„Rumble“ Johnson proti Yoelu Romerovi? Bellator si pro své fanoušky připravil fantastický turnaj v polotěžké váze

„Rumble“ Johnson proti Yoelu Romerovi? Bellator si pro své fanoušky připravil fantastický turnaj v polotěžké váze zdroj: Profimedia

Pyramidové turnaje slibují vždy pořádné zápasy, ale Bellator do nich přimíchal výbušnou směs a máme se tak na co těšit.

Americká MMA organizace Bellator nám brzy nabídne opravdovou lahůdku v podobě nabitého pyramidového turnaje v polotěžké váze. Po vzoru legendární organizace PRIDE FC, dal Bellator dohromady 8 největších hvězd své polotěžké váhy, které se v pyramidovém turnaji utkají mezi sebou.

V kleci tak uvidíme některé skvělé zápasy, které by v UFC patrně nebylo ani možné udělat. Jako například zápas mezi Anthony „Rumble“ Johnsonem a Yoelem „Soldier of God“ Romerem.

Anthony Johnson zdroj: Profimedia

„Rumble“ byl v UFC jedním z top bojovníků polotěžké váhy a dvakrát se dokonce utkal o šampionský titul. V obou případech byl jeho soupeřem Daniel Cormier, ale pokaždé byl výsledek pro Johnsona stejný – prohra na rear naked choke. Jinak ale Rumble představoval velice nebezpečného bojovníka pro každého, kdo se před něj postavil. Jeho tvrdá pravačka byla postrachem všech a Rumble s ní uměl pracovat. Knockoutoval takové legendy, jako Glovera Teixeiru, Ryana Badera, Alexe Gustafssona a další špičkové bojovníky. Johnson nečekaně odešel do zápasnického důchodu v roce 2017, ale teď se vrátil a uvidíme, jestli mu něco z jeho umění zůstalo.

Proti němu se postaví nestárnoucí Yoel Romero (43 let), kterého UFC nedávno dost nečekaně vyřadilo ze své stáje. Romero je olympijský medailista v zápase, ale jeho striking je na tak skvělé úrovni, že svůj wrestling téměř nevyužívá. Také on byl dlouhou dobu strašákem střední váhy a málokterý bojovník s ním chtěl vlézt do klece. Celkem třikrát se pokoušel o šampionský pás, ale Robert Whittaker i Israel Adesanya mu jej nedopřáli. Romero bojoval v polotěžké váze naposledy v roce 2011, ale často měl problémy s váhou a polotěžká váha by mu „na stará kolena“ mohla sedět. 

Vítěz tohoto zápasu se utká s vítězem zápasu mezi další dvojicí bojovníků – Vadimem Nemkovem a Philem Davisem. Oba už se spolu utkali v roce 2018 a tehdy se z výhry radoval Nemkov.

Nemkov je současný šampion Bellatoru v polotěžké váze a určitě by rád svoji dominanci potvrdil i na tomto turnaji. Českým fanouškům je navíc známý také jako soupeř Jiřího Procházky, kterého před pár lety Jiří udolal v RIZINU, a to především svojí vůlí, kdy po šíleném desetiminutovém prvním kole Nemkov ztratil chuť zápasit a raději už do druhého kola nenastoupil. Teď má ale skvělou formu, kterou ukázal, když nedávno porazil dřívějšího šampiona Ryana Badera povedeným technickým knockoutem.

Jeho soupeř, Phil Davis, je veterán UFC a bývalý šampion Bellatoru, kterému ale záhy po získání titulu jeho pás sebral Ryan Bader. Davis je především skvělý wrestler, který ale dokáže ohrozit své soupeře i v postoji a umí jim zatopit také na zemi. S Nemkovem před 3 lety prohrál na split decision a určitě mu tak má co oplácet.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ryan Bader (@ryanbader)

Na opačné straně pyramidy uvidíme souboj dvou UFC veteránů, kteří se spolu už také jednou utkali – Ryana Badera a Lyota Machidy.

Bader je bývalý šampion Bellatoru v polotíze a současný šampion Bellatoru v těžké váze. Je to typický wrestler s tvrdou pravačkou, který spoléhá na svůj tlak a sílu. V UFC sice na titul nedosáhl, ale do Bellatoru vlétl jako uragán a ukořistil šampionský pás v těžké i polotěžké divizi. V polotíze jej o něj ale připravil Nemkov a Bader by si jej patrně rád vzal znovu zpět.

Proti tomu ale bude Lyoto Machida, který už na Badera jednou (v roce 2012) vyzrál. Tehdy se spolu střetli v UFC a Machida svoji pasivitou vyprovokoval Badera ke zběsilému útoku. To se Baderovi stalo osudným, protože Machida je prvotřídní karatista a tehdy mu stačila jedna rána pravačkou na Baderovu bradu a bylo po souboji. Teď ale může zápas dopadnout úplně jinak a bude zajímavé sledovat, jak tato odveta po 9 letech bude probíhat.

Poslední dvojici zápasníků bude tvořit odpadlík z UFC, Corey Anderson a turkmenistánský bojovník, Dovletdzhan Yagshimuradov.

Anderson sice nedávno odešel z UFC, ale udělal to v plné síle, kdy byl v žebříčku na 4. místě a spekulovalo se dokonce i o tom, že by mohl zápasit s Jiřím Procházkou. Po čtyřech výhrách v UFC v řadě minulý rok prohrál na KO s Janem Blachowiczem a odešel do Bellatoru. Tam už se stihl usadit a získat jednu výhru nad legendárním Melvinem Manhoefem, kterého zdolal na TKO.

anderson walker Corey Anderson - Johnny Walker, UFC 244 | zdroj: Profimedia

Jeho soupeřem mu bude Turkmenistánský bojovník a šampion organizace ACA, Dovletdzhan Yagshimuradov, pro kterého bude tento zápas premiérou v Bellatoru. Rozhodně to ale není žádné ořezávátko, na svém kontě má 18 výher (15 před limitem) a jen 5 porážek. Navíc neprohrál 8 zápasů v řadě, takže to vypadá, že má dobrou formu. Zápas s Andersonem bude pro něj ale určitě největší výzva jeho kariéry.

Grand-Prix začíná už 9. dubna, kdy se spolu v rámci Bellatoru 256 utká Anderson s Yagshimuradovem a Bader s Machidou. Hned o týden později, 16. dubna, se můžeme těšit na Bellator 257, kde se střetnou Romero a Johnson. Bellator tímto krokem pořádně zatopil pod kotlem a tento turnaj určitě upoutá nejednoho fanouška.

Zdroje:  Bellator MMA

Nejnovější články