Sakuraba vs Renzo Gracie: Legendární bitva o rodinnou reputaci, která skončila zpřelámanou rukou

Sakuraba vs Renzo Gracie: Legendární bitva o rodinnou reputaci, která skončila zpřelámanou rukou zdroj: Profimedia

PRIDE FC je plná skvělých zápasů a jeden z těch legendárních si dnes můžeme připomenout.

Psal se rok 2000 a japonská organizace PRIDE FC uspořádala velice očekávaný zápas mezi Brazilcem Renzem Graciem a japonským bojovníkem Kazushi Sakurabou.

Renzo Gracie pocházel ze slavné rodiny Gracie, která přivedla na svět brazilské jiu-jitsu, resp. Gracie Jiu-Jitsu, jak jej s oblibou členové rodiny nazývají. Renzo je vnukem slavného Hélia Gracieho, který stál přímo u zrodu tohoto bojového umění, které naprosto zásadním způsobem ovlivnilo vývoj novodobého MMA.

Celá rodina Gracie je velice pyšná na svůj bojovný původ. Skoro všichni mužští členové rodiny zápasili v počátcích MMA a nutno dodat, že velice úspěšně. Například vítězem úplně prvního UFC byl Royce Gracie, Renzův strýc, dalším velice úspěšným bojovníkem byl Rickson Gracie, který měl první MMA zápas již v roce 1980. Dnes rodinu Gracie reprezentuje v UFC Kron Gracie.

Zápas mezi Renzem Graciem a Kazushi Sakurabou nebyl náhodný. Sakuraba totiž předtím porazil dva členy Gracieho rodiny – Roylera a Royce Gracieho. Především zápas s Roycem byl neuvěřitelný a jelikož na něj nebyly vypsány žádná kola, zápas trval šílených 90 minut, aby potom Royce zápas vzdal kvůli vyčerpání. Sakuraba si tak vysloužil přezdívku „Gracie Hunter“ nebo také „Gracie Killer“. To se Renzovi samozřejmě nelíbilo a chtěl rodinou čest pomstít.

Sakuraba ale nebyl žádný amatér. Byl to zkušený submission wrestler, kterého bylo skoro nemožné dostat na zem a když už jej tam člověk dostal, velice často se sám ocitnul v nebezpečí, protože „Saku“ ovládal boj na zemi velice dobře.

Renzo měl zápas velice dobře rozjetý. Nesoustředil se na takedowny a boj na zemi, jak je v Gracie rodině běžné, ale Sakurabu se mu dařilo dobře trefovat lowkicky a jaby. Sakuraba sice údery vracel a několikrát dostal Renza na zem, ale žádnou větší škodu mu nedokázal způsobit.  Zápas se odvíjel nahoru a dolů, když na konci třetího kola chytil Renzo sakurabu ze zadu a dostal jej na zem. Jenomže Sakurabovi se podařilo zamknout Renzovu ruku do kimury a když se zvedal, přetočil Renza na záda a zároveň mu kimurou zlomil ruku. Renzo je ale pořádný tvrďák a ani jej nenapadlo zápas odplácat. Naštěstí zlomenou ruku viděl rozhodčí a okamžitě zápas ukončil.

 

Kazushi Sakuraba tak na svůj opasek přidal další skalp z rodiny Gracie a aby toho nebylo málo, dokázal ještě ten samý rok porazit dalšího člena Gracieů, Ryana Gracieho. Až v roce 2007 se Roycovi Graciemu podařilo prolomit kletbu a Sakurabu porazil. Další porážku o 3 roky později mu uštědřil i Ralek Gracie. I přes tyto zápasy ale Sakurabovi nikdo jeho přezdívku „Gracie Hunter“ neodpáře.

Ze Sakuraby se v Japonsku, ale i po celém světě, stala legenda. Tento nenápadný Japonec totiž předváděl úžasné zápasy a hlavně se nebál nastoupit i proti mnohem větším soupeřům, než byl on sám. Sakuraba měří 183 a jeho váha se pohybovala kolem 85 kg. I tak si troufl na mnohem většího CroCopa, Kevina Randlemana nebo Rampage Jacksona a poslední dva jmenované dokonce i porazil. Jeho trilogie s Wanderleiem Silvou se stala klasikou a i přestože s ním Sakuraba pokaždé prohrál, získal si pro svoji bojovnost, srdce mnoha fanoušků. Protože v počátku své kariéry dvakrát bojoval v UFC, nedávno byl dokonce uveden do síně slávy UFC.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články