Sebevědomý Skot o Procházkovi: UFC ho uspěchalo, s Teixeirou to bude mít těžší, než si spousta lidí myslí

Sebevědomý Skot o Procházkovi: UFC ho uspěchalo, s Teixeirou to bude mít těžší, než si spousta lidí myslí Paul Craig | zdroj: Profimedia

Skot Paul Craig si trpělivě klestí cestu na vrchol polotěžké váhy, v poslední době se mu navíc daří tak, že odložil i původně plánovaný odchod do důchodu. Co si myslí o konkurentovi Procházkovi a jeho souboji o titul?

Skot Paul Craig se aktuálně nachází na 11. místě žebříku polotěžké váhy UFC. Pokud se mu o víkendu v Londýně podaří získat čtvrté vítězství v řadě, dostane se mezi nejlepší desítku, kde jsou samá velmi zajímavá jména. "Bearjew" navíc věří, že od toho, aby bylo jeho jméno skloňováno v souvislosti s titulem šampiona, ho dělí už jen dvě výhry. V rozhovoru pro MMA on point se vyjádřil mimo jiné také k Jiřímu Procházkovi.

Na českém bojovníkovi ho zaujal především účes. "To vyžaduje koule, udělat si to. Nebo má možná stejný problém jako já, že nahoře plešatí, a tak si říká, že si to všechno vyčeše, aby to vypadalo jako účes," zaspekuloval si Craig. "Ale jakožto bojovník, byl už otestován? Nevěřím tomu. Ten chlap má všechny schopnosti a vlastnosti, aby se stal šampionem, já si jen myslím, že jeho vzestup byl až moc rychlý. UFC to tak rádo s lidmi dělá. Podporují tyhle chlapy. Doufám, že nechytne syndrom Johnyho Walkera, kdy si bude říkat, já jsem ten chlap, a pak přijde pád a zůstane tam jen další chlápek, který bude držet místo v top 10."

A jak vidí Craig duel Teixeira versus Procházka o titul polotěžké divize? "Je to starý pes proti mladému býkovi. Glover už viděl a udělal vše, makal trpělivě na tom, aby získal titul a má ho. A myslím, že pro Jiřího to bude mnohem těžší, než si spousta lidí myslí. Čekají, že tam jen přijde, udělá nějaké šílenosti z otočky a bude konec. To se nestane. Glover je na to moc starý a chytrý."

Skotský bojovník v minulosti přiznal, že MMA prakticky nesleduje, což ospravedlňuje jeho názor, že UFC Procházku uspěchalo. Český bojovník má totiž na kontě takřka dvojnásobně profesionálních zápasů než on, byť v UFC zatím bojoval pouze dvakrát, protože si dával s přestupem z japonského RIZINu dost na čas.

Craig naopak do UFC přišel relativně dost brzy, po pouhých dvou a půl letech, a zpočátku to vypadalo, že se moc dlouho nezdrží. V poslední době ale chytil druhý dech a začal stoupat vzhůru, mezi elitní konkurencí zatím absolvoval 12 soubojů a jako jediný dokázal zastavit například rozjetého Magomeda Ankalaeva či Jamahalla Hilla, v polovině případů navíc odcházel s bonusem za výkon večera. Není tedy divu, že se možná ze strany promotérů cítí být trochu přehlížený. Původně to dokonce chtěl letos ve věku 35 let zabalit, ale v kontextu posledního vývoje v divizi, kdy na titul usedl 42letý Glover Teixeira, odchod do důchodu prozatím odložil, protože vidí šanci stát se prvním skotským šampionem. 

"Je to jedna z nejvíce vzrušujících divizí, protože tam nemáme nikoho jako je Kamaru Usman. Jsou totiž divize, kde tam šampion prostě zůstává a je strašně těžké ho z trůnu sesadit. V téhle divizi tam šampion může být šest měsíců, a pak je pryč. Jsem nadšený, že toho můžu být součástí," říká.

Protože sází především na své zemařské umění, koneckonců 12 z 15 vítězství získal právě pomocí submisí, mohl by pro Procházku v blízké budoucnosti představovat celkem výzvu. Záležet ale bude samozřejmě na tom, jak se oběma v následujících zápasech bude dařit.

Už tento víkend se Craig na turnaji v Londýně popasuje s nebezpečným Nikitou Krylovem, kterého považuje kromě sebe za nejlepšího zemaře v polotěžké divizi. Očekává tedy, že v zápase poměří grapplingové schopnosti. Často se ale stává, že když se potkají dva takoví bojovníci, bojuje se nakonec po většinu času na nohou, takže uvidíme.

Naladit se na sobotní turnaj, který tentokrát začíná v příjemných 18:30, můžete tímto sestřihem nejlepších Craigových výkonů. 

Nejnovější články