UFC přišlo o jednoho z nejlepších bojovníků, chce se stát doktorem

UFC přišlo o jednoho z nejlepších bojovníků, chce se stát doktorem Khabib Nurmagomedov s krajanem a kolegou z UFC Zabitem Magomedsharipovem | zdroj: Profimedia

V nejslavnější MMA organizaci světa tenhle dagestánský bojovník nikdy nepoznal porážku, jeho neotřelý bojový styl fanoušci milovali a odborníci mu předvídali titul šampiona. On se však rozhodl pro jinou cestu.

Zabit Magomedsharipov měl být další velkou hvězdou MMA pocházející z Dagestánu. V kleci vynikal divácky atraktivním stylem plným neotřelých technik, které do svého arzenálu zařadil při tréninku wushu a sandy. Do UFC naskočil v roce 2017 s rekordem 12 výher a jediné porážky. V nejslavnější lize světa pak absolvoval 6 soubojů, všechny vítězně a ve 4 případech si dokonce odnášel milionový bonus za zápas nebo výkon večera.

V oktagonu jsme jeho umění mohli naposledy sledovat na podzim roku 2019. Tehdy v atraktivní bitvě na UFC galavečeru v Moskvě přebodoval slibného Calvina Kattara, který se později dokonce probojoval k titulu. Na srpen 2020 měl sice Zabit naplánovaný střet s dalším podobně neortodoxním bojovníkem - Yairem Rodriguezem, ale z toho nakonec kvůli Mexičanově zranění sešlo a Dagestánec jako by se do klece nijak nehrnul.

Později vyšlo najevo, že jeho návratu brání onemocnění imunitního systému. Zabit sice občas na sociálních sítích sdílel videa z tréninků, fanoušci proto stále doufali, že se jednoho dne do klece vrátí. Měl koneckonců velmi dobře nakročeno a mnozí věřili, že by se v pérové váze mohl snadno dostat k titulu. To se ale bohužel s největší pravděpodobností nestane, server MMAfighting totiž přišel s informací, že Magomedsharipov už informoval UFC, že končí.

Jeden z posledních příspěvků na jeho instagramovém účtu naznačuje, že se chce věnovat studiu a stát doktorem. "V lékařském světě Machačkaly (hlavní město Dagestánu) se brzy objeví nové jméno," napsal k fotografii z kanceláře charitativní organizace Doctors of the World. Další důkaz, že mezi bojovníky jsou i opravdu chytří a srdeční lidé.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Zabit (@zabit_magomedsharipov)

O tom, jak moc byl Magomedsharipov dobrý, svědčí i nedávné vyjádření šampiona bantamové divize Aljamaina Sterlinga, který měl možnost si s dagestánským talentem zatrénovat.

"Vyslal na mě ninja kop z 360° otočky a omotal mi nohu kolem krku. Zavřel jsem oči. Nikdy jsem takový kop neviděl," rozpovídal se Aljo v podcastu u Joe Rogana. "Jakože nebyl jsem ve formě, trenér Ray Longo mě požádal, aby si s tím chlapem zaspároval. Nevěděl jsem, kdo to sakra je, ale cítil jsem, že je mi předurčeno padnout. Sázel tam otočky, sidekicky, naskočené nůžky. Takže si říkám, sakra, co se to dopr***e děje?" Nepomohl ani wrestling, i v klinči a na zemi měl totiž Dagestánec navrch.

Netrvalo tedy dlouho a přišel konec. "Prostě udělal ten svůj tornádo kop. Já jen zavřel oči jakože WAU a pak prostě PLESK. Otevřel jsem oči a všechno bylo rozostřené. Cítil jsem se jako by moje hlava byla velký zvon, do kterého prostě třísknuli," přiznal Sterling, který prý sice nebyl úplně mimo, ale raději společný sparing odpískal, jeho tělo ho totiž moc neposlouchalo. Také přiznal, že pokud by přemýšlel o přechodu do vyšší váhy a měl se tam utkat právě se Zabitem, raději by si to asi rozmyslel.

Zdroje:  mmafighting.com , YouTube - Joe Rogan Experience

Nejnovější články