Afghánec, který měl být hvězdou Oktagonu, zabojuje o UFC. Soupeř nezvládl váhu a nazval jej teroristou

Afghánec, který měl být hvězdou Oktagonu, zabojuje o UFC. Soupeř nezvládl váhu a nazval jej teroristou Javid Basharat se v Oktagonu uvedl parádně | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Javid Basharat, neporažený afghánský bojovník, který se loni blýskl na MMA turnaji v Brně, bude dnes v noci bojovat o vstupenku mezi elitu do UFC. Jeho soupeř selhal už před zápasem.

Když se koncem loňského roku na turnaji Oktagon 19 objevil Javid Basharat, většina fanoušků vůbec netušila, co od Afghánce trénujícího v Anglii čekat. Nakonec společně s houževnatým Alexanderem Bezkorovaynym z Ukrajiny předvedl jeden z nejlepších zápasů onoho večera a bylo jasno, že na tuzemskou scénu přišel bojovník s velkými ambicemi.

Na pozápasové tiskové konferenci svého týmového parťáka z London Shootfighters fanouškům představil Karlos Vémola. "U Javida vidíte velký věci, teď už má 10:0 a je to jeden z těch lidí v London Shootfighters, kteří jsou tam asi 3, co bych vyjmenoval. Jeden z nich je Felix Klinkhammer, kterej snad bude zápasit v 77. Pak je tam Michael Shipman a tady Javid, kteří nechali všeho. Felix odjel z Německa v karavanu, zaparkoval to před gymem a je od rána do večera v tělocvičně. Javid s bráchou taky, ti snad z toho gymu ani nechoděj domů. Je úplně jedno v jakou hodinu přijdu do gymu, ti kluci tam vždycky jsou. Kromě gymu nemají žádnej život a to strašně obdivuju a respektuju."

Sám Basharat nijak neskrýval, že jeho ambice míří daleko za hranice Česka a Slovenska. Bodejť by taky ne, když všech deset soupeřů mezi profesionály ukončil před limitem. Nabídka na účast v Dana White´s Contender Series, neboli pracovní pohovor do UFC, nakonec tedy přišla dřív, než se v Oktagonu stihl představit podruhé.

Soupeřem mu měl být Saimon Oliveira, jenže Javid nestihl kvůli svému afghánskému původu získat včas vízum do USA. Brazilec se nakonec utkal s náhradním soupeřem a těsným vítězstvím v poměru 2:1 na body si zajistil vstupenku mezi elitu.

UFC ale „Sněžnému leopardovi“ nakonec dalo další šanci. Už dnes v noci nastoupí proti rovněž neporaženému Oronu Kahlonovi s bilancí 12:0, který stejně jako Javid všechny soupeře porazil před limitem. 36letý Izraelec vyniká především v boji na zemi, kde nasbíral většinu svých vítězství.

Jejich souboj na sebe strhnul velkou pozornost, když Kahlon zhruba o 1,36 kilo překročil limit 61,2 kg pro bantamovou divizi. Možná i proto mu Basharat na vážení odmítl podat ruku a raději mu věnoval pár slov, čímž se Izraelci zjevně dostal do hlavy, protože ten ho vzápětí označil za teroristu.

„Ta k***a se z toho chtěla vyvlíknout tím, že převáží o 3 libry. Řekl jsem mu, že mu stejně nakopu zadek, a on mě pak nazval teroristou. Chtěl reakci, protože chce vycouvat. Bohužel pro něj, já nikam nejdu. Těším se, až ho uvidím zítra,“ popsal situaci Javid a vybídl své fanoušky, aby Kahlona pořádně vybučeli.

Izraelcovi na to konto pravděpodobně začala chodit spousta nenávistných zpráv, a dokonce si instagramový profil změnil na soukromý. Basharat následně své příznivce vyzval, aby se vyvarovali rasismu. „Je to blbec a já mu to osobně zítra nandám. Snadno se z toho nedostane, ale zároveň se nesnižujte na jeho úroveň.“ Později svůj původní příspěvek raději smazal.

Javid s rodinou uprchl z Afghánistánu, když mu bylo šest. Po čtyřech letech strávených v uprchlickém táboře dostali azyl v Anglii. Protože se prý rád pral, otec jej přihlásil na hodiny taekwonda. V 17 pak přešel na MMA. Jak bude jeho příběh pokračovat, se dozvíme již dnes v noci.

Pokud by se podařilo zvítězit Kahlonovi, podle nepsaných pravidel smlouvu s UFC kvůli nesplnění váhového limitu stejně nedostane. Navíc musí Javidovi odevzdat 20 procent ze své výplaty.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články