Ve věku 45 let zemřel "Americký psychopat", který pomohl zachránit UFC před krachem

Ve věku 45 let zemřel "Americký psychopat", který pomohl zachránit UFC před krachem Stephan Bonnar | zdroj: Profimedia

Do historie se Stephan Bonnar zapsal zejména svým prvním zápasem s Forrestem Griffinem, díky němuž UFC uspělo na televizních obrazovkách a zachránilo se tak před bankrotem.

Ve věku 45 let v sobotu zemřel americký bojovník Stephan Bonnar, kterému se měly stát osudným problémy se srdcem.

Bonnar sice nikdy nedosáhl na titul, jeho bitva s Forrestem Griffinem z roku 2005 je ale považována za možná vůbec nejdůležitější zápas v dějinách UFC. Dva nadějní bojovníci polotěžké váhy (93 kg) se tehdy střetli ve finále první řady reality show The Ultimate Fighter, o níž Dana White a bratři Ferttitové (tehdejší vlastníci organizace) až s odstupem času přiznali, že šlo o jejich poslední šanci prorazit. Značně totiž prodělávali, a pokud by se jim tehdy nepovedlo přilákat nové diváky, byli připraveni s MMA skončit.

Zápas vypsaný na třikrát pět minut se rychle změnil v totální válku, v níž oba bojovníci nechali naprosto všechno. Na body sice vyhrál Griffin, ale šéf UFC Dana White hned po vyhlášení v oktagonu prohlásil, že smlouvu dostane i Bonnar. Souboj měl obrovský ohlas a dokázal k televizním obrazovkám přilákat spoustu nových fanoušků. Sledovanost se prý vyšplhala do na tu dobu naprosto neuvěřitelných výšin a předčila všechna očekávání. 

"Věděl jsem, že je to dobrý zápas už v jeho průběhu. Došlo mi to, když všichni začal dupat nohama a celý prostor jako by se otřásal. To bylo ve druhém kole a já si říkal – páni, tohle teda musí být dobré," popsal s odstupem času Bonnar. "Byla to tak trochu lekce. Když se nikdy nevzdáš, nemůžeš selhat. Tohle byl dokonalý příklad. Dej tomu všechno, co máš, a něco dobrého z toho vzejde."

I jeho ale překvapilo, jak obrovskou měl fight nakonec odezvu a jak moc mu změnil život. "Nemyslel jsem si, že budu mít kariéru v UFC. Byl to jen takový můj koníček, takže to všechno změnilo takřka přes noc. Stal jsem se celebritou. Kamkoliv jsem šel, tak mě tam někdo poznal."

V UFC nakonec "Americký psychopat" strávil 7 let, během nichž absolvoval 14 zápasů, 8 vítězně. Postavil se například Rashadu Evansovi, Jonu Jonesovi, Marku Colemanovi či Andersonu Silvovi. Kariéru pak zakončil v konkurenčním Bellatoru, kde se v roce 2014 střetl s další legendou – Tito Ortizem. V roce 2013 byl pak za památnou bitvu s Griffinem uveden do Síně slávy.

"Stephan Bonnar byl jedním z nejdůležitějších bojovníků, kteří kdy v oktagonu bojovali. Jeho zápas s Forrestem Griffinem navždy změnil tenhle sport a on nikdy nebude zapomenut. Fanoušci ho milovali a on jim vždycky dal to nejlepší. Bude tu chybět," reagoval na smutnou zprávu Dana White.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články