Redakce tipuje výsledky zápasů na UFC 274

Redakce tipuje výsledky zápasů na UFC 274 UFC 274 | zdroj: UFC

Startovka turnaje 274 je doslova nabitá skvělými zápasy, a tak jsme se v redakci rozhodli s vámi podělit o naše tipy na výsledky.

Charles Oliveira vs. Justin Gaethje

Aleš: Oliveira je sympaťák a rozhodně špička lehké váhy. Jeho BJJ je brilantní a jeho postoj vynikající, ale… S Chandlerem ho zachránil v prvním kole gong a ve druhém krásně trefil bradu, ale jedna rána jaro nedělá. A s Poirierem… tam je třeba říct, že se Dustin zhroutil a zničil sám. Nechápejte mě špatně, Oliveira je špička a právoplatný šampion, ale myslím, že v postoji zůstává daleko za mašinou v podobě Gaethjeho. Takže jistotou musí pro něj být zem a tady čekám, že Oliveira dokáže využít možnosti a možná další oběti Khabibem způsobeného PTSD. V prvním nebo druhém kole udělá na Gathjeho batoh a uškrtí ho.

TIP: Oliveira 2. kolo submise

 

Lukáš: Tohle bude brutální zápas. Charles Oliveira už dávno není jenom excelentní grappler, ale má i hodně nepříjemný postoj. Jak s Chandlerem, tak i s Poirierem, se ale dostal do úzkých a nechybělo moc a šampionem se vůbec nemusel stát. Na druhou stranu to ukazuje Charlesovu mentální odolnost, kterou Gaethje naprosto nepochopitelně neuznává a tvrdí o něm, že je zbabělec. Pokud se zápas dostane na zem, bude to pro Gaethjeho hodně nebezpečné. Jeho největší šance je neustále Oliveiru tlačit a vnutit mu brutální přestřelky, ve kterých je jako doma. Naopak Oliveira se nesmí nechat trefit, protože Gaethje má v rukách pořádné granáty, které by šampion nemusel ustát. Jestli bude Oliveira bojovat chytře, na dlouhou vzdálenost, kombinovat své zbraně v postoji jako to dělal s Poirierem a vyhýbat se Gaethjeho ostrým calfkickům, tak si myslím, že má šanci vyhrát.

TIP: Oliveira, 3. kolo submise

 

Michael: Na papíře to vypadá jasně, v postoji bude dominovat Justin a jeho excelentní defenzivní wrestling zabrání Charlesovi přenést boj na zem. Jenže ne nadarmo bude v zápase jako kurzový favorit současný šampion z Brazílie. S podobnou vyhlídkou totiž Oliveira vstupoval do klece ve svých několika posledních vystoupeních. A všechny vyhrál, i když je pravda, že zvláště proti Chandlerovi měl hodně namále. Justinovi by nemusely proti Brazilcově Muay Thai postoji tolik fungovat jeho slavné leg kicky a pokud se mu nepodaří Oliveiru ukončit v prvních dvou kolech, myslím, že by mu mohly začít povolovat nervy. Pak stačí udělat jednu chybu, nechat Charlese dostat se do nějaké grapplerské pozice a v tu chvíli už to nebude ani trochu kompetitivní.

TIP: Oliveira, 4. kolo submise

 

Rose Namajunas vs. Carla Esparza

Aleš: Rose je jedna z mých největších oblíbenkyň, ne-li vůbec největší a proto mi dělá obavy, jak je Esparza přehlížená. Nemusíme se ohlížet na to, že Rose s ní už prohrála, to je roky zpátky a Namajunas se od té doby vyvinula ve top fighterku. Ale i Esparze už není tou samou bojovnicí, že které pak udělala Joanna boxovací pytel. Trochu se bojím podcenění síly Esparzy a očekávám mnohem náročnější zápas, než mnozí jiní. Hodně boje na zemi, ale nakonec snad rozhodne postoj Rose.

TIP: Namajunas 3. kolo TKO

 

Lukáš: Rose mi vždycky přijde hrozně přeceňovaná a pokaždé mám pocit, že se v kleci rozbrečí. A ona mi (skoro) pokaždé dokáže opak. Teď už ji podceňovat nebudu a i když by ji Carla mohla svým wrestlingem hodně potrápit, myslím, že Rose si to svým technickým strikingem pohlídá.

TIP: Namajunas, na body 

 

Michael: Rose si kolem sebe začíná budovat auru neporazitelnosti. Možná je to jeden z důvodu, proč je tenhle zápas tak trochu ve stínu těch ostatních na této kartě. Vždyť Rose vyhraje, sice s Carlou už prohrála, ale to je věc prehistorie, tak co bychom se starali… No, Esparza má snad nejlepší wrestling na špičce slámové divize a pokud se jí podaří vzít Rose na zem, bude se opakovat scénář jejich prvního vzájemného střetnutí. Akorát si myslím, že tentokrát to půjde až na body.

