Střídání stráží v UFC se odkládá. Poirier přečkal bouři a hladového Francouze poslal k zemi

Střídání stráží v UFC se odkládá. Poirier přečkal bouři a hladového Francouze poslal k zemi Dustin Poirier vs. Benoit Saint Denis | zdroj: Profimedia

Souboj dvou generací pro sebe v divokém a atraktivním zápase získala stálice špičky lehké váhy Dustin Poirier. Houževnatý Francouz mu ale způsobil nemalé problémy, než jej začala zrazovat fyzická kondice.

Nechybělo málo a pro mnohé nejočekávanější zápas nabitého turnaje UFC 299 jsme vůbec nemuseli vidět. Vedení organizace totiž využilo oblíbenou nátlakovou techniku a ohlásilo souboj Dustina Poiriera s Benoitem Saint-Denisem dlouho předtím, než mělo s oběma zápasníky podepsanou smlouvu. Krize, kdy Poirier mluvil o zrušení celého fightu, byla však naštěstí zažehnána (nejspíše přidáním nějaké té číslovky k Dustinově slíbenému honoráři) a my se tak mohli dnes nad ránem těšit na měření etablovaného fightera špičky lehké váhy s nastupujícím talentem z Francie.

To samo o sobě bylo velkým lákadlem, neochota zápasníků z vrchních pozic žebříčku dát šanci těm níže postaveným je nejen v UFC častým problémem. Není se v zásadě čemu divit, pro takového fightera jde o velké riziko s poměrně malou potenciální odměnou v případě výhry. Z vícero důvodů ale naštěstí Dustin na tuto výzvu kývl, jak dále objasnil na pozápasové tiskové konferenci:

„Bylo to hlavně o načasování a stavu, v jakém je teď lehká váha. Nebylo žádné velké jméno, se kterým bych mohl bojovat, a já zrovna chtěl zápasit, zvláště když se vracím po prohře. A nic většího se nedalo zorganizovat, (Benoit) měl skvělou sérii, a proto jsem do toho šel, když mi to nabídli. Nikdo jiný nebyl k dispozici a navíc ctím, co dělám. Eddie Alvarez mi dal šanci, když on byl bývalý šampion a já se dral nahoru, to prostě musíte dělat, je to tak přirozené.“

Hlavním důvodem velkých očekávání byl ale fakt, že jak Poirier tak bývalý elitní voják Saint-Denis snad nikdy ve své kariéře nepředvedli nudný fight. Oba jsou zvyklí bojovat ve vysokém tempu a občas ke své vlastní škodě zapomínat na taktiku. A jak dokazuje také udělený bonus za nejlepší zápas večera, své fanoušky a diváky rozhodně nezklamali ani tentokrát.

Vše otevřel Dustin štiplavým kopem na nohu, Benoit se ale v postoji nechtěl moc zdržovat a velmi rychle vyrazil po strhu. Než jej mohl dokončit, Poirier mu vzal krk a naskočil gilotinu, kterou ale Francouz dobře ubránil uvolněním těla a přetočením na stranu. Následné skoro minutové pasování u pletiva pak přineslo Benoitovi šanci naskočit na protivníkova záda, nic velkého z toho však vytvořit nedokázal a po chvíli z dobře se bránícího Američana přepadl.

Po dvou dobrých úderech v postoji se Francouz znovu ponořil pro strh, aby Poirier opět kontroval neúspěšnou gilotinou. Poté jsme se dočkali delší čistě postojářské akce se střídavými úspěchy na obou stranách, větší tlak a dobré kolena na tělo si připisoval spíše Francouz, Dustin zase zahrozil dobrým kontrem na hlavu. Kolo ale skončilo opět na zemi, jak jinak než po naskočené gilotině od Poiriera, ze které se Saint-Denis velmi rychle dostal a vzal Američanovi záda. Žádné efektivní škrcení ale z této pozice nevytěžil.

Benoit tak vyhrál poměrně jasně první rundu, v té druhé ale od počátku působil značně pomaleji a unaveněji, což zvláště s přihlédnutím k faktu, že byl zápas vypsán na pět plných pětiminutovek nevěstilo nic dobrého. A problémy přišly záhy, když jej Dustin trefil dobrou kombinací háků. Francouz tak sáhl po záchranné brzdě a okamžitě šel po strhu. Jestli jste dočetli až zde, asi tušíte, co následovalo. Další naskočená gilotina a další ztráta pozice pro Dustina. Saint-Denis tak dostal čas se vzpamatovat a na zemi vzal Američanovi záda. Zde pomohla dobrá obrana Dustinovi přečkat pár těžkých chvil a následně ze sebe Benoita setřást.

Již viditelně vyčerpaný Francouz ještě jednou zkusil takedown a samozřejmě tak nabídl svůj krk ke gilotině. Poirier ale tomuto lákadlu dokázal poprvé v celém zápase odolat a zůstal na nohou, kde začal zpomaleného Francouze trefovat drtivými údery. Po brutálním levém háku už jel Saint-Denis pouze na autopilota, kterého mu Dustin pak totálně vypnul snad ještě tvrdším pravým, po kterém už musel Francouze zachránit rozhodčí.

Poirier tak s jistými problémy uhájil svoje místo na špičce divize. Ukázal velmi dobrou obranu v grapplerských výměnách a jeho tvrdost v postoji se ukázala jako klíč k vítězství. Na tiskové konferenci po zápase pak přišla řeč na jeho neúspěšné pokusy o submisi: „Hlavně nezapomeň, nenaskakuj gilotinu! Nedělej to!“ vzpomínal již s úsměvem Poirier na slova jeho týmového parťáka Mateusze Gamrota z šatny těsně před zápasem.

Neustále hrozit zrovna Francouzovi gilotinou je sice rozhodně stylové, pokaždé to však Dustina dostalo do nevýhodně pozice a velmi snadno mu tato oblíbená technika mohla celý souboj prohrát, zvláště pokud by Saint-Denis měl v zápase lepší kondici. Což bylo v přímém přenosu poměrně zvláštní, Francouz nemíval v předešlých fightech problémy s fyzičkou a tady evidentně po prvních pěti minutách zřetelně uvadal.

„Bohužel dnes večer jsem nedokázal předvést více. Moje tělo v sobě už víc nemělo po týdnu na antibiotikách, které jsem měl kvůli infekci. Hlavou jsem byl v pohodě, ale tělo nereagovalo, jako obvykle. Neměl jsem v sobě víc, než jedno kolo, které jsem vám mohl dát. Je mi líto, že jsem vás zklamal. Vrátím se silnější, díky Dustinovi, že ten zápas vzal. Bylo pro mě nemožné, nevyužít téhle příležitosti,“ napsal Benoit, který měl před zápasem na tváři jasné příznaky infekce stafylokokem.

Můžeme tak doufat, že se ještě stále mladý Francouz vrátí skutečně silnější, v divizi lehké váhy se jeho schopnosti společně s atraktivním stylem rozhodně neztratí. Oproti tomu vítězný Poirier může stále doufat ve vysněný titul, o který již dvakrát neúspěšně bojoval.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články