V USA je hvězdou, soupeře před zraky šéfa UFC totálně přejel, přesto smlouvu zatím nedostal

V USA je hvězdou, soupeře před zraky šéfa UFC totálně přejel, přesto smlouvu zatím nedostal Bo Nickal je hvězdou zápasu ve volném stylu, teď by rád ovládl také MMA | zdroj: FOTO: Penn State Athletics

Úspěšný americký wrestler Bo Nickal nastoupil ke svému druhému profesionálnímu zápasu a porval se o smlouvu s UFC. Přestože svého soupeře zničil v prvním kole, Dana White si ho chce ještě otestovat.

Američan Bo Nickal má za sebou výjimečnou kariéru v univerzitním wrestlingu a v zápase ve volném stylu sklízel úspěchy i na mezinárodní scéně. V roce 2019 se stal mistrem světa do 23 let a o rok později se jen velmi těsně nedostal na olympiádu, když ve finále národní kvalifikace prohrál s Davidem Taylorem, který později celou olympiádu v kategorii do 86 kg vyhrál. Když tedy Nickal ohlásil svůj záměr přejít do MMA, vyvolala tato zpráva hodně velká očekávání.

A zatím je tento 26letý Američan naplňuje, byť dosud absolvoval mezi profesionály pouze dva zápasy, navíc proti velmi slabým soupeřům. Svůj debut si odbyl v organizaci Jorgeho Masvidala iKON FC, kde letos v březnu knockoutoval Johna Nolanda během 33 vteřin. Sám Masvidal poté neskrýval nadšení a mluvil o Nickalovi jako o budoucím šampionovi.

S pouhým jedním profesionálním zápasem pak dostal Bo pozvánku do Dana White’s Contender Series, kde sám šéf UFC podle předvedeného výkonu nabízí bojovníkům smlouvy se svou organizací. Zde mu byl soupeřem Zack Borrego, dle statistik přece jen o něco kvalitnější soupeř než Noland, ale pořád hluboko pod schopnostmi Nickala, což se v zápase taky ukázalo.  Ten se ani tentokrát v kleci nezdržoval a trvalo mu jen něco málo přes minutu, než soupeře donutil odklepat škrcení rear naked choke.

Naprosto dominantní vítězství a okamžité nabídnutí smlouvy s UFC? U většiny bojovníku by to nejspíše platilo, ale v tomto případě následovala zvláštní zápletka.

Ani nevím, co říct. Je neuvěřitelný, jedna z nejžhavějších nadějí v tomhle sportu. Má to zatím 2-0, takže bychom mu rádi nabídli ještě jeden zápas v Contender Series. Jestli ho vyhraje, přivítáme ho v UFC,“ prohlásil Dana White v závěru pořadu, kdy rozdává smlouvy a komentuje výkony bojovníků. Nickal tedy bude své schopnosti prokázat ještě jednou.

Jde o chytrý tah ze strany Whita, protože v MMA zatím ne moc otestovaný Nickal dostane šanci připsat si další potřebné zkušenosti, nejspíše s méně kvalitním soupeřem. Navíc si série DWCS přilepší ve sledovanosti a mediálním zájmu, jelikož Bo je v USA díky své minulosti ve wrestlingu nesmírně populární.

Na tiskové konferenci po zápase vypadal Američan s tímto rozhodnutím smířený:

O té smlouvě jsem zas tak moc nepřemýšlel. S mými schopnostmi, s tím co umím, můžete mě klidně dát do klece s nejlepší desítkou v UFC… Na druhou stranu v tomhle sportu mám teprve rok tréninku, a teda taky 20 let wrestlingu, takže to nakonec není tak málo. Ale prostě respektuju ten proces a jestli si Dana myslí, že potřebuju další zápas v Contenderu, tak ok, někoho mi předhoďte. Snad trochu lepšího než teď. Ale je to vlastně jedno, stejně mu udělám to samé.“

Ostatně cíle si klade jen ty největší, jak sebevědomě dodal:

Koneckonců nejsem tady proto, abych získal smlouvu s UFC, jsem tu, abych byl šampion UFC a nejlepší bojovník bez rozdílu vah. To mě čeká, takže jo, bylo by fajn teď získat tu smlouvu, byl by to krok kupředu, ale je to jedno, protože na konci cesty budu stejně až na vrcholu.“

Nutno říct, že jde skutečně jen o formalitu, a pokud se nezraní, tak Nickal smlouvu dostane hned po následujícím zápase, jenž by se měl odehrát někdy v průběhu září. Získá tak možnost poměřit se s nejlepšími MMA zápasníky ve střední váze UFC, v divizi, kde v současnosti vlastně není žádný skutečně elitní wrestler. Slova o šampionovi tak můžou nabrat velmi rychle jasnější kontury. Ne všem se však zrychlená cesta potenciální hvězdy zamlouvá.

Jde po penězích, což je absolutně v pořádku, ale je třeba trochu opatrnosti. Že umíte wrestling, že dokážete tohle v Contender Series neznamená, že můžete jen tak přijít a porazit ty nejlepší bojovníky na světě. Trénoval jsem se spoustou dobrých wrestlerů, s chlápky, kteří měli skoro stejné úspěchy jako on a v kleci je to prostě odlišný svět. Samozřejmě, že bude mít skvělou kariéru, ale trochu zpomal, kámo,“ radí sebevědomému mladíkovi bývalý šampion střední váhy a nynější komentátor Michael Bisping.

Nickal ale má teď cestu pevně danou a nejspíše ho brzy uvidíme v UFC, kde se ukáže, jak si poradí se skutečně kvalitními soupeři. Rozhodně se ale vyplatí zapamatovat si jeho jméno, protože má ve střední váze všechny předpoklady k úspěchu. A této divizi by rozhodně nějaká nová krev prospěla.

Zdroje:  UFC , mmafighting.com

Nejnovější články