Měl jsem v sobě víc šťávy než Tropicana a on ještě víc, vzpomíná "Americký gangster" na střet s Jonesem

Měl jsem v sobě víc šťávy než Tropicana a on ještě víc, vzpomíná "Americký gangster" na střet s Jonesem Chael Sonnen | zdroj: Profimedia

Chael Sonnen, samozvaný znalec na doping, nepochybuje, že Jon Jones před jejich vzájemným zápasem sypal ve velkém a nejspíš steroidy užil i při nabírání svalů pro těžkou váhu.

Tento týden se ve světě MMA točí především okolo návratu Jona Jonese, který bývá mnohými považován za vůbec nejlepšího zápasníka v dějinách smíšených bojových umění. Jeho kariéru však negativně ovlivnily nejrůznější aféry, mimo jiné měl v minulosti problémy s dopingem.

Sám Jones dokonce s odstupem let potvrdil veřejně známou historku o tom, jak se v tělocvičně schoval před kontrolorem z nevadské atletické komise. Tvrdí sice, že to bylo kvůli tomu, že si tehdy zakouřil marihuanu, ale to nejspíš nebude úplně celá část pravdy.

Chael Sonnen, který se s Jonesem střetl v roce 2013, nepochybuje, že v té době zakázané látky užíval. "Měl jsem v sobě víc šťávy než Tropicana a on mě tlačil jak tahač Volvo," zavzpomínal bývalý americký zápasník v rámci pořadu The MMA Hour. "Jakmile jsme se zaklinčovali a on mě tlačil dozadu, tak si pamatuju, že ještě předtím, než mě trefil tím loktem z otočky, tak jsem si říkal – Znám tvé tajemství! Protože mám stejné."

Na doping se sice v UFC testovalo už tehdy, ani zdaleka to však nebylo tak sofistikované jako nyní. "Tehdy to byl spíš IQ test, ne test na drogy. Neměli jsme USADU (antidopingová agentura), takže nám museli říct, v kolik přijdou a budou nás testovat," osvětlil Sonnen někdejší poměry. Sám byl později několikrát chycen a nyní o svých zkušenostech se zakázanými látkami rád hovoří na svém youtubovém kanále.

Jones byl nakonec také několikrát odhalen. V roce 2016 se v jeho vzorcích našel klomifen a letrozol, které se používají k zakrytí užití steroidů, což nakonec bylo odůvodněno užitím léků na zlepšení sexuálního života. V roce 2017 měl ale Jon pozitivní test pro změnu na anabolický steroid turinabol, takže bylo jeho vítězství nad Danielem Cormierem anulováno. Trest zákazu činnosti na 4 roky byl nakonec snížen na 18 měsíců a USADA uvedla, že se nejednalo o záměrný podvod.

V roce 2019 se navíc regule změnily a dnešními limity by Jon bez problému prošel. "Cítím se být oficiálně očištěn," reagoval tehdy. "Je dobře, že zbytek světa může vidět to, co jsem já věděl celou tu dobu. Mou jedinou výhodou proti soupeřům byla tvrdá dřina." 

Právě to se ale Sonnenovi vůbec nelíbí. Podle něj by neměla být žádná tolerance, protože v těle po dopingovém cyklu zůstane pouze stopové množství zakázané látky, které tam předtím bylo mnohem víc. Ve svém podcastu taky vyjádřil pochybnosti nad tím, jak by jeho dávný rival mohl v tak pozdním věku (35) přibrat tolik svalové hmoty.

Zdroje:  YouTube Chael Sonnen , The MMA Hour

Nejnovější články