Dějiny MMA: Podívejte se, jak kdysi Fedor Emelianenko získal titul šampiona v PRIDE FC

Dějiny MMA: Podívejte se, jak kdysi Fedor Emelianenko získal titul šampiona v PRIDE FC zdroj: Profimedia

Fedor Emelianenko před 17 lety dokázal porazit Antonia "Minotaura" Nogueiru a vysloužil si šampionský pás.

Vypadá to, že nějaký čas teď bude celý svět bez zápasů. To je ideální příležitost oživit si legendární a nezapomenutelné zápasy, které měnily dějiny bojových sportů. Jedním z těchto historických milníků je trilogie mezi ruským „posledním císařem“ Fedorem Emelianenkem a brazilským Antoniem „Minotaurem“ Noguerirou.

Všechny 3 zápasy se odehrály v teď už neexistující japonské organizaci PRIDE FC, která byla hlavním konkurentem UFC. Od roku 2000 nabírala PRIDE FC na síle a brzy začala tato organizace dokonce převyšovat UFC. Namísto oktagonu se zápasilo v ringu (a nejednou z něho někdo vypadl), pravidla byla volnější a mohlo se například kopat do hlavy ležícího soupeře, ale například lokty byly zakázané (což je v kontextu soccer kicků do hlavy trochu nepochopitelné). Zápasilo se na 3 kola, ale první kolo mělo celých 10 minut a další dvě byly po 5 minutách. Navíc by se dalo říct, že Japonci řešili doping snad ještě méně než tehdejší UFC a tak se v ringu často vytvořila pořádná výbušná směs.

PRIDE FC navíc měla stáj skvělých bojovníků a uměla navodit nebývalou atmosféru. Na zápasy chodily tisíce japonských diváků, ale Japonci jsou naprosto odlišné publikum a místo hlasitého skandování během zápasu ani nedutali a dokázali tak vytvořit skoro mystickou atmosféru.

Fedor-and-Nogueira-2 zdroj: Profimedia

Stejná atmosféra provázela i první zápas mezi Nogueirou a Fedorem na akci PRIDE FC 25 - Body Blow. Zápas byl o titul šampiona těžké váhy, který do té doby držel Nogueira. Tento brazilský bojovník byl ve svých nejlepších letech a do té doby utrpěl pouze jednu porážku a jednu remízu a 19x dokázal zvítězit. Navíc se vezl na vítězné vlně 12 zápasů za sebou. Byl to mistr brazilského jiu-jitsu, díky kterému dokázal porážet nespočet soupeřů (jako např. Dan Henderson, Semmy Schilt, Bob Sapp, Mark Coleman a další), ale měl i dost solidní boxing. "Minotauro" Nogueira však nebyl skvělým bojovníkem jenom v MMA, ale i v životě. Když mu bylo 10 let, přejelo jej nákladní auto. Následkem toho ztratil pár žeber a část jater, byl několik dnů v kómatu a lékaři mu řekli, že jeho život už nikdy nebude jako dřív. Nogueira se z toho však dostal a za pár let se stal jedním z nejlepších bojovníků na světě a šampionem těžké váhy v PRIDE FC.

Jeho soupeř, Fedor Emelianenko, byl rodákem z Ruska a několikanásobným mistrem světa v combat sambo (což je v podstatě ruské MMA) a reprezentantem a černým pásem v Judu. Fedor byl v té době vycházející hvězda. Do zápasu s Nogueirou nastupoval s 12 výhrami a jednou prohrou, která byla hodně nespravedlivá, protože v jeho pátém zápase jej Japonec Kosaka nedovoleně trefil loktem a způsobil mu tržnou ránu, přes kterou nemohl pokračovat. Vítězství bylo nepochopitelně přiznáno právě Kosakovi, ale o pár let později Fedor pomstil tuto prohru a Kosaku naprosto zdemoloval.

Už na první pohled nebyl Fedor běžným bojovníkem. Působil velice tichým, skromným dojmem. Emoce nedával moc najevo a dokonce i když rozdával údery v ringu, jeho mimika byla naprosto neutrální. Díky tomu a také díky jeho bojovným kvalitám tak dostal vedle své přezdívky „The Last Emperor“ také přezdívku „The russian experiment“.

Fedor ani zdaleka nevypadal jako Adonis, připomínal spíše hodného strejdu od vedle, s lehce zavalitým tělem, ale jeho síla a explozivnost v zápase byla neuvěřitelná. Na rozdíl od většiny bojovníků, kteří ze sebe většinou dělali pořádné „drsňáky“, byl Fedor naprosto klidný a vždy plný respektu. Jakmile ale bylo potřeba v ringu dát pořádnou ránu, neváhal ji svému soupeři věnovat. Obzvláště jeho ground’n’pound bylo nadčasové a Fedor v tom exceloval.

První zápas mezi Nogueirou a Emelianenkem byl jedna velká podívaná. Nogueira do té doby od nikoho nedostal takový výprask jaký mu nadělil právě Fedor. Ten v podstatě celou dobu diktoval tempo zápasu a ničil Nogueiru svými tvrdými údery v postoji i na zemi. Nutno říct, že Nogueira vydržel neskutečné rány a předvedl úžasnou odolnost a výdrž. Zápas došel až k bodovým rozhodčím, nicméně ti měli poměrně lehkou práci a Fedor Emelianenko se tak stal šampionem těžké váhy PRIDE FC a začal tak svoji dlouholetou nadvládu.

Na první zápas obou borců se můžete podívat zde:

V dalším díle se dozvíme, jak jejich příběh pokračoval a jak dopadl jejich druhý a třetí zápas.

Nejnovější články