"Tureckému Tysonovi" se návrat do ringu vydařil, Angličana totálně rozkopal

"Tureckému Tysonovi" se návrat do ringu vydařil, Angličana totálně rozkopal Gokhan Saki a jeho smrtící lowkicky | zdroj: Profimedia

V MMA mu pšenka nekvetla, v ringu to ale pořád umí. Gokhan Saki vyzrál na soupeře technikou, kterou okoukal z videí svého slavného předchůdce.

Kdo sledoval bojové sporty ještě před vzestupem MMA, nebude mu určitě cizí jméno Gokhan Saki. "Turecký Tyson", jak mu bývá občas přezdíváno, patřil mezi nejvýraznější bojovníky slavné K-1, v roce 2008 se dokonce stal šampionem, když zvítězil v tradiční pyramidě. Nastupoval v těžké váze, a přestože byl často oproti svým soupeřům ve značné výškové i váhové nevýhodě, dokázal jim zatápět především svými bleskovými boxerskými kombinacemi. Celkově v ringu nasbíral 101 vítězství, z toho 65 KO, a pouze 14 porážek.

Po kolapsu K-1 přešel do organizace GLORY a brzy se stal prvním šampionem těžké váhy. V roce 2015 mu však byl titul pro neaktivitu odebrán a Saki se na dva roky odmlčel. Pak oznámil návrat, překvapivě však zamířil do MMA a rovnou podepsal s UFC.

Tam ho přivítal českým fanouškům dobře známý Henrique da Silva (pozn. V roce 2019 nastoupil v Oktagonu proti Gottwaldovi a Vémolovi). Saki vyhrál v posledních vteřinách prvního kola tvrdým KO, za které si následně připsal i finanční prémii a sebevědomě prohlašoval, že za rok bude bojovat o titul.

Od turecko-nizozemského bojovníka se očekávaly velké věci. Kvůli zranění však musel takřka rok pauzírovat. Do zápasu s Khalilem Rountreem nastupoval jako jasný favorit, Američan mu však od prvních vteřin dával najevo, že z něj strach nemá a jasně ukázal, že kickbox a boj v postoji v MMA není to samé. Po minutě a půl Sakiho skvěle načasovaným úderem sestřelil k zemi a byl konec.

Ačkoliv se měl populární turecký bojovník vrátit, vleklé zdravotní problémy ho opět držely mimo oktagon. Nakonec byl nucen dát MMA sbohem, protože se dostal do bodu, kdy se bál jít na trénink wrestlingu. „Moje tělo na to nebylo zvyklé,“ přiznává. Proto prý kontaktoval vedení, aby s ním rozvázali smlouvu. GLORY následně svého bývalého šampiona přivítalo s otevřenou náručí. 

Původně se měl představit až na začátku příštího roku, když ale kvůli zranění ze startovky víkendového turnaje vypadl Alistair Overeem, GLORY se snažilo ztrátu vyvážit přidáním jiného zvučného jména. Saki žádost na poslední chvíli neodmítl. „Říkal jsem si – proč ne? Někdy jsou tyhle zápasy lepší než ty, na které trénujete 3-4 měsíce,“ popsal v pořadu MMA Hour.

Zatímco v MMA nastupoval v polotěžké váze (-93 kg), do ringu vstoupil s takřka 110 kily. Proti němu stanul James McSweeney, ideální soupeř na rozehřátí. Oba začali boxerskými kombinacemi, pak to byl ale překvapivě Angličan, kdo vyslal kop na hlavu. Saki šel k zemi a rozhodčí ho chtěl ihned počítat. Když mu ale Saki dal najevo, že není vůbec otřesený a spíše mu uklouzla noha, rozmyslel si to a pokračovalo se.

Saki brzy zjistil, že McSweeney neblokuje lowkicky, a tak upustil od boxu a soustředil se na rozkopávání stehen. Jeho cílem byla především zadní noha, která není na kopy z tréninků tolik zvyklá, a proto má i menší výdrž.

Podle Angličanovy bolestné grimasy při každém dalším zaseknutí holeně do stehna, bylo jasné, že tahle strategie funguje. Přestože McSweeney věděl, že mu noha brzy vypoví službu, nedokázal kopy efektivně bránit. Saki připomínal fotbalistu, který kope penalty s rozběhem.

Minutu před koncem druhého kola šel Angličan podruhé k zemi a i přes veškerou snahu už se postavit a pokračovat nedokázal. Až po zápase dokulhal přidržujíc se ringu za oslavujícím Sakim, aby mu vysmekl poklonu.

Podle Sakiho byl připravený tak na 70 procent. „Tohle bylo jen 10 dní soustředění, tak si představte, když takhle budu trénovat 10 týdnů,“ nechal se slyšet po zápase. „Říkal jsem trenérovi, že nemám moc fyzičku, tak budu kopat lowkicky. Vím, že na tu zadní nohu nikdo nevydrží víc než 2-3. Je to speciální technika od Ernesta Hoosta, ten to používal pořád. Posledních 10 dní jsem pořád koukal na staré zápasy a zapamatoval jsem si z toho nějaké triky, které jsem dnes použil.“

Turecký bojovník sice mohl slavit, soupeř ale rozhodně nebyl z nejkvalitnějších, takže se teprve uvidí, jak si „Rebel“ povede proti větší konkurenci. Zpátky v ringu bychom ho mohli vidět začátkem příštího roku. Ačkoliv sám v MMA neuspěl, svým kolegům Alexovi Pereirovi a Cédricovi Doumbému, kteří se coby šampioni GLORY vydali toutéž cestou, přesto věří, že i v komplexnější disciplíně dosáhnou úspěchů.

Zdroje:  Glory Kickboxing

Nejnovější články