Kvůli zlomené ruce se Američan před lety nedostal do UFC, teď soupeře sestřelil tvrdým KO a Dana White ho dal za vzor ostatním bojovníkům

Kvůli zlomené ruce se Američan před lety nedostal do UFC, teď soupeře sestřelil tvrdým KO a Dana White ho dal za vzor ostatním bojovníkům Joseph Pyfer slaví vítězství v DWCS, které mu jako jedinému přineslo smlouvu s UFC | zdroj: FOTO: UFC

Prošel si depresí, myšlenkami na sebevraždu, za dva dny přijde o střechu nad hlavou, ale v noci dosáhl svého životního snu. Američan Joseph Pyfer rozšířil řady UFC bojovníků.

Letošní ročník show Dana White's Contender Series, jejímž prostřednictvím hledá šéf UFC pro svou organizaci nové bojovníky, nezačal zrovna nejlépe. O zápas už včera přišel neporažený Afghánec Farid Basharat, který je tuzemským fanouškům dobře známý z OKTAGONu. Jeho brazilský soupeř totiž o 5 kg přetáhl povolený limit, a tak organizátorům nezbylo, než souboj zrušit.

Na startovce tak zůstaly pouze 4 zápasy a co čert nechtěl, první 3 nepřinesly moc atraktivní podívanou. Zklamaný byl i šéf UFC Dana White, který dění v oktagonu bedlivě sledoval z bezprostřední blízkosti. Radost mu udělal až poslední duel, v němž se střetli Joseph Pyfer (8-2) a Osman Diaz (7-1).

Ani jeden z bojovníků ke své práci bodové rozhodčí moc nepotřebuje, a pravděpodobnost, že zápas neskončí na body ani tentokrát, tak byla velmi vysoká. Pyfer už se do UFC zkoušel dostat před dvěma lety, jenže tehdy jeho pokus skončil už po necelých 5 minutách. Když s ním Dustin Stoltzfus mrštil o zem, dopadl tak špatně na ruku, že si ji nepříjemně zlomil a musel na operaci.

Zranění se zdálo být tak vážné, že mu doktoři sdělili, že už nikdy nebude moci ani naplno trénovat, natož zápasit. Po bolestivých rehabilitacích se ale Joseph na konci loňského roku do klece vrátil a zvítězil KO. UFC si ho samozřejmě drželo pod drobnohledem, a tak přišla druhá šance v DWCS. Proti úřadujícímu šampionovi LFA ale nastupoval jako outsider.

Pyfer ale od začátku vypadal lépe. V postoji bodoval tvrdými calf-kicky, ale při první příležitosti přenesl boj na zem, kde se mu málem podařil arm triangl. Diaz ale utekl a minutu před koncem kola se dostal zpět na nohy, kde to byl celkem vyrovnaný souboj. Během minutové pauzy ale Pyfer načerpal více sil a ve druhém kole byly jeho údery o dost razantnější a rychlejší než soupeřovy. Když už ho Diaz zatlačil zády na klec a chystal se mu zaútočit přední rukou na žebra, přilétl mu na bradu bleskový levý hák a šel k zemi. Tam už stačilo jen pár dalších úderů, aby rozhodčí mezi oba bojovníky skočil a zápas ukončil.

Pyfer po zápase neskrýval radost, druhým dechem ale dodal, že před ním zažíval krušné chvíle. V jeho bytě se totiž jeho kamarád pokusil o sebevraždu předávkováním, kvůli čemuž se musí za 2 dny vystěhovat, nové bydlení ale před životní šancí v podobě fightu na DWCS neměl čas hledat. Odmítal si tím ale kazit životní úspěch. Smlouvu dostal jako jediný a Dana White ho dal ostatním za vzor. "Buďte jako Joe Pyfer!" vzkázal a doufá, že příští úterý uvidí více bojovné výkony než dnes.

„Jsem na obláčku, je to jako ve snu, potřásl jsem si rukou s Danou Whitem, kterého sleduju už od svých 5 let. Obětoval jsem vše, abych se sem dostal. První příležitost mi nevyšla, ale podívejte se, kde jsem teď,“ zářil na tiskové konferenci. Na svém snu pracoval 18 let, s bojovými sporty začal, když mu bylo 4 a půl roku. Po smolné prohře před dvěma lety ale upadl do deprese, dokonce se dostavily myšlenky na sebevraždu. Nakonec ale díky tomu změnil tým, který si teď nemůže vynachválit.

Sean Brady mě nabrousil, protože mi každý den nakopal zadek. Přípravný kemp trval 13 nebo 14 týdnů. Andre Petroski mi nakopával zadek poslední 3 týdny," chválil své týmové parťáky. Po boku Bradyho by se rád představil na startovce UFC 280 v Abu Dhabí. „Nejprve mě ale nechte vyřešit situaci s bydlením, nemůžu začít přípravu, když nebudu mít stabilní domov. To je jedna z věcí, kterou jsem v minulosti udělal, a tím jsem prohrál svůj první profesionální zápas. Byl jsem mentálně rozházený, takže teď nevezmu zápas, pokud na něj nebudu stoprocentně koncentrovaný,“ dodal druhým dechem.

Ve svém věku zatím nemá, kam spěchat, což si sám dobře uvědomuje a v blízké budoucnosti útok na titul ve střední váze neplánuje. „Miluji Adesanyu, je šikovný, dobře se hýbe. O anime a těchhle blbostech teda nic nevím. Střední váha se zlepšuje. Já ale tak daleko nekoukám. Ještě tam nejsem, je mi 25 let, nechte mě ještě trochu vyrůst, vydělat nějaké peníze, a až pak se tam dostanu. Dejte mi nějaké dobré soupeře, chlapy v mém věku. Nikoho vyzývat nebudu. Ale jestli si myslím, že jsem už na Izzyho úrovni? Ne. Dostanu se tam? Ano. A jestli ne, tak je to v p***li. Ale vyždímám ze sebe maximum.“

Jednoho soupeře ale na mušce přece jen má, rád by dostal šanci na reparát proti Stoltzfusovi, který mu před dvěma lety vyfoukl místo v UFC a přivodil mu nepříjemné zranění. "Raději bych byl knockoutován nebo uškrcen. Když vám někdo nakope zadek, tak tu prohru cítíte, ale já neprohrál, má ruka se zranila. Udělal jsem chybu, to jo. Je to prohra v tom smyslu, že jí mám v mé bilanci. Ale v mém srdci mě ten chlap neporazil,“ vrátil se ke smolnému zápasu Pyfer. Jeho přemožitel však od té doby vydřel pouze jednu výhru ze čtyř zápasů a v UFC mu doslova zvoní umíráček a pokud v září nepřekazí premiéru Abusupiyanu Magomedovovi, nejspíš si bude muset hledat místo jinde.

Pyfer každopádně působí jako zajímavá akvizice, které UFC ve střední váze potřebuje jako sůl. V rukách má KO sílu a má za sebou zajímavý příběh, který umí prodat. Bude tedy zajímavé, zda se jeho potenciál v UFC naplní, nebo mezi elitou narazí.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články