UFC tentokrát vévodí zápas těžkých vah. Tihle dva obři nechodí pro KO daleko

UFC tentokrát vévodí zápas těžkých vah. Tihle dva obři nechodí pro KO daleko Rozenstruik - Overeem | zdroj: Getty Images

V hlavním zápase víkendového UFC uvidíme duel vysokých těžkotonážníků, kteří sbírali úspěchy napříč světem bojových sportů. Tenhle souboj na body nejspíš neskončí.

Fanouškům toho nejlepšího MMA začínají letní žně. V příštích deseti týdnech si užijeme nabité turnaje UFC a již v sobotu večer se v hlavním zápase turnaje v Las Vegas představí ruský dlouhán Alexander Volkov proti Jairzinho Rozenstriukovi ze Surinamu, dvojice výtečných postojářů, která dohromady ukončila šestatřicet soupeřů před limitem.

„Očekávám skvělý kickboxerský zápas mezi vysokým bojovníkem s dlouhým rozsahem paží a bývalým kickboxerem, který soupeře vypíná jedním úderem,“ predikuje utkání bývalý přední analytik Dan Hardy. Dvoumetrový Volkov skvěle využívá svých fyzických parametrů, Rozenstriuk naopak svou abnormální sílu. Očekává se tvrdá bitva v postoji, na jejímž konci skončí jeden z borců na podlaze oktagonu. Jak tomu tak ale často bývá, možná uvidíme grapplerské výměny či rozhodnutí na body.

„Můj soupeř je opravdu nebezpečný a má silné údery. Já jsem ale také v postoji velmi dobrý a věřím, že má technika je na jiné úrovni,“ zhodnotil svého soupeře Alexander Volkov. Rodák z Moskvy patří ve svých třiatřiceti letech k nejzkušenějším bojovníkům napříč UFC. V kariéře odzápasil čtyřiačtyřicet utkání v různých světových organizacích. V roce 2016 porazil v titulovém zápase organizace M-1 slovenského miláčka Attilu Végha a poté nastartoval kariéru v UFC.

Po čtyřech výhrách v řadě, včetně ukončení bývalého šampiona Fabricia Werduma, se Volkov zařadil na seznam potencionálních vyzyvatelů. Svou cestu na vrchol si sám pozastavil v naprosto šíleném utkání s Derrickem Lewisem. Volkov naprosto dominoval více než 14,5 minuty, kdy si s Američanem doslova hrál. „Black Beast“ však předvedl neskutečný finiš a jako fénix vstal v závěru utkání z popela. Volkova ukončil tvrdým hákem pouhých deset sekund před koncem zápasu. Po této hořké prohře Drago změnil nejen tréninkový kemp, ale i svou vizáž. Přes svá záda si nechal vytetovat tetování v japonském stylu.

„Bylo to opravdu rychlé, potřeboval jsem to nakreslit za jeden či dva týdny. Nikdy v životě mě nic tak nebolelo,“ prohlásil s úsměvem zkušený zápasník. Nové tetování přineslo štěstí při výhře nad Waltem Harrisem a především pak nad legendárním Alistairem Overeemem. Holandskou hvězdu bojových sportů Volkov ukončil v úvodu druhého kola a sebral tak "Reemovi" poslední naději na titul v UFC. 

Další tvrdé KO Volkov očekává i v sobotu v noci našeho času. „Chci ten zápas ukončit co nejdříve, abych se mohl co nejrychleji vrátit do Ruska. Najdu způsob, jak ho ukončit, ale uvidíme, co vydrží jeho brada. Spousta lidí ho tvrdě mlátila, ale on to dokázal ustát, proto použiji nejen údery, ale i své tvrdé kopy a uvidíme, zda to ustojí,“ prozradil "Drago" svojí zápasovou taktiku.

Vítězství nad Overeemem má na kontě i Rozenstruik, díky němu upoutal pozornost světových fanoušků. Téměř pětadvacet minut v zápase prohrával, nedokázal na Overeema najít recept, a přesto slavil vítězství. Pouhé čtyři vteřiny před koncem předvedl svou abnormální sílu a Overeemovi způsobil jedno z nejhorších zranění v dějinách UFC. Holandské legendě hodně ošklivě roztrhl horní ret a rozhodčí zápas ukončil.

Bigy Boy se narodil v Paramaribu, hlavním městě jihoamerického státu Surinam. Ve své domovině je národní hvězdou již dlouhé roky. Jako profesionální kickboxer dokázal vyhrát 76 utkání z nichž 64 ukončil před limitem. V MMA si odbyl premiéru v roce 2012 a přes organizaci Rizin se dostal do UFC. První čtyři utkání vyhrál před limitem, ukončil i nestárnoucího Andreie Arlovskiho, který schytal KO po devětadvaceti vteřinách.

O Jairzinhových postojářských kvalitách není pochyb, a to moc dobře ví i Volkov. Proto si osmička těžké váhy myslí, že zápas nemusí probíhat v postoji. „Nemyslím, že bude chtít zápasit v postoji. Myslím si, že mě bude chtít vzít na zem a bojovat tam. Ale tak to je a já mu zavařím i na zemi. Volkov je známé jméno a pro mě rozhodně skvělá příležitost. Chci vyhrát jakýmkoliv způsobem, ale samozřejmě KO bude skvělé. Mám obrovskou sílu a chci to znovu ukázat,“ prozradil Rozenstruik na tiskové konferenci.

Člen American Top Teamu ve své kariéře prohrál pouze tři utkání, a to s naprostou elitou těžké váhy. Na body s Curtisem Blaydesem a Cyrilem Ganem, KO po dvaceti vteřinách schytal od současného šampiona Francise Ngannoua. Za prohry s takovými soupeři se rozhodně nemusí stydět a ve svých čtyřiatřiceti letech může stále myslet na mety nejvyšší. V kickboxu získal několik cenných pásů a stal se ve své zemi ambasadorem a průkopníkem bojových sportů. Nejtvrdší profesionální sporty jsou na vzestupu i v Jižní Americe a "Bigy Boy" je hlavní tváří, která zvedá tam zvedá popularitu MMA opravdu velkou měrou. V současné geopolitické situaci, může vítězství nad ruským bojovníkem Jairzinhův status superhvězdy posunout ještě o level výš.  

Utkání, ve kterém se vyplatí nemrkat, můžete sledovat na stanici Premier Sport 1. Hlavní část turnaje UFC Vegas 56 začíná od 22:00, což je pro české fanoušky příjemná zpráva. Na startovce najdeme také například Dana Igeho či Polku Karolinu Kowalkiewicz.

Zdroje:  Sherdog , mmajunkie.com

Nejnovější články