Napravený hříšník

Málokterý sportovec měl tolik potíží se zákonem jako právě Jones. Kokain, doping, řízení pod vlivem alkoholu, ujetí od dopravní nehody i domácí násilí. To je výčet deliktů, které v průběhu let napáchal. Sám již několikrát prohlásil, že se z minulosti poučil a je jiným člověkem. Zatím se zdá, že je na správné cestě. Po posledním incidentu v Las Vegas přestal pít alkohol a jako silně věřící člověk děkuje Bohu, že může stále zápasit. Kvůli vnitřním démonům a problémům v osobním životě jsou někteří na pochybách, zda můžeme Jona považovat za toho nejlepšího. Prezident UFC Dana White má ale jasný názor.  „Pokud Jon porazí Ciryla Ganea, tak je debata ukončena. Už teď se to těžko vyvrací, ale pokud vyhraje titul v těžké váze, je konec jakékoli debatě.“

Zda se to povede, se dozvíme již v neděli ráno. Hlavní část UFC 285 začíná ve 4:00, Jones s Ganem tak pravděpodobně přijdou na řadu kolem 6. hodiny ranní.

Zdroje:  espnmma.com

Nejnovější články