Chuck Liddell s Titem Ortizem před 16 lety započali jednu z největších rivalit v UFC

Chuck Liddell s Titem Ortizem před 16 lety započali jednu z největších rivalit v UFC zdroj: Profimedia

Před šestnácti lety, téměř na den přesně, začala jedna z největších rivalit v dějinách UFC mezi Chuckem Liddellem a Titem Ortizem.

Charles David “Chuck” Liddell, v kleci známý jako “The Iceman” je bývalý UFC šampion v polotěžké váze. Má na kontě 30 zápasů, z toho 21 vítězství. 23 z těchto zápasů absolvoval pod organizací UFC. V roce 2009 byl uvedený do síně slávy UFC.

Jeho odvěkým rivalem byl “Tito” Ortiz, který je také bývalým šampionem polotěžké váhy UFC. Za svou sportovní kariéru nasbíral 33 zápasů, z toho 21 výher. Momentálně vlastní kromě značky oblečení také gym Punishment Training Center, který se nachází v jeho rodném městě Huntington Beach v Kalifornii. Odtud také pochází jeho přezdívka – The Huntington Beach bad boy. V roce 2012 byl i Tito Ortiz uveden do síně slávy UFC.

Oba borci byli velkými hvězdami UFC a není žádným tajemstvím, že se tyto dvě legendy opravdu moc nemusely. Tito Ortiz pro urážku nešel daleko a naštval si dokonce i šéfa Danu Whitea, který svému oblíbenci Chuckovi Liddellovi dokonce řekl, že mu dá bonus, pokud Ortize knockoutuje. Stylisticky to byl velice zajímavý zápas, protože zatímco Ortiz byl skvělý wrestler s tvrdým ground’n’pound (údery na zemi), Liddell byl velice tvrdým kickboxerem.

Poprvé se spolu utkali 2. dubna 2004 na UFC 47, které se odehrálo v Las Vegas. Zápas navštívilo téměř 11 500 diváků, kteří dohromady zaplatili 1,44 milionů dolarů, aby mohli být svědky tohoto souboje. Jednalo se o netitulový zápas na tři kola po pěti minutách. Zápas komentoval také Randy Coutoure, se kterým Ortiz předtím prohrál a přišel tak o svůj pás šampiona.

První kolo jejich střetu se odehrávalo výhradně v postoji. Tito se dvakrát pokusil o takedown, ale Chuck byl schopen oba dva pokusy ubránit. Jednalo se tedy výhradně o výměnu úderů, které ale nebyly ani pro jednoho z nich nijak nebezpečné. Zápas se začal rozjíždět až v poslední minutě, kdy se oběma podařilo svému soupeři uštědřit pár dobře mířených ran do obličeje.

V druhém kole bylo vidět, že Chuck si mnohem více věří. Držel si střed oktagonu a nepustil Tita prakticky k ničemu. Po půl minutě druhého kola se Chuckovi splašily kladiva a kombinací úderů poslal Tita k zemi. Rozhodčí zápas ukončil a Chuck si tak mohl připsat první vítězství v této trilogii.

 

Jejich druhý střet se odehrál o rok později na UFC 66. Ještě před zápasem proti sobě Chuck a Tito stáli jako koučové v reality show The Ultimate Fighter season 3, což jenom posilovalo jejich vzájemnou rivalitu. Zápas byl tentokrát vypsán jako titulový na pět kol po třech minutách.

Začátek prvního kola byl velmi podobný předchozímu zápasu. Odehrával se v postoji, Ortiz zkusil Liddella párkrát dostat na zem, ale Chuck všechny pokusy ubránil. Na konci prvního kola se naopak Chuckovi podařilo Tita dostat na zem a zápas byl téměř u konce. Chuck totiž dominoval a rozdával údery na všechny strany. Ortiz byl ale schopen se celou dobu bránit a nakonec se dostal zpět na nohy. Z pokusu o ukončení mu ale zůstala otevřená rána nad obočím.

Druhé kolo se odehrávalo v postoji, kdy údery lítaly na obě strany, sem tam proložené nějakým low kickem. Ke konci třetího kola však převzal Chuck iniciativu a jeden úder střídal druhý. Podařilo se mu dostat Ortize na zem, kde jeho hlavu zasypával množstvím ran. A stejně jako v jejich prvním střetu, rozhodčí zápas ukončil a Chuck ubránil pás šampiona polotěžké váhy.

Závěr jejich trilogie se odehrál v roce 2018, kdy se oba zápasníci vrátili ze sportovního důchodu, aby opět změřili své síly, tentokrát v organizaci Golden Boy Promotions.

Zápas byl vypsán na tři kola po pěti minutách. Na Chuckovi bylo vidět, že je mnohem pomalejší, než býval. Zdálo se, jako kdyby v jeho úderech nebyla žádná síla. Oproti němu Tito vypadal, že je ve formě, byl aktivní, celou dobu Chucka napadal. Ke konci prvního kola, půl minuty do konce, trefil Chucka na bradu, ten se skácel na zem a bylo po zápase.

Skončit v tom nejlepším je pro bojovníky obzvlášť těžké. Někteří mají pořád touhu po adrenalinu a chuť dokázat si, že na to ještě pořád mají. V tomto případě však třetí zápas nebyl vůbec nutný a po právu byl ostatními bojovníky kritizován. Chuckovi v té době bylo již skoro padesát let a byl to jeho první zápas po osmi letech.  Těžko se v té době mohl měřit s o šest let mladším Ortizem, který měl poslední zápas před necelým rokem. Pro Chucka byl toto (zatím) poslední zápas jeho kariéry, Tito zápasil ještě rok poté proti Albertu El Patrónovi, kde znovu ukořistil výhru.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články