Šampion Oliveira selhal a nesplnil váhový limit, pás bude moct zítra získat jen Gaethje

Šampion Oliveira selhal a nesplnil váhový limit, pás bude moct zítra získat jen Gaethje Šampion lehké váhy UFC Charles Oliveira. | zdroj: Profimedia

Vážení na UFC 274 probíhalo poměrně standardně až do chvíle, než se k váze dostavil v tu chvíli ještě šampion Charles Oliveira.

Charles Oliveira měl vždycky problémy se shazováním, v minulosti se mu na váze nepovedlo splnit limit dokonce čtyřikrát. Pokaždé však šlo o pérovou divizi s limitem 145 liber (65,7 kg). Po přestupu o váhu výše (155 liber / 70,3 kg), který byl zčásti vynucen právě častou nedisciplinovaností s předepsanou hmotnosti, se zdálo, že se tyto nepříjemnosti Brazilce přestaly týkat. Bohužel jen do dnešního dne.

Oliveira se dostavil na oficiální vážení až jako poslední, těsně před koncem vyhrazeného časového okna. A výsledek na klasické mechanické váze ho evidentně dost nepříjemně překvapil. O půl libry přes limit 155 liber. V obyčejném zápase by si mohl oddechnout, protože je zde tolerance jedné libry, ale pokud se bojuje o titul, váha musí sedět naprosto přesně.

Brazilec dostal ještě hodinu, aby se pokusil těchto cca 230 gramů ze svého těla nějak dostat. Jenže po vyhrazených 60 minutách přišla další studená sprcha. Váha ukazovala pořád stejně, pořád o 0,5 libry nad limit. Oliveira tak přišel o svůj titul ještě před tím, než vůbec vkročil do klece. Celá situace je o to zvláštnější, že těsně před celou ceremonií zveřejnil na svém twitteru zprávu "váha" s fajfkou.

Jde o dost ojedinělý případ, v minulosti na váze před titulovým zápasem ztroskotala pouze Nicco Montana v roce 2018, tedy vlastně ještě před ní, protože na samotné vážení ji doktoři ani nepustili. Následně přišla o šampionský pás a k zápasu s Valentinou Shevchenko vůbec nedošlo.

Zítřejší bitva proti Justinu Gaethjemu by však podle posledních zpráv proběhnout měla a Američan by se v případě výhry měl stát šampionem. Charles Oliveira stejnou možnost nemá, navíc přijde o velkou část ze své výplaty a nejspíše taky z podílu na PPV.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články