Redakce tipuje výsledky vybraných zápasů na UFC 295

Redakce tipuje výsledky vybraných zápasů na UFC 295 Dominick Reyes vs. Jiří Procházka | zdroj: Profimedia

Už za pár hodin vypukne v New Yorku turnaj UFC 295, jemuž vévodí zápas Procházky s Pereirou, a tak jsme si v redakci zkusili zahrát na věštce a uhodnout výsledky vybraných soubojů.

 

Jiří Procházka vs. Alex Pereira

Tomáš Bříza: Tady se dá argumentovat na obě strany. Jasně, Pereira má ten svůj smrtelný levý hák, který tam prostě bude pořád hrozit. Jinak je ale v zápasech dost předvídatelný, takže se na něj dá dobře připravit. Sám v rozhovorech prozradil, že než techniku použije v zápase, piluje ji na tréninku k dokonalosti třeba několik let. Jiří je přesný opak, soupeři netuší, co od něj čekat, a navíc se MMA věnuje mnohem déle. Nejspíš zase budeme dostávat infarkty, ale věřím, že nakonec najde cestu k vítězství a bude z toho další působivé KO do sbírky.

Vítěz: Procházka KO

 

Aleš Smutný: Přijde kontrolující se Jirka Procházka jako proti Oezdemirovi a nebo okamžikem pohlcený Jirka, který nechal Teixeiru nejméně dvakrát utéct z lopaty? Na druhé straně je Pereira, který si odbyl prvotní šok všech bojovníků ze střední váhy, kteří přejdou do polotěžké a zjistí, že tady se hraje podle jiných váhových pravidel. Kurzy v tuhle chvíli lehce favorizují Procházku, osobně to vidím spíš opačně. Jiří má obrovskou výhodu v atletičnosti a váze (Pereira je prostě v polotěžké menší), Pereira je zase kariérní kickboxer, jehož postoj je špičkový. Myslím, že nás čeká vyrovnaný zápas, který k našemu smutku rozhodne nějaká drobná chyba v obraně. Ale milerád se budu plést.

Vítěz: Pereira KO

 

Michael Cron: Jirka se po dlouhé době potká s někým, s kým by se asi raději neměl přestřelovat v postoji a bude zajímavé sledovat, jak se k tomu postaví. Tréner Karaivanov v podcastu O. Novotného naznačoval, že zápas se může vyvíjet z Jirkovy strany různými směry a možná tak uvidíme nějaký ten pokus o strh. Na zemi by totiž Procházka měl mít nad Pereirou navrh a to poměrně výrazně. No ale je otázka, jestli ho nepohltí atmosféra zápasu, jako se to stalo s Teixeirou a taktika půjde po pár chvílích do kopru. Pokud tedy Procházka k zápasu přistoupí zodpovědně a takticky, věřím mu o něco více, než Pereirovi. Pokud ne a bude se s Alexem poměřovat ve stylu Stricklanda, bude mít větší šanci Brazilec. Ono vlastně ale i v tom postoji to nebude mít Alex lehké, Adesanya ukázal, že není až tak složité ho nahulit a to dokonce v nižší váze. No každopádně vidím to skutečně 50/50 a tak jen ze sympatii řeknu, že vyhraje Procházka. Vůbec se ale nebudu divit, když to dojde na body, jak se v takových zápasech s “tutovým finišem” často stává.

Vítěz: Procházka na body

 

Lukáš Muladi: Tento zápas jde hrozně těžko předvídat. Jirkovi to hrozně moc přeju, ale jeho styl je hrozně nepředvídatelný. Za to Pereira je jako strikingový robot. Skvělá technika, rychlé, tvrdé a přesné údery a dobrý tlak. Je jasné, že Jirka je komplexnější bojovník, nakonec utáhl na zemi i Glovera, ale pokud přijde na postoj, je jen těžké říct, jaké psí kusy tam náš šampion bude vymýšlet. Trochu mám strach z toho, jak nízko u pasu drží Jiří ruce, což může být voda na mlýn přesnému a tvrdému Pereirovi. Na druhou stranu právě v tom chaosu Jirka září. Sice se nechá za zápas v průměru tak dvakrát nahulit, ale je nepředvídatelný až do konce, a podle statistiky se v naprosté většině případů jedná o konec jeho soupeře. Bombu mají oba pořádnou, wrestling a zem by měla vyhovovat spíše Jiřímu. Záleží tedy, jestli se náš šampion poučil z předchozích zápasů a bude držet pevný gameplan. Ten by měl spočívat v takedownu a tvrdých loktech na zemi a nulovými přestřelkami v postoji s kickboxerským šampionem. Každopádně očekávám za večer minimálně 2 infarkty. 

Vítěz: Procházka, TKO ve 2. kole

 

Sergei Pavlovich vs. Tom Aspinall

Tomáš: Pavlovich byl v plné přípravě, zatímco Aspinall bral zápas na poslední chvíli. Z tohohle pohledu je tedy favorit jasný, z historie ale moc dobře víme, že to v oktagonu nemusí nic znamenat. Rus má hrozivé resumé, soupeře kosí v prvním kole. Já ale chci věřit, že tady vyhraje Aspinallova chytrost a komplexnost.

Vítěz: Aspinall

 

Aleš: Vůbec se mi nelíbí Aspinallovy výroky, které dávají najevo, že do zápasu jde především proto, že jde o prozatimní titul a protože by se náladové vedení v podobě Dany Whitea rozhodlo mu pomstít, kdyby do zápasu nešel. Aspinall je technicky lepší, ale není úplně v pohodě a na rozdíl od mnoha jiných nespí nad výsledky Pavloviche, který podává rozhodné výkony a o titul s Jonesem měl správně bojovat on.

