Tony Ferguson už plánuje návrat do oktagonu. Utká se s Poirierem nebo McGregorem?

Tony Ferguson už plánuje návrat do oktagonu. Utká se s Poirierem nebo McGregorem? zdroj: Profimedia

Obávaný bojovník překvapivě prohrál s Justinem Gaethjem a vypadl tak z očekávaného titulového duelu proti Khabibovi. Porážku přijal jako pravý bojovník, nehledal výmluvy a netrpělivě vyhlíží další zápas.

Tony Ferguson během sedmi let vyhrál dvanáct duelů a patří mezi nejobávanější zápasníky lehké divize. Recept na něj našel až Justin Gaethje, který díky vítězství navíc získal pás prozatimního šampiona lehké váhy a přednostní právo na souboj s Khabibem Nurmagomedovem. S neporaženým dagestánským šampionem se měl přitom původně utkat právě “El Cucuy”, ale kvůli pandemii koronaviru byl nejočekávanější souboj posledních let již po páté zrušen. 

Ferguson je ale známý tím, že neodmítá žádnou výzvu. Short notice duel s Gaethjem přijal, přestože se dlouhé měsíce připravoval na typově zcela odlišného soupeře a v zápase mohl více ztratit než získat. Poprvé v kariéře čelil soupeři, který ustál Fergusonův tlak, vnutil mu svou hru a přestřílel ho v boxerských kombinacích. Tony sice vydržel neskutečné bití, ale v posledním kole rozhodčí zápas raději ukončil, aby předešel vážnému zranění.

Tony Ferguson Tony Ferguson po zápase s Justinem Gaethjem | zdroj: Profimedia

Šestatřicetiletý vítěz 13. série The Ultimate Fighter si vzal po zápase pár měsíců volna, než se vrátil zpět do tělocvičny, kde zahání chmury z trpké porážky. 

“Poslechl jsem svého trenéra a vzal si trošku volna.” řekl Ferguson pro ESPN. “Byl to dobrý nápad. Musím trávit více času se svojí rodinou. Užíval jsem si volna s mým synem, našimi štěňaty a mojí manželkou. Přemýšlel jsem o své budoucnosti a nechal všechno zlé za sebou.”

“Poslední duel se mi opravdu nepovedl. Užívám si, když mě soupeři trefují, ale tohle bylo příliš. Nesmí se to opakovat.”

Ferguson jako pravý bojovník nehledal výmluvy a první porážku od roku 2013 přijal s pokorou. Navzdory odměně za “zápas večera” nebyl Tony s utkáním vůbec spokojen. 

“Byla to nuda. Bylo to, jako bych zápasil se svými týmovými kolegy. Byla to jedna z těch extrémních situací, které se neměla stát. Ale dopadlo to, jak to dopadlo, Justin byl ten večer prostě lepší.” 

Po krátké dovolené nalezl kalifornský rodák nový oheň a touhu zápasit. Očekává, že by se mohl v oktagonu opět představit někdy koncem letošního roku.

“Jsem znovu hladový, tak hladový, jako jsem byl při svém začátku v UFC,” prohlašuje a rád by prý nastoupil na turnaji UFC 254, kde je naplánován titulový duel Khabib vs. Gaethje o právoplatný pás šampiona lehké váhy. V hlavě má aktuálně dva možné soupeře. “Chcete mi dát Conora? Dejte mi Conora. Chcete mě vidět s Poirierem? Tak budu bojovat s Poirierem a poté si podám vítěze zápasu Khabib vs. Gaethje.”

McGregor odešel do sportovního důchodu, takže reálnější je asi duel s Dustinem Poirierem. Ten má za sebou krvavou bitvu s Danem Hookerem a souboj s Fergusonem by tak mohl určit dalšího titulového vyzyvatele. 

“Jsou to dobří bojovníci. Všichni jsme v elitní pětici z nějakého důvodu. Pokud chce Conor bojovat, jsem pro. Rád bych bojoval s obráceným guardem, což mi jde opravdu skvěle. Aaronu Rileymu jsem zlomil čelist. A pokud jde o zápas v postoji, pamatujte si, co jsem udělal Edsonu Barbozovi.” 

“Rád bych bojoval s Khabibem, Poirierem i McGregorem. Není to kvůli finančnímu ohodnocení, ale kvůli respektu a talentu, který mají a co dělají pro náš sport.” vysvětlil "El Cucuy".

Vysněného duelu lehké váhy Khabib vs. Ferguson, se ale možná nikdy nedočkáme. Khabib má neuvěřitelnou bilanci 28-0 a spekuluje se o tom, že má v plánu už jen dva poslední zápasy. Sám dal jasně najevo, že po souboji s Gaethjem se chce utkat s legendárním Georgesem St. Pierrem, což by bylo opravdu velkolepé zakončení sportovní kariéry.

Kanaďan GSP je legendární bojovník welterové váhy, který dlouhé roky kraloval světovému MMA. Po konci kariéry se jednou vrátil do oktagonu, aby na turnaji UFC 217 porazil Michaela Bispinga ve střední váze a stal se dalším bojovníkem, který získal titul ve dvou váhových kategoriích. Ačkoliv GSP tři roky nezápasil, udržuje se pořád ve skvělé formě, a jak sám dřív prohlásil, pokud přijde nabídka na správný zápas, rád se do oktagonu vrátí. 

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články