Procházka, Hill a další zápasníci komentují vítězství Pereiry nad Blachowiczem

Procházka, Hill a další zápasníci komentují vítězství Pereiry nad Blachowiczem Alex Pereira a Jan Blachowicz po třech kolech boje | zdroj: Profimedia

Brazilec Pereira vydoloval těsné vítězství nad Polákem Blachowiczem a s největší pravděpodobností bude příštím soupeřem Jiřího Procházky. Jak zápas český samuraj a další bojovníci hodnotí?

 

Duel Alex Pereira versus Jan Blachowicz, který měl určit soupeře pro Jiřího Procházku, je za námi. Po třech kolech o vítězi rozhodli v těsném poměru 2:1 bodoví sudí, radoval se Brazilec. Ten se tedy může začít chystat na Procházku, s nímž se pravděpodobně utká v prosinci.

V prvním kole přitom Blachowicz sahal po vítězství. Ačkoliv v rozhovorech neustále opakoval, že se nejprve bude chtít proti "Poatanovi" otestovat v postoji, byla to lest. Zanedlouho už ho totiž natlačil na klec a snažil se ho stáhnout na zem. To se mu nakonec povedlo a okamžitě vlezl Brazilcovi do zad, odkud se snažil nasadit škrcení rear-naked choke, avšak neuspěl. První část ale na body jasně ovládnul.

Jan Blachowicz a Alex Pereira Podle očekávání měl Blachowicz nad Pereirou výhodu v souboji tělo na tělo, ukončit Brazilce ale nedokázal | zdroj: Profimedia

Úvod druhého kola se nesla v duchu vzájemného okopávání nohou. Z té měl zřejmě víc Pereira a zdálo se, že pokud Blachowicz něco nezmění, mohl by toho velmi brzy litovat. Osmělil se tedy v útoku a Brazilce slušně zasahoval. Když mu to ten pak chtěl oplatit, potopil se pro takedown. Jenže na zemi nic nevymyslel a Alex se nakonec vydrápal zpět na nohy, kde pak jasně ovládl poslední minutu. Bylo vidět, že Jan nechal na zemi spoustu sil a odešel fyzicky. 

"Pokud Jan nezíská takedown, tak skončil," komentoval dění Jamahal Hill, zatím poslední šampion polotěžké divize, který se však titulu stejně jako před ním Procházka vzdal kvůli zranění.

"Mám to jedno kolo pro každého. Pereira se po těch takedownech vrátil silný. Velmi zajímavý obrat," twítoval šampion bantamové divize Aljamain Sterling.

"Na Jana začíná doléhat převýšení?!" ptal se řečnicky Matt Brown. Zápas se totiž odehrával v Salt Lake City, které leží v nadmořské výšce okolo 1300 m.n.m. a je pověstné tím, že tam bojovníci mají často problémy s fyzičkou.

Alex Pereira a Jan Blachowicz Alex Pereira a Jan Blachowicz | zdroj: Profimedia

Třetí kolo proběhlo skoro celé v postoji. Blachowicz byl sice unavený, přesto se snažil útočit a několikrát dobře zasáhnul. Opticky měly ale větší efekt Pereirovy útoky. Polák si v závěru připsal ještě takedown, na zemi z něj ale nic nevytěžil. "Mohli bychom vidět další remízu?" ptal se Jamahal Hill ještě před vyhlášením, které nakonec v poměru 2:1 od bodových rozhodčí získal Brazilec.

"Velmi těsný zápas. Nemůžeme se zlobit, mohlo to jít na obě strany," reagoval Sterling. 

Například Chael Sonnen s ním ale nesouhlasil. "Únava není kritérium bodování. Tohle místo oprávněně šílí," napsal. "Šílené, Jan vyhrál," přidala se Lauren Murphy a Jimi Manuwa: "Nejsem si tím verdiktem jistý." Na polskou stranu se přikláněl i Ben Askren: "Kámo, třetí kolo bylo fakt těsné, Jan měl několik pěkných kombinací a Alex to nikdy opravdu neotočil, i když byl Jan totálně vyšťavený. Myslím, že kdyby Jan nevypadal tak moc unavený, tak mohl na body vyhrát. Jeho řeč těla byla špatný, přestože nikdy nepřestal bojovat."

Porážku těžce nese i sám polský fighter. "Banda zlodějů, okradli mě," napsal na Instagramu.

"Nemůžu se dočkat až budu zpátky, tihle kluci jsou štěňátka v kotci se lvem," ozval se ještě jednou ex-šampion Hill.

Výkony obou bojovníků moc nenadchli ani Jiřího Procházku. „Zápas se mi moc nelíbil. Myslím si a i vím, že mohli předvést daleko lepší výkon. Nebylo to dle mého očekávání," reagoval stručně pro sport.cz a dodal: "Věřím, že mám přesně ty zbraně, kterými mohu Pereiru ukončit. Vítězství!"

Souboj dvou potenciálních soupeřů si samozřejmě nenechal ujít ani jeho trenér Martin Karaivanov. „Zápas nám ukázal celkem hodně. Sledoval jsem oba bojovníky, protože člověk neví, kdo vyhraje. Díval jsem se na to z pohledu taktiky. Máme navíc v plánu se na zápas ještě v nejbližších dnech několikrát podívat a rozebereme si ho. Určitě je tam cesta. Věřím ve vítězství a v zisk titulu zpět," řekl rovněž pro sport.cz s tím, že očekává, že by se s Pereirou mohli utkat v prosinci v Las Vegas.

Zdroje:  Instagram , Sport.cz , Twitter

Nejnovější články