Dějiny MMA: Chuck Liddell a Randy Couture se předvedli v jedné z nejlepších trilogií v polotěžké váze

Dějiny MMA: Chuck Liddell a Randy Couture se předvedli v jedné z nejlepších trilogií v polotěžké váze zdroj: Profimedia

Podívejte se na trilogii mezi Chuckem Liddellem a Randy Couturem o titul polotěžké váhy, která přepsala historii.

Chuck „The Iceman“ Liddell se potkal v kleci se svým parťákem z první řady The ultimate fighter Randy „The Natural“ Couturem 16. dubna roku 2005. Záměrně píšu parťákem, protože i když byli každý kouč jiného týmu, a následně se měli utkat mezi sebou, nebyla mezi nimi nevraživost a nedělali si žádné naschvály. Ba naopak – pokud se v show vyskytl nějaký problém, byli schopni ho spolu vyřešit. Upřímně, nic nenaznačovalo tomu, že ti dva by se spolu měli utkat v titulovém zápase.

Nicméně týden po střetu finalistů show The Ultimate Fighter byl čas na Fight of coaches. Nebylo to ale poprvé, co se ti dva proti sobě postavili. Jejich první zápas se odehrál v roce 2003 při UFC 43. Jednalo se o titulový zápas v polotěžké váze a aby se o něj Randy mohl ucházet, musel shodit a přestoupit z těžké váhy do polotěžké. Jako soupeře mu UFC vybralo právě Chucka Liddella. Mnozí předpokládali, že se bude jednat o jasné a jednoduché vítězství Chucka nad Randym.  Mnozí si mysleli, že už je Randy na takové výzvy starý ( v době zápasu mu bylo 39let) a předpokládali, že pro Chucka, který je o šest let mladší, to bude jednoduché vítězství.

Opak byl ale pravdou, Randy, dvojnásobný šampion těžké váhy, všechny překvapil a v zápase dominoval. Nejdřív se mu podařil krásný takedown, ale Chuck byl na tohle připravený a podařilo se mu vrátit hru zpátky do postoje, kde se odehrávalo skoro celé kolo. Když Chuck promáchl při snaze uštědřit Randymu pěknou ránu do obličeje, Randy toho hned využil a proměnil další pokus o takedown. Chuck se ale zase dokázal dostat zpátky na nohy a zápas pokračoval druhým kolem.  Randy kontroloval většinu kola, ať už v postoji nebo na zemi. Ke konci kola to vypadalo, že má Randy problémy, když ho dostal na zem pro změnu Chuck, ale jejich přeměřování sil ukončila siréna oznamující konec kola.

Třetí kolo pokračovalo v postoji, kde Randy rozdával Chuckovi údery zleva zprava. Velmi překvapivě byl Randy tím, kdo byl v postoji lepší, i když Chuck měl být ten, kdo má v postoji větší zkušenosti. Randymu se navíc podařil další krásný takedown, ze kteréhu už ale Liddell neunikl. Couture ho tak mohl v dominantní pozici zasypávat ranami a jenom čekal na to, až rozhodčí ukončí zápas v jeho prospěch. To se také stalo a Randy Couture se stal historicky prvním zápasníkem, který získal titul šampiona ve dvou váhových kategoriích. Jejich druhý střet byl právě v rámci vyvrcholení reality show The Ultimate Fighter na UFC 52, kde se spolu utkali jako koučové týmů. Tento titulový zápas se zapsal do dějin jako jeden z nejlepších a nejdůležitějších, které kdy UFC nabídla, co se prodejů PPV (pay-per-view) týče. Prodalo se přes 280.000 PPV, na čemž UFC utržila přes 2.5 milionu dolarů. Dosavadní rekord bylo 150.000 zakoupených PPV na UFC 40.

Odveta v souboji o titul začala zostra, ani jeden z nich se nedržel zkrátka. Oproti jejich minulému střetu byl Chuck více aktivní ve strikingu a dával si velký pozor na Randyho takedowny. Při výměně úderů z blízka ale Chuck omylem štouchl Randyho do oka. Doktor Randyho zkontroloval a dal mu zelenou pro pokračování v zápase. Hned po tom, co zápas pokračoval, uštědřil Chuck Randymu tvrdý hák a na Randym bylo vidět, že je dost otřesený. Pak už to šlo ráz na ráz. Stačilo pár úderů a Randy byl na zemi, Chuck na nic nečekal a pár dalšími ranami si pojistil svoje vítězství. Stal se tak šampionem polotěžké váhy a pás putoval od Randyho zpátky k Chuckovi.

Poslední část této trilogie se odehrála v únoru 2006 při UFC 57. Randy s Chuckem se potřetí (a naposledy) potkali, aby se rozhodlo, kdo z nich dvou je šampion polotěžké váhy. Po předchozích dvou střetech to bylo nerozhodně 1:1. A stejně jako jejich minulý zápas, i tento trhal rekordy v počtu prodaných PPV (přes 400.000), což UFC  vyneslo 3.3 milionu dolarů.

Ti dva si po většinu prvního kola vyměňovali údery v postoji z čehož si Liddell odnesl tržnou ránu nad okem a Couture zase zlomený nos. Toto kolo patřilo hlavně Randymu, který se skóroval dva takedowny. Druhé kolo se odehrávalo v podobném duchu jako to první – postoj, oba zápasníci byli od sebe na vzdálenost ruky. Randy se pokusil Chuckovi nadělit pořádnou ránu pravačkou, ale při výpadu mu podklouzla noha a ztratil rovnováhu. Toho Chuck samozřejmě hned využil a uštědřil Randymu tvrdý úder pravým hákem přímo na bradu. Couture byl otřesený a snažil se udržet na kolenou. Chuck však neměl slitování a zasypal Randyho hlavu dalšími údery. Rozhodčí zápas zastavil a Chuck tak podruhé nad Randym vyhrál na technické KO a obhájil svůj pás šampiona.

Během tiskové konference, která se odehrávala těsně po zápase, oznámil Randy svůj odchod do sportovního důchodu, i když bude v UFC dále pokračovat jako komentátor a trenér. Nutno podotknout, že to s tím důchodem nebyla tak úplně pravda – Randy Couture byl aktivním zápasníkem do roku 2011. Poslední zápas absolvoval ve věku 48 let a prohrál při něm na KO po krásném přímém kopu na bradu od Lyota Machidy.

Chuck Liddell byl aktivním MMA zápasníkem do roku 2018, kdy se odehrál jeho poslední zápas z trilogie Liddell vs. Ortiz. Svůj odchod do sportovního důchodu oznámil však až letos v březnu.

Zdroje:  Wikipedia.org , UFC

Nejnovější články