Šampion Kamaru Usman změnil před titulovým zápasem proti Gilbertu Burnsovi tréninový kemp

Šampion Kamaru Usman změnil před titulovým zápasem proti Gilbertu Burnsovi tréninový kemp Kamaru Usman na UFC 245. | zdroj: Profimedia

Souboj dvou týmových kolegů je vždy delikátní záležitost a Kamaru Usman se rozhodl trénovat pro tuto chvíli jinde.

Kamaru Usman bude na nabitém UFC 251 obhajovat svůj titul ve welterové váze proti svému týmovému kolegovi, Gilbertu Burnsovi. A to byl jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl odejít ze slunné Floridy do horského Colorada, kde vyměnil své trenéry a sparring partnery.

Usman i Burns spolu trénují už dlouhá léta ve floridském gymu Sanford MMA, který byl však více známý pod dřívějším jménem Blackzillians. Usman se ale nechtěl připravovat před zraky svého budoucího rivala a tak se rozhodl přesunout svůj tréninkový camp k trenérovi Trevoru Wittmanovi, do Colorada. Wittman není mezi trenéry žádný nováček a k jeho svěřencům patří takové hvězdy jako Justin Gaethje nebo Rose Namajunas.

„Florida byla základnou po dlouhý čas, ale vyrostete odtamtud,“ řekl Usman. „Vždycky jsme měli spousty kluků, ty nejlepší tréninkové parťáky a nejlepší trenéry. Ale v tento moment mojí kariéry, jsem chtěl mít speciální pozornost – někoho, kdo by mi uměl říct, ‚Přijdeš v tenhle čas a budeš pracovat na specifické věci‘. Je to hodně obtížné tohle dělat, když jste v místnosti s dalšími 40 nebo 50 kluky, kteří také potřebují pozornost.“

Pro Usmanova soupeře, Gilberta Burnse, který zůstal na Floridě se však věci zas tak moc nemění:

„Náš hlavní kouč, Henri Hooft, od tohoto zápasu odstoupil. Řekl ‚Nechci si vybírat strany. Vy trénujte, já budu prostě v gymu. Jestli tady budete chtít trénovat, můžeme trénovat. Ale nebudu nikoho koučovat v zápase‘.

„Pro mě se toho moc nemění," pokračoval Burns. Je to jen trochu divné, bojovat s Kamaru. Mám ho opravdu moc rád. Trénovali jsme spolu od roku 2012 nebo 2013, strávili jsme spolu spoustu času.

Gilbert Burns Gilbert Burns | zdroj: Profimedia

Usman také přiznal, že z Floridského gymu na chvíli odešel i kvůli vzrůstající konkurenci v klubu:

„Myslím, že nakonec bych to stejně změnil. Máme (na Floridě) hodně kluků ve welterové váze. V jeden moment, když s těmito kluky trénujete na denní bázi a jste šampion, tihle kluci vás začnou znát od hlavy až k patě a když se jim náhodou něco podaří, začnou si myslet, že nastal jejich čas. Malé odloučení je dobré. Udržuje to moment překvapení, protože tihle kluci si myslí, že vás znají."

"Jedné věci neochvějně věřím - že je to moje práce. Můžete být se skvělým koučem, ale jestli do toho nedáváte snahu, kouč vám vyhrát nepomůže. Kouč za vás nepůjde bojovat. A já pořádně makám.“

Kamaru Usman je v zápase s Burnsem favorit, ale mladého Brazilce není radno podceňovat. Zápas se bude konat na turnaji UFC 251, 15. července, na kterém budou další 2 titulové zápasy a také se tam ve svém UFC debutu střetne Jiří Procházka s Volkanem Oezdemirem.

 

Zdroje:  ESPN , mmafighting.com

Nejnovější články