Soupeř jej nazval teroristou, neporažený Afghánec ho za to potrestal v kleci a ohromil šéfa UFC

Soupeř jej nazval teroristou, neporažený Afghánec ho za to potrestal v kleci a ohromil šéfa UFC Javid Basharat v DWCS | zdroj: Profimedia

Britský Afghánec Javid Basharat ukázal, že patří do UFC. Svého soupeře deklasoval a nakonec jej i ukončil před limitem.

Dnes v noci pokračovala série turnajů DWCS, ve kterém se bojovníci z celého světa ucházeli o kontrakt s největší MMA organizací UFC. Mezi nimi byl také Javid Basharat, afghánský bojovník s britským pasem, kterého čeští fanoušci mohou znát také z jednoho zápasu pod domácím Oktagonem.

Basharat je špičkovým bojovníkem bantamové váhy a do zápasu šel s velice působivým skóre 10 výher bez jediné porážky, přičemž všechny své soupeře ukončil před limitem (5 submisí a 5 KO) a 8 z nich ukončil už v prvním kole. Do třetího kola se do dnešního zápasu v celé své kariéře nedostal.

Také jeho protivník, 36letý izraelský bojovník Oron Kahlon, měl za sebou velice působivou kariéru – 16 vítězství bez porážky a také on zvládl všechny soupeře udolat před limitem (6 KO, 10 submisí). Už to samo o sobě slibovalo pořádný zápas, ale Izraelec se rozhodl přilít oleje do ohně, když Basharata nazval teroristou a ještě převážil svou váhu o kilo a půl.

Není divu, že si s ním 26 letý Basharat, který z Afghánistánu uprchl se svou rodinou a od svých pěti let žije v Londýně, ani nechtěl podat ruku. Rozhodl se však, že svého soupeře za urážku potrestá, a to také udělal.

Od začátku byl v zápase velice sebevědomý. Okopával svého soupeře a vždy když se trefil, neodpustil si na Izraelcovu adresu jízlivou poznámku. Když se naskytla příležitost, chytil Kahlonův kop a vzal jej na zem, kde jej začal tvrdě zpracovávat. Neustále jej zasypával ostrými lokty, kterými brzy otevřel izraelcovo obočí a i přes zakrvácený obličej bylo vidět, že tento zápas si Kahlon rozhodně neužívá.

V závěru kola přidal Basharat plyn ještě více a svými údery z half-guardu dostal soupeře do velkých problémů. Na ukončení to sice nestačilo, ale britskému Afghánci to vůbec nevadilo, protože si bití svého soupeře očividně užíval.

Druhé kolo měl Basharat znovu převahu v postoji. Okopával Kahlona, dal mu pořádnou ránu na játra a když se naskytla příležitost, vzal jej na zem. Tam sice tentokrát Basharat neudělal tolik škody, ale o jeho dominanci nebylo pochyb.

Třetí kolo bylo pro Basharata novinkou. Za celou svoji kariéru totiž ukončil všechny své soupeře dřív, než se tam mohl dostat. Na jeho sebevědomí to ale nemělo vliv a Afghánec svého soupeře rozebíral v postoji a s každou ranou, kterou jej zasáhl, mu něco řekl.  Nakonec trefil tvrdý calfkick, kterým Kahlona sejmul na zem a znovu jej začal osekávat svými ostrými lokty.

Minutu před koncem si asi Basharat řekl, že výprask už stačil, a že je na čase svého soupeře ukončit. Zrovna když se chtěl Kahlon postavit z halfguardu, chytil jej Basharat do gilotiny a začal mu ubírat kyslík. Následně se přetočil se do mountu, usmál se na své trenéry a přikývl hlavou na znamení toho, že je jen otázkou času, kdy soupeř zápas vzdá. Za okamžik mu dal jeho soupeř za pravdu, když odplácal a daroval tak Basharatovi jedenáctou výhru před limitem.

„Potrápil jsem ho za to,“ řekl Basharat hned po zápase přímo šéfovi UFC Danu Whiteovi. A britský Afghánec skutečně svého izraelského soupeře za urážku i za to, že nenavážil, pořádně vytrestal.

„Cítím se skvěle, ale čekal jsem to. Čekal jsem tvrdý zápas. Abych byl upřímný, je to tvrdý kluk. Má můj respekt jako sportovec, ale jako člověk je to odpad. Ale je to tak jak to je,“ řekl vítězný Basharat v pozápasovém rozhovoru. „Nazval mě teroristou jen tak pro nic za nic. Taky nenavážil a pak je naštvaný, že mu nechci podat ruku… ale no tak. A pak ještě oslavuje, jakoby tu váhu udělal. Ani se neumí omluvit. Já jsem v pohodě, prominu a zapomenu, ale když se ani neumíš omluvit, tak si zasloužíš pěstí do obličeje.“

Na Basharatův výkon pěl ódy také šéf UFC Dana White, který mu podle očekávání nabídnul kontrakt:

„Basharat je neskutečně tvrdý, neskutečně komplexní, zlý, neúprosný. Celý zápas šel po ukončení. Zničil ho, dělal si v tom zápase co chtěl. Očividně tam bylo hodně kontroverze před zápasem… bylo to v jeho hlavě, ale v podstatě nebylo, jestli víte co tím myslím. Šel tam a udělal to, co se má v těchto situacích udělat. Bylo to působivé, byl jsem unesen celým jeho výkonem. Vítej v UFC kámo!“

Cestu tohoto sympatického a především velice nebezpečného bojovníka bude zajímavé sledovat. Mohl by totiž rozčeřit vody v již tak nabité bantamové divizi.

Zdroje:  ufc.com , Sherdog.com

Nejnovější články