Dějiny MMA: Odveta mezi "Posledním císařem" a "Minotaurem"

Dějiny MMA: Odveta mezi "Posledním císařem" a "Minotaurem" zdroj: Profimedia

Příběh o zápase mezi dvěma legendami pokračuje. Nogueira se dočkal odvety a dostal šanci vzít si zpátky svůj pás.

minulém článku jsme se podívali, jak jeden z nejlepších bojovníků těžké váhy v MMA, Fedor "The Last Emperor" Emelianenko, získal svůj šampionský pás proti další legendě, Antoniu „Minotauro“ Nogueirovi v japonské organizaci PRIDE FC. Dnes se podíváme, jak se mu dařilo tento pás proti svému rivalovi obhájit.

Druhý zápas mezi Nogueirou a Emelianenkem se konal téměř o rok a půl později, v srpnu 2004. Oba se spolu střetli ve finále pyramidového turnaje těžkých vah.

Během cesty do finále dokázal Nogueira porazit Japonce Hirotaku Yokoie na anaconda choke, Američana Heatha Herringa porazil stejným způsobem a v semifinále si poradil i s Fedorovým krajanem a rovněž legendou MMA, Sergeiem Kharitonovem, kterého porazil na body.

Emelianenkova cesta vedla přes Marka Colemana, kterého porazil rychlým armbarem, ve čtvrtfinále narazil na Kevina Randlemana, který ruskému šampionovi málem zlomil vaz, ale i přesto dokázal Emelianenko zvítězit na submisi (kimuru). A v semifinále si Emelianenko poměrně snadno poradil se stříbrným olympijským medailistou, judistou Naoya Ogawou, kterého utáhl na armbar.

Finále mezi Nogueirou a Emelianenkem bylo však pro mnoho fanoušků velkým zklamáním. Zápas se odvíjel podobně jako ten předchozí. Nogueira skončil v guardu a Emelianenko jej trestal svými tvrdými údery. Necelé 4 minuty po začátku prvního kola se ale oba bojovníci srazili hlavami a tato kolize nechala na Fedorově čele tržnou ránu jako od sekery. Začal silně krvácet a zápas byl přerušen. Nakonec rozhodčí zápas zastavil a byl prohlášen za „no contest“, tedy bez vítěze.

 

Jejich další duel o šampionský pás se tedy uskutečnil o 4 měsíce později, na silvestrovský večer.

A bylo se na co dívat! Zápas to byl mnohem vyrovnanější, než ty dva předchozí. Bylo zřejmé, že Nogueira se poučil z minulých soubojů a snažil se změnit taktiku. Nejspíše si uvědomil, že Emelianenka jen tak na nějakou submisi nenachytá a tak se chtěl s ruským šampionem utkat spíše v postoji, popřípadě jej sám hodit. To se mu však podařilo jen jednou a naopak Emelianenko Nogueiru házel jako pytel brambor a tam jej zpracovával tvrdými ranami. Zápas se však odvíjel v postoji mnohem více než v minulých duelech. I tam měl ale převahu ruský šampion. Jeho rány byly tvrdší a jeho timing byl skvělý. Nogueira sice dokázal šampiona svým boxingem trochu potrápit a na konci posledního kola bylo vidět, že šampion už nemá tolik sil jako na začátku, ale i tak o vítězi nebylo pochyb a Fedor Emelianenko dokázal svůj šampionský pás obhájit.

Fedorova další obhajoba šampionského titulu na sebe nenechala dlouho čekat a Emelianenko se následně utkal s bývalým členem protiteroristického komanda, chorvatským ranařem, Mirkem „CroCopem“ Filipovičem. O tomto zápase, který byl oceněn jako zápas desetiletí, si povíme něco zase příště.

Nejnovější články