Vítěz: Pavlovich TKO

 

Michael: Asi se s hodně fanoušky neshodnu, ale tohle je podle mě mnohem zajímavější zápas, než plánovaný Stipe s Jonesem. A taky si myslím, že vítěz bude časem “povýšen” na opravdového šampiona, až už bude neudržitelné omlouvat Jona, že nechce zápasit. Ale k samotnému fightu, Pavlovich je se svou medvědí silou jedním z největších postrachů současné těžké váhy. Kromě brutální ofenzivy háků a capáků ale vlastně nikdy nic moc nepředvedl, ostatně ani nemusel. Aspinall je však jedním z nejchytřejších fighterů v divizi a má schopnosti nato, držet se od těžkých rukou Sergeje v dostatečné vzdálenosti. A třebo ho nachytat a dostat na zem, kde by měl mít jasnou převahu. Přikláním se spíše k této variantě, než že ho Sergej něčím trefí.

Vítěz: Aspinall, submise (Heel hook ;) 

 

Lukáš: Na tenhle zápas se opravdu moc těším. Pavlovich je odpověď na to, jak by vypadalo dítě Francise Ngannoua a Fedora Emelianenka. Ve svých zápasech ale moc často neukazuje nic jiného, než svůj tvrdý striking, který mu k porážkám soupeřů prozatím stačil. Aspinall je za mě po Jonu Jonesovi nejtechničtějším a nejkomplexnějším bojovníkem těžké váhy a rozhodně má sebevědomí na to, být šampionem. Před zápasem říkal, že si se Sergeiem nebude poměřovat pindíka, takže se dá očekávat, že s ním nebude chtít chodit do přestřelek (což je velice rozumné) a bude chtít brát zápas spíše na zem. To je trochu předvídatelné, ale Tom je opravdu rychlým a chytrým bojovníkem, takže věřím, že se mu to může povést a utaví Pavloviche na zemi a následně ho uspí.

Vítěz: Aspinall, 1. kolo, arm-triangle

 

Mackenzie Dern vs. Jessica Andrade

Aleš: Být to o pět let dřív, jasně volím Andrade. Jenže zatímco se Bate Estaca ve své kariéře spíš potácí (tři prohry v řadě!), Dern se rapidně zlepšuje v postoji a její jiu jitsu je nejlepší v divizi. Možná se vrátí Andrade forma, ale v souboji žen, které aktuálně musí řešit rozvodové problémy (a veřejně si z toho dělají legraci), to vidím n svou oblíbenkyni.

Vítěz: Dern na submisi

 

Matt Frevola vs. Benoit Saint Denis

Aleš: Saint-Denis je můj oblíbenec, který si rozhodně zaslouží místo v top 15, ale Matt Frevola je typický příklad fightera, který je přehlížený, i když podává dobré výkony. A když si ho konečně všimnete, nečekaně prohraje. Nicméně, aktuálně se drží ve formě, má za sebou tři výhry, což  je o jednu méně, než má bývalý příslušník francouzských výsadkářů. Osobně ovšem sázím na dynamičnost a univerzálnost Saint-Denise, který v každém zápasu působí lépe a lépe. 

Vítěz - Saint-Denis TKO

 

Michael: Tohle by měla být lahůdka večera, dva drsní bijci, kteří často zapomínají na taktiku a jen se drsně řežou. Francouz Saint-Denis ale zatím ukázal větší odolnost a disponuje mnohem lepší zemí, jestli mu to v postoji nebude chutnat. Měl by tak dokráčet k vítězství.

Vítěz: Saint-Denis, submise

 

Lukáš: Trochu pod radarem, ale rozhodně zápas, který si nenechejte ujít. Benoit je brutální ranař a stejně jako Frevola nemá ve zvyku moc couvat před soupeřem. Přidejte k tomu kardio na 20 kol a máte výbušnou směs a zápas jako víno. Spíše favorizuji Saint-Denise, který trefí nějakou bombu v přestřelce.

Vítěz: Saint-Denis, TKO ve 3. kole

 

Mateusz Rebecki vs. Roosevelt Roberts

Michael: Tohle bude nejspíše kočka s myší. Polák Rebecki neprohrál od roku 2014 a mezi jeho “obětmi” najdeme třeba námi známého Kaika Brita. Roosevelt je průměrný až podprůměrný zápasník, který je zde díky účasti v poslední TUF. Navíc měl evidentně špatné shazování, protože se nevlezl do limitu. Rebecki by z toho měl udělat krátkou záležitost.

Vítěz: Rebecki, TKO

 

Jared Gordon vs. Mark Madsen

Michael: Zajímavý zápas na závěr úvodní karty mezi veterány Gordonem a Madsenem. Madsen v roce 2016 získal bronzovou medaili v řecko-římském zápase na olympiádě v Riu. Jeho wrestlerské kvality jsou tak na obrovské úrovni. Jeho problémem je však často další boj na zemi, kde už své soupeře nedokáže až tak dobře kontrolovat. Přesto by mohl Gordona, který jej jen stěží nějak ukončí, mohl prostě tři kola v kuse házet a nedat mu příliš prostor něco vymýšlet. Snad mu k tomu ale vydrží fýza, která ve 39 letech už nebude, co bývala.

Vítěz: Madsen na body

 

Zdroje:  vlastní

Nejnovější články