Takhle vypadají ty nejlepší submise od začátku roku podle UFC. Ta „nejlepší“ mezi nimi ale chybí

Takhle vypadají ty nejlepší submise od začátku roku podle UFC. Ta „nejlepší“ mezi nimi ale chybí zdroj: Getty Images

UFC zveřejnilo svůj neoficiální žebříček těch nejlepších submisí za první půlrok 2022. Nám tam však jedna submise chybí.

UFC k příležitosti přelomu do druhé poloviny roku vydalo svůj neoficiální žebříček těch nejlepších dosavadních submisí, které jsme mohli do dneška v roce 2022 vidět. Pojďte se na ně podívat:

5. Claudio Puelles vs. Clay Guida

Clay „The Carpenter“ Guida je jedním z opravdových veteránů UFC, který bojoval snad se všemi známějšími jmény pérové a lehké divize. Jeho neotřelý, skoro až „neandertálský“ styl může budit dojem, že není tím nejtechničtějším bojovníkem, ale opak je pravdou. Guida to umí skvěle v postoji i na zemi a mezi oběti jeho grapplingu patří i několikanásobný mistr světa v BJJ Leonardo Santos. V zápase s Claudiem Puellesem z Peru to byl ale on, kdo byl donucen odplácat. Guida vzal Puellese brzy na zem, ale ten hned ukázal, že nebude lehkým soustem. Snažil se americkému veteránovi nasadit omoplatu, pak triangle a když už se zdálo, že se Guida ze všeho dostal, chytil mu rychlý kneebar, kterým jej donutil vzdát.

4. Tom Aspinall vs. Alexander Volkov

Britská vycházející hvězda těžké váhy, Tom Aspinall měl před sebou v březnu dosud nejtěžší test kariéry v podobě zkušeného ruského strikera Alexandera Volkova. Jenže sympatický Brit se s ruským soupeřem vůbec nepáral. Dominoval mu v postoji i posléze na zemi a v jeho podání nevypadalo vítězství nad jedním z nejlepších bojovníků těžké váhy jako nic těžkého. Tom jej dostal na zem a pomocí „straight arm-locku“ jej donutil odplácat. Tato technika rozhodně nepatří mezi ty nejčastěji používané submise v MMA, což ale jen ukazuje, jak výborným grapplerem Aspinall je.

3. Paul Craig vs. Nikita Krylov

Striking skotského bojovníka Paula Craiga není ničím výjimečný a Paul se v postoji často dostává do problémů. Jeho grappling je však úplně jiná liga a jakmile se skotský bijec dostane se svým soupeřem na zem, je většinou po zápase, o čemž hovoří i jeho 13 ukončení na submisi z celkových 16 vítězství. Nikita Krylov byl Craigovou další obětí a i když měl Skota díky svým úderům v jednu chvíli skoro na lopatě, "Bearjew" znovu našel cestu jak zvítězit, když Krylovovi při jeho úderech propašoval kolem krku těsný triangle choke. Nádherná práce a další vítězství pro skotského sympaťáka.

2. Charles Oliveira vs. Justin Gaethje

Kdo by si nepamatoval úžasný výkon "suspendovaného" šampiona lehké divize Charlese Oliveiry proti jednomu z nejbrutálnějších bojovníků UFC v podobě Justina Gaethjeho. Oliverira ho ukončil už v prvním kole, kdy jej srazil úderem k zemi a následně se pokusil o submisi. „Rear-triangle choke“ mu ještě nevyšel, ale následný rear-naked choke už ano a Oliveira si připsal další submisi, tentokrát už svoji 16. v kariéře (nejvíce v historii UFC).

1. Jessica Andrade vs. Amanda Lemos

První příčku UFC věnovalo brazilské bojovnici a bývalé šampionce Jessice Andrade, které se podařil dosud nevídaný kousek v podobě stojícího arm-trianglu. Zarputilá Brazilka přimáčkla svou soupeřku na klec, kde ji chytila do škrcení a díky své síle a technice ji dokázala utáhnout i ve stoje.

Na jednu submisi, která rozhodně patří (a pro českého fanouška obzvlášť) k tomu nejlepšímu za uplynulý půlrok však UFC zapomnělo. Jedná se o rear-naked choke z rukou Jiřího Procházky, kterým rodák z Hostěradic vyhrál titul šampiona UFC nad Gloverem Teixeirou. Přiznáváme, že v tomhle ohledu nejsme úplně nestranní, ale i kdybychom byli, tato submise si zmínku rozhodně zaslouží. Jiří totiž oproti všem předpokladům uškrtil jednoho z nejlepších grapplerů v UFC, a to ještě v pátém kole, jen 28 vteřin před koncem zápasu, navíc bez toho, aniž by měl „správnou“ pozici s háčky. Jestli tohle není působivé, tak už asi nic.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články