Tip: Esparza, na body

 

Michael Chandler vs. Tony Ferguson

Aleš: Kde jsou ty časy, kdy byl Tony horký kandidát na titul? Praotec Čas je nemilosrdný a El Cucuy se svým unikátním stylem tohle pocítil dřív. Byl bych radši, kdyby Ferguson dostal snazšího soupeře, protože Chandler si výhrou tady řekne o repete titulového zápasu a nebo alespoň vyřazovací souboj o post vyzyvatele. Tony je bizarní živel, ale časy jeho odolnosti a nezdolnosti jsou pryč.

TIP: Chandler 3. kolo TKO

 

Lukáš: Michael Chandler je kromě motivačního řečníka taky docela dobrým bojovníkem a už bych mu přál, aby si v UFC připsal po dvou těsných porážkách i nějaké to vítězství. Schopnosti na to určitě má. Tony je podle mého názoru už trochu mimo a pokud na něj Chandler půjde chytře, opatrně a zapojí kontrolu na zemi, tak Tonyho porazí. Pochybuju však, že ho ukončí, takže tady promluví bodoví rozhodčí.

TIP: Chandler, na body

 

Michael: Hodně lidí se před tímto zápasem bojí o Tonyho zdraví. A nejspíš právem. Sice vyhlašuje, že jeho poslední prohry byly způsobeny „špatnou mentalitou“, kterou se obklopil a s návratem ke kořenům bude znovu vítězit, ale moc tomu nevěřím. Navíc nepůsobí příliš koncentrovaně, na tiskovkách mluví o křivdách, které mu způsobila UFC nebo o Khabibovi více, než o nadcházejícím zápase. Cílevědomý Chandler by měl v zápase jasně dominovat, ať už v postoji nebo na zemi z horní pozice. Pokud neudělá nějakou blbost, měl by jasně vyhrát. Je ale dost pravděpodobné, že Tony vydrží až do konce, zvláště když je to jen na tři kola.

Tip: Chandler, na body

 

Ovince St. Preux vs. Mauricio “Shogun” Rua

Aleš: Veterán vs. superveterán. Shogun je legenda, ale obávám se, že i přes kvalitativní pokles ve výkonech OSP tu není moc co řešit. 

TIP: St. Preux - 1. kolo KO

 

Lukáš: Na Shogunovi jsem vyrůstal, pamatuju si ještě jeho zápasy v Pridu a je to pro mě srdcovka. Chápu, že se mu to ještě nechce zabalit, ale myslím, že už je nejvyšší čas. OSP je mnohem větší a na brazilského veterána to podle mého názoru bude moc velké sousto. Budu mu fandit, ale moc optimisticky to nevidím.

TIP: St. Preux, TKO 1. kolo



Donald Cerrone vs. Joe Lauzon

Aleš: Měl jsem za to, že Joe Lauzon už pověsil rukavice na hřebík, ale vrací se jako přízrak dávných časů (jeho první zápas byl před 20 lety!), aby se s UFC rozloučil a stejně tak asi i Kovboj Cerrone. Lauzon je jeden z posledních mohykánů éry, která dávno skončila a zároveň jeden z nejinteligentnějších bojovníků, kteří se do oktagonu podívali - umí dávat skvělé analýzy, mluví rozumně a ostatně, má vystudované IT na univerzitě. Což jej ovšem nezachrání, pokud se v Donaldovi opravdu něco nezlomilo. Lauzon bude mít přesně jedno kolo, kdy je Cerrone vždycky pomalejší na startu a nejvíce zranitelný, pak převezme otěže Kovboj. Přál bych vítězství Lauzonovi, i když mám rád oba bojovníky, ale výsledek vidím celkem jasně.

TIP: Cerrone - 2. kolo TKO

 

Lukáš: Souboj dvou opravdových veteránů (Lauzon je v UFC od roku 2006, Cerrone od 2011) a opravdových tvrďáků. Podle všeho ten, kdo prohraje půjde z UFC ven, takže i když jsou to kamarádi, o motivaci vyhrát asi nebudou mít nouzi. Těžko říct, kdo bude v zápase lepší, ale zdá se mi, že Cowboy ztratil svůj zabijácký instinkt a poslední dobou nechodí do zápasů v tom nejlepším mentálním rozpoložením. To je v boji zásadní a tak si spíše tipnu na vítězství Lauzona.

TIP: Lauzon, 3. kolo submise

Nejnovější články