Turnaj UFC 251 nabídne 3 titulové zápasy a debut Českého samuraje

Turnaj UFC 251 nabídne 3 titulové zápasy a debut Českého samuraje Holloway vs Volkanovski, UFC 245 | zdroj: Profimedia

UFC si na 11. července naplánovalo turnaj, který bude opravdu velký.

UFC pomalu ale jistě formuje jeden z největších turnajů tohoto roku. Turnaj UFC 251, které se bude konat 11. července v dosud neznámé lokalitě, nám umožní sledovat nejen debut českého želízka v ohni Jiřího Procházky, ale také 3 titulové zápasy.

Šéf Dana White konečně odhalil polohu tajuplného „Bojového ostrova“, na kterém se bude konat turnaj UFC 251 (a také další turnaje). Původně si všichni mysleli, že to bude opuštěný ostrov někde v karibiku, na který se budou bojovníci svážet ve člunech, podobně jako ve filmu s Brucem Leem Enter the dragon, ale nakonec je to ostrov Yas Island, který je součástí Abú Dhabí, ve Spojených arabských emirátech, takže žádný „mortal kombat“ se zřejmě nekoná. I tak ale o skvělé zápasy nebude nouze. holloway volkanovski Holloway vs Volkanovski, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Jedním z titulových zápasů bude odvetný souboj o titul pérové váhy mezi australským šampionem Alexanderem Volkanovskim a bývalým několikanásobným šampionem Maxem Hollowayem. Oba borci se spolu střetli v prosinci minulého roku a Alexander „The Great“ Volkanovski předvedl skvělý taktický výkon. Nejdříve Maxovi rozkopal přední nohu a donutil jej přejít do obráceného gardu, ve kterém už bývalý šampion nebyl zdaleka tak nebezpečný, a poté jej válcoval tvrdými kombinacemi. Alex tak vyhrál přesvědčivě na body a obral Maxe o titul šampiona pérové váhy.

Bude velice zajímavé sledovat, s jakou taktikou Alex přijde tentokrát, protože Max Holloway je v postoji velice nebezpečný a dá se předpokládat, že si teď Alexovy lowkicky a calfkicky bude hlídat.

yan faber Yan vs Faber, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Dalším titulovým zápasem na UFC 251 bude pravděpodobně souboj o uvolněný šampionský pás v bantamové váze mezi bývalým dlouholetým králem pérové váhy José Aldem a ruskou mlátičkou Petrem Yanem.

Když se oprostíme od faktu, že José Aldo dostal šanci o titul, i když má v bantamové váze pouze jeden zápas a k tomu ještě prohru s Marlonem Moraesem, tak nás čeká pořádný zápas. José Aldo válcoval dlouhá léta pérovou divizi než jej nemilosrdně knockoutoval Conor McGregor a jeho styl je velice atraktivní. Jeho lowkicky jsou jedněmi z nejtvrdších v celém UFC a Aldo má vytříbený „zabijácký instinkt“ a ví, jak soupeře ukončit. Je pravda, že jeho forma už není taková, jako bývala a léta zápasení se na něm pravděpodobně podepsala, ale pořád má co předvádět a jeho zápasy umí zvednout ze židle. Největším Josého nepřítelem bude určitě dělání váhy, protože do bantamové váhy musí opravdu hodně hubnout a před zápasem s Moraesem vypadal jako kostra potažená kůží.

Jeho soupeř Petr Yan se v poměru zkušeností s Aldem nemůže rovnat, ale jeho agrese, rychlost a tvrdost z něj činí favorita tohoto zápasu. Yan nebyl ve všech šesti zápasech v UFC poražen a jeho statistiky se 14 výhrami a jen jednou porážkou jsou velice působivé.

Kamaru Usman Tyron Woodley zdroj: Profimedia

Ve třetím titulovém zápase na turnaji UFC 251 půjde o šampionský pás ve welterové váze. Kamaru Usman se utká… vlastně ještě ani neví s kým. Ve welterové váze došlo ke kuriozní situaci, která nemá obdoby. Původně se měl totiž Usman utkat s Jorgem Masvidalem, ale ten je teď s UFC na ostří nože a nelíbí se mu jeho finanční ohodnocení pro titulový zápas, které by mělo být nižší než jeho poslední zápas o „titul“ BMF s Natem Diazem.

Prozatím tak tedy vypadá, že Masvidal jde z kola ven a na jeho místo nastoupí pořádně rozjetý Gilbert Burns. Ten měl v roce 2020 už dva zápasy, kdy nejdříve v prvním kole porazil obávaného grapplera Demiana Maiu a před týdnem skvělým výkonem přejel bývalého šampiona Tyrona Woodleyho a vyhrál na body.

Burns je komplexním bojovníkem, který má velice dobrý striking, pořádnou ránu a jeho grappling je na špičkové úrovni. Gilbert je totiž bývalým mistrem světa v brazilském jiu-jitsu a na zemi je jako doma. Usman, který těží ze svého skvělého wrestlingu jej pravděpodobně nebude chtít brát na zem a zápas se tak bude nejspíše odvíjet v postoji.

Jiri Procházka Jiri Procházka - Fabio Maldonado, ©Rizin | zdroj: Profimedia

Mimo těchto skvělých zápasů se můžeme těšit také na UFC debut Jiřího Procházky (viz článek zde), který nastoupí proti Volkanu Oezdemirovi. Oba spoléhají na své granáty v rukách, ale Jiří má určitě na to, aby Oezdemira porazil a dostal se do nejlepší desítky UFC v polotěžké váze.

Již takto skvělé osazení podtrhnou také další zajímavé souboje, například odveta mezi Rose Namajunas a Jéssicou Andrade, souboj v bantamové váze Frankieho Edgara a Pedra Munhoze, a těžkotonážní zápas mezi Shamilem Abdurakhimovem a Cyrilem Ganem.

Zdroje:  Twitter Ariel Helwani

Nejnovější články