Šílenec Sanchez se pokusí na UFC 239 zastavit čas

Šílenec Sanchez se pokusí na UFC 239 zastavit čas zdroj: Profimedia

Sobotní obří turnaj začne souboj veterána Sancheze s grapplerem Chiesou.

Diego Sanchez

Diego Sanchez se narodil 31. prosince 1981 v americkém Albuquerque mexickým rodičům. Stále v tomto městě žije a trénuje. Na střední škole začínal s řeckořímským zápase, ale nebyl v něm nijak úspěšný, a tak po dostudování začal pracovat u kurýrní společnosti UPS.

S MMA začínal v roce 2002 a zajímavé je, že nějaký čas ještě dokázal tréninky skloubit s původní prací a zvládal to s přehledem. Do svého úplně prvního zápasu nastoupil pod organizací Ring of Fire a to i navzdory tomu, že si den předtím zranil kotník. Sanchez se pokoušel o takedowny, zatímco jeho soupeř byl těžký bijec, který ho poměrně krvavě pocuchal. Ani to ho nezastavilo a ve druhém kole se mu konečně podařil pořádný úchop, následně se dostal na záda a rear-naked chokem boj ukončil.

Diego Sanchez - BJ Penn zdroj: Profimedia

Vysloužil si prémii 600 dolarů a když vyhrál dalších deset zápasu v řadě, přestoupil do reality show The Ultimate Fighter. Zde byl prezentovaný jako mladý nadějný zástupce střední váhy, který má jediný cíl, dostat se do UFC a stát se šampionem. Kontrakt opravdu vyhrál, když po dvou a půl minutách ukončil pomocí TKO Kennyho Floriana.

V UFC nastupuje pravidelně od roku 2005. Ze začátku se mu poměrně dařilo sbírat výhry, ale posledních 9 let nemá moc stabilní výsledky a kdykoliv narazil na nějaké větší jméno, dopadl neslavně. Za svou kariéru v slavné organizaci vystřídal tři váhy welterovou, pérovou a lehkou.

Diego Sanchez zdroj: Profimedia

Právě v té poslední, v roce 2009, bojoval o titul s BJ Pennem a zápas pro něj skončil neslavně, když mu doktro drsně zmlácenému v pátem kole nedovolil pokračovat. Momentálně se vrátil opět do velterové divize a drží dvě výhry v řadě. V lednu utloukl Mickeyho Galla ve druhém kole a vysloužil si ocenění „Performance of the Night.“ Za svoji kariéru prošel skrz 40 profesionálních fightů.

Sanchez je typický svým "nepříčetným" stylem. V kleci jako by se nekontroloval, je nesmírně přemotivovaný a z toho často pramení chyby, ale i momenty, kdy vydrží jen na prostých emocích. V jeho sedmatřiceti letech mnozí říkají, že hazarduje se svým zdravím, protože byl mnohokrát knockoutován a je zřetelné, že má tak říkajíc "skleněnou bradu."

Michael Chiesa

Michal Chiesa není rozhodně tak zkušený, ale nemá takové výkonnostní výkyvy. Narodil se 7. prosince 1987 v americkém městečku Aurora a stejně jako jeho oponent se během střední školy věnoval řeckořímskému zápasu.

Do profesionální kariéry ultimátních zápasů vstoupil v roce 2008 a poté, co si prošel severovýchodem USA a několika malými organizacemi, a po sedmi výhrách a žádné prohře, dostal také pozvánku do show The Ultimate Fighter. Zde se mu povedl jeden z jeho největších zářezů, kdy po necelých třech minutách v první kole uškrtil slavného Ala Iaquintu.

Michael Chiesa zdroj: Profimedia

V UFC nastupuje od roku 2013 a patří k nejlepším zemařům soutěže. Ze sedmi dosavadních výher hned šest rozhodl právě submisí. Do loňské roku bojoval v lehké váze, ale už delší dobu má problémy držet svoji hmotnost na uzdě a shazováním trpěly jeho výkony. Když navíc v červenci prohrál s Anthony Pettisem po poměrně jasné submisi (triangle armbar), rozhodl se o přestoupení do welteru.

Tam také odbojoval v prosinci zatím svůj poslední zápas na turnaji UFC 232. Ve druhém kole pomocí kimury ukončil Carlose ConditaChiesa se objevil také v zajímavém a oceňovaném dokumentu Fight Life, který v roce 2013 natočil režisér James Z. Feng.

Michael Chiesa zdroj: Profimedia

Střetnutí Chiesy se Sanchezem bude těžko odhadnutelné. Papírově je Chiesa mnohem lepší, hlavně díky Sanchezově velmi diskutabilní odolnosti, ale Sanchez si libuje v tom, že obrací očekávání. Chiesa navíc ve třech zápasech porazil jen zcela odevzdaného Carlose Condita a pořád nad jeho aktuální formou visí otazník.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články