Svoji vlastní postel měl až v 17 letech. I tak se Henry Cejudo vypracoval na jednoho z nejlepších bojovníků na světě

Svoji vlastní postel měl až v 17 letech. I tak se Henry Cejudo vypracoval na jednoho z nejlepších bojovníků na světě Dva šampionské pásy, zlatá medaile z olympiády, Cejudo by ale chtěl víc. | zdroj: Profimedia

Podívejte se na UFC debut dvojnásobného šampiona a olympijského vítěze Henryho Cejuda.

Henry Cejudo pravděpodobně není tím nejoblíbenějším MMA zápasníkem, kterého byste v UFC našli. Jeho přezdívka „Tripple C“, kterou si dal sám Henry, měla původně značit trojitého šampiona, ale díky jeho teatrálním a docela trapným hláškám (jako např. vyzývání k zápasu ženské šampionky) mu ji fanoušci MMA přetvořili na „Tripple Cringe“ (trojitý trapák).

Na Henryho obranu je nutno podotknout, že lehké váhy to v žádném bojovém sportu nemají jednoduché. Přitahují mnohem méně diváků, než dva stokiloví hromotluci bijící se v těžké váze a méně diváků znamená méně peněz. Henry Cejudo tak chtěl pravděpodobně přitáhnout pozornost po vzoru Conora McGregora a snažil se svým trashtalkem získat více fanoušků. Bohužel, ne každý to umí tak dobře jako Conor a Henry se tak stal spíše obětí posměšků. Na druhou stranu se mu to povedlo a ke svým zápasům dokáže přitáhnout velkou část fanoušků MMA.

Ať je Henry Cejudo mimo oktagon jaký je, jeho bojové kvality jsou nezpochybnitelné. V roce 2019 se stal jako teprve čtvrtý bojovník na světě dvojnásobným šampionem ve dvou různých váhových kategoriích zároveň – v muší, když porazil (hodně těsně) Demetriouse Johnsona a poté v bantamové, když porazil Marlona Moraese, v zápase o uvolněný titul.

Málokdo o něm také ví, že je prvním UFC šampionem, který je zároveň i držitelem zlaté medaile z olympijských her. Cejudo ukořistil zlato v zápase ve volném stylu na olympiadé v Pekingu v roce 2008.

Nedá se mu upřít také jeho houževnatost a cílevědomost. Začal od nuly a vypracoval se až na šampiona UFC a olympijského vítěze. Cejudo je totiž synem mexických nelegálních imigrantů a v životě to určitě neměl jednoduché. Sám prozradil, že svoji vlastní postel měl až v 17 letech, díky wrestlingové asociaci, když se přestěhoval do tréninkového zařízení pro olympijské atlety. Do té doby spal na jedné posteli s několika sourozenci.

Už odmalička šlo vidět, že Henry má na bojové sporty neobyčejný talent. Vyhrával nejen ve wrestlingu, ale stal se také šampionem Arizony v boxu. Cesta do MMA tak byla po jeho wrestlingové kariéře logickým krokem a trvalo mu pouhý rok a půl, než se dostal do UFC. Do té doby měl 6 zápasů v jiných organizacích, které docela s přehledem vyhrál.

V roce 2013 nastoupil Henry Cejudo do svého prvního UFC zápasu proti Dustinu Kimurovi a na to, že je excelentní wrestler, bylo velice podivné, že svůj wrestling skoro vůbec nepoužíval. Místo toho se rozhodl Dustina přebít v postoji, což se mu velice dobře dařilo. Neustále Kimuru tlačil, přebíral jeho pokusy o útoky a skvělým timingem jej kontroval. Cejudo tak hned v prvním zápase ukázal, že má v oktagonu obrovský potenciál: Henry Cejudo by měl 9. května obhajovat svůj titul v bantamové váze s bývalým šampionem bantamové váhy Dominickem Cruzem, který sice v oktagonu nebojoval už téměř 4 roky, ale pořád by má co ukázat. Jestli se vůbec duelu dočkáme, tak se máme na co těšit.